Meghálálja a szíved, ha több fűszerrel főzöl

Nyilvánvaló, hogy a fűszer az étel sava-borsa (haha), de egy friss kutatásból az is kiderült: nem csak az ízélmény miatt érdemes többet használni belőle.

Lássuk be: az ételek nem sokat érnének a megfelelő fűszerezés nélkül, kevés az az élelmiszer, ami magában is finom. Az ízélményen kívül viszont van még egy okunk, ami miatt érdemes átgondolni az intenzív fűszerezést: az amerikai Penn Állami Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy extra teáskanálnyi fűszernövény az ételhez csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét – még úgy is, hogy a kutatók közben nem csökkentették a sótartalmat, ami pedig magas vérnyomás kialakulásához vezethet.

Mondunk még egy okot, amiért érdemes több fűszert használnod

Már egy teáskanálnyi is elég

A kutatásban 6,5 gramm (ez nagyjából egy teáskanál) naponta az étrendhez hozzáadott extra fűszer és gyógynövény már négy hét után csökkentette a szisztolés vérnyomást (legfelső érték) és a diasztolés vérnyomást (az alsó érték).

A kutatók úgy gondolják, hogy találtak egy olyan módszert, amivel bárki javíthat egy kicsit a szíve állapotán anélkül, hogy drasztikus diétába kelljen kezdenie.

Azt is megjegyezték: ez jó módszer arra is, hogy hozzáadott cukor vagy só nélkül javítsanak az ételeik ízén az emberek.

Mit szórjunk a fazékba?

A kutatás során használt fűszerkeverék 24 különböző fűszert tartalmazott, köztük bazsalikomot, kakukkfüvet, fahéjat és kurkumát.

A tanulmány szerzői megpróbálták lemásolni, ahogy az emberek jellemzően hozzáadják ezeket az összetevőket főzés közben. A jó hír az, hogy semmi különlegességet nem tettek: úgy használták a fűszereket, ahogy az átlagember tenné, csak nagyobb mennyiségben.

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet: a vérnyomás a szívbetegségek kialakulásának egyik fő tényezője – ami pedig az első számú halálok világszerte. Az orvosok általában a vérnyomás csökkentésére összpontosítva próbálják javítani a páciens esélyét a szívbetegség elkerülésére. Ennek egyik fő módja a sóbevitel csökkentése – a friss kutatások szerint pedig a több fűszer használata is ide sorolható.

Forrásunk volt.


Ismerd meg közelebbről a fűszerezés világát:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...