Meghálálja a szíved, ha több fűszerrel főzöl

Nyilvánvaló, hogy a fűszer az étel sava-borsa (haha), de egy friss kutatásból az is kiderült: nem csak az ízélmény miatt érdemes többet használni belőle.

Lássuk be: az ételek nem sokat érnének a megfelelő fűszerezés nélkül, kevés az az élelmiszer, ami magában is finom. Az ízélményen kívül viszont van még egy okunk, ami miatt érdemes átgondolni az intenzív fűszerezést: az amerikai Penn Állami Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy extra teáskanálnyi fűszernövény az ételhez csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét – még úgy is, hogy a kutatók közben nem csökkentették a sótartalmat, ami pedig magas vérnyomás kialakulásához vezethet.

Mondunk még egy okot, amiért érdemes több fűszert használnod

Már egy teáskanálnyi is elég

A kutatásban 6,5 gramm (ez nagyjából egy teáskanál) naponta az étrendhez hozzáadott extra fűszer és gyógynövény már négy hét után csökkentette a szisztolés vérnyomást (legfelső érték) és a diasztolés vérnyomást (az alsó érték).

A kutatók úgy gondolják, hogy találtak egy olyan módszert, amivel bárki javíthat egy kicsit a szíve állapotán anélkül, hogy drasztikus diétába kelljen kezdenie.

Azt is megjegyezték: ez jó módszer arra is, hogy hozzáadott cukor vagy só nélkül javítsanak az ételeik ízén az emberek.

Mit szórjunk a fazékba?

A kutatás során használt fűszerkeverék 24 különböző fűszert tartalmazott, köztük bazsalikomot, kakukkfüvet, fahéjat és kurkumát.

A tanulmány szerzői megpróbálták lemásolni, ahogy az emberek jellemzően hozzáadják ezeket az összetevőket főzés közben. A jó hír az, hogy semmi különlegességet nem tettek: úgy használták a fűszereket, ahogy az átlagember tenné, csak nagyobb mennyiségben.

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet: a vérnyomás a szívbetegségek kialakulásának egyik fő tényezője – ami pedig az első számú halálok világszerte. Az orvosok általában a vérnyomás csökkentésére összpontosítva próbálják javítani a páciens esélyét a szívbetegség elkerülésére. Ennek egyik fő módja a sóbevitel csökkentése – a friss kutatások szerint pedig a több fűszer használata is ide sorolható.

Forrásunk volt.


Ismerd meg közelebbről a fűszerezés világát:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...