A friss zöldfűszer minden konyha egyik legaromásabb kiegészítője, és rengeteg recept kötelező eleme salátától desszertig. Azonban gyakran előfordul, hogy a boltban kapható vagy az otthon szüretelt mennyiség meghaladja a felhasználási képességeinket. Ahelyett, hogy kidobnánk vagy megszárítanánk, használjuk a friss zöldfűszereket különböző leleményes módokon.
Salátába vele
Mint minden leveles zöld, a friss fűszer is meghatározó szereplője lehet egy nagy tál salátának. A zsenge, aromás levelek kellő frissességet kölcsönöznek egy könnyed, zöldséges köretnek.
Elsősorban a gyenge leveles fűszereket használjuk erre a célra. A bazsalikom, menta, citromfű, kapor vagy petrezselyem tökéletes választás.
Az olyan fásabb ízesítők, mint a rozmaring, oregano és kakukkfű kellemetlen élményt adnak egy salátában, ha mit sem sejtve rájuk harapunk. Ezért ezeket inkább használjuk valami másra.
Fűszeres cukorszirup
Ha saját szörpöt vagy szirupot készítünk, és éppen akad a konyhánkban egy nagy csokor fűszer, amivel nem tudunk mit kezdeni, ne várjunk tovább a felhasználásával. Egyenlő arányban főzzünk össze cukrot és vizet, majd adjuk hozzá a kiválasztott zöldfűszer leveleit.
Forraljuk fel, majd hűtsük le, és szűrjük le a szirupot. Tartsuk a hűtőben, jeges teák, koktélok és más italok ízesítésére jól jön majd.
Salátaöntetek és dresszingek
Egy komplexebb öntet néha hiányolja az olyan erőteljesen aromás hozzávalókat, amik igazán ütőssé teszik. A zöldfűszerek leveleit apróra vágva vagy egy konyhai robotgépben pépesítve hozzáadhatjuk bármelyik kedvenc joghurtos vagy egyéb öntetünkhöz.
Ízesített olaj
Fűszerolajat mindig érdemes a konyhában tartani, nagyszerű kellék lehet, ha valamilyen húsételt pácolunk, salátát keverünk, vagy hideg előételeket szeretnénk ízesíteni. Valamilyen semleges ízű olajjal kezdjünk (pl. napraforgó), hogy tényleg csak a fűszerek ízét lehessen majd érezni.
Nagyon óvatosan melegítsük a levelekkel az olajat, vigyázzunk, nehogy odaégessük. Leszűrés után tartsuk a hűtőben, így nem fog megromlani.
Száraz húspác
Sóval és más ízesítőkkel (pl. fokhagyma, gyömbér) durván összekeverve, száraz pácot is készíthetünk a rengeteg zöldfűszerünkből. Egy mozsárban vagy késes aprítóban keverjük össze a hozzávalókat, majd alaposan masszírozzuk be vele a sütni kívánt húsunkat.
Fasírtok és palacsinták
Bármi, amit olajban szeretnénk kisütni, és híg masszája van, biztos elbír majd egy kevés friss zöldfűszert. Tegyünk mentát a cukkinitócsniba vagy petrezselymet a zöldséges palacsintába, esetleg készítsünk falafelt, amibe szinte az összes zöld belekerülhet.
Gyors pesto
Nemcsak bazsalikomból készülhet a kedvelt olasz szósz, hanem tulajdonképpen bármilyen zöldfűszerből. Csupán össze kell dolgoznunk egy mozsárban a leveleket egy marék olajos maggal, kevés parmezánnal, olajjal, sóval és borssal.
Fűszervaj
Szobahőmérsékletű vajhoz keverve a fűszer kiadja erőteljes aromáit. Az így kapott fűszervaj egy fantasztikusan sokszínű alapanyag lesz a konyhánkban: kenhetjük szendvicsbe, főzhetünk vagy süthetünk vele húsokat, zöldségeket.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Okos konyhai megoldások, amikkel sosem lesz maradék: