8 ügyes recept, ami megmenti a fonnyadó zöldfűszereid

Mindegy, hogy a boltban vesszük cserepestül és csokrostul, vagy az ablakpárkányon növesztjük, a friss zöldfűszerekből valahogy mindig sokkal több van, mint amennyit fel tudunk használni. A lenti ügyes módszerek ezen a problémán segítenek.

A friss zöldfűszer minden konyha egyik legaromásabb kiegészítője, és rengeteg recept kötelező eleme salátától desszertig. Azonban gyakran előfordul, hogy a boltban kapható vagy az otthon szüretelt mennyiség meghaladja a felhasználási képességeinket. Ahelyett, hogy kidobnánk vagy megszárítanánk, használjuk a friss zöldfűszereket különböző leleményes módokon.

8 ügyes recept, ami megmenti a fonnyadó zöldfűszereid

Salátába vele

Mint minden leveles zöld, a friss fűszer is meghatározó szereplője lehet egy nagy tál salátának. A zsenge, aromás levelek kellő frissességet kölcsönöznek egy könnyed, zöldséges köretnek.

Elsősorban a gyenge leveles fűszereket használjuk erre a célra. A bazsalikom, menta, citromfű, kapor vagy petrezselyem tökéletes választás.

Az olyan fásabb ízesítők, mint a rozmaring, oregano és kakukkfű kellemetlen élményt adnak egy salátában, ha mit sem sejtve rájuk harapunk. Ezért ezeket inkább használjuk valami másra.

Fűszeres cukorszirup

Ha saját szörpöt vagy szirupot készítünk, és éppen akad a konyhánkban egy nagy csokor fűszer, amivel nem tudunk mit kezdeni, ne várjunk tovább a felhasználásával. Egyenlő arányban főzzünk össze cukrot és vizet, majd adjuk hozzá a kiválasztott zöldfűszer leveleit.

Forraljuk fel, majd hűtsük le, és szűrjük le a szirupot. Tartsuk a hűtőben, jeges teák, koktélok és más italok ízesítésére jól jön majd.

Salátaöntetek és dresszingek

Egy komplexebb öntet néha hiányolja az olyan erőteljesen aromás hozzávalókat, amik igazán ütőssé teszik. A zöldfűszerek leveleit apróra vágva vagy egy konyhai robotgépben pépesítve hozzáadhatjuk bármelyik kedvenc joghurtos vagy egyéb öntetünkhöz.

Ízesített olaj

Fűszerolajat mindig érdemes a konyhában tartani, nagyszerű kellék lehet, ha valamilyen húsételt pácolunk, salátát keverünk, vagy hideg előételeket szeretnénk ízesíteni. Valamilyen semleges ízű olajjal kezdjünk (pl. napraforgó), hogy tényleg csak a fűszerek ízét lehessen majd érezni.

Nagyon óvatosan melegítsük a levelekkel az olajat, vigyázzunk, nehogy odaégessük. Leszűrés után tartsuk a hűtőben, így nem fog megromlani.

Száraz húspác

Sóval és más ízesítőkkel (pl. fokhagyma, gyömbér) durván összekeverve, száraz pácot is készíthetünk a rengeteg zöldfűszerünkből. Egy mozsárban vagy késes aprítóban keverjük össze a hozzávalókat, majd alaposan masszírozzuk be vele a sütni kívánt húsunkat.

Fasírtok és palacsinták

Bármi, amit olajban szeretnénk kisütni, és híg masszája van, biztos elbír majd egy kevés friss zöldfűszert. Tegyünk mentát a cukkinitócsniba vagy petrezselymet a zöldséges palacsintába, esetleg készítsünk falafelt, amibe szinte az összes zöld belekerülhet.

Gyors pesto

Nemcsak bazsalikomból készülhet a kedvelt olasz szósz, hanem tulajdonképpen bármilyen zöldfűszerből. Csupán össze kell dolgoznunk egy mozsárban a leveleket egy marék olajos maggal, kevés parmezánnal, olajjal, sóval és borssal.

Zöldfűszeres-fetás párnácskák

Nemrégiben Athénban jártam, és ha már ott voltam, benéztem egy főzőiskolába, ahol többek között ezeket a csodásan pirult párnácskákat készítettük el. Ha Te is szereted a görög ...

Zöldfűszeres szűzérme

Ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk valami különlegeset, akkor érdemes ezt a szűzérme-receptet elmenteni!:) Katt ide, ha bővebben olvasnál róla!

Fűszervaj

Szobahőmérsékletű vajhoz keverve a fűszer kiadja erőteljes aromáit. Az így kapott fűszervaj egy fantasztikusan sokszínű alapanyag lesz a konyhánkban: kenhetjük szendvicsbe, főzhetünk vagy süthetünk vele húsokat, zöldségeket.

Vegán cukkinitócsni

Egyik legnagyobb kedvencünk a cukkinitócsni, így külön örülünk neki, hogy most már egész évben kapni ezt a szuper zöldséget. Hoztunk is nektek egy klassz tojás- és tejtermékmentes ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


Okos konyhai megoldások, amikkel sosem lesz maradék:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...