8 ügyes recept, ami megmenti a fonnyadó zöldfűszereid

Mindegy, hogy a boltban vesszük cserepestül és csokrostul, vagy az ablakpárkányon növesztjük, a friss zöldfűszerekből valahogy mindig sokkal több van, mint amennyit fel tudunk használni. A lenti ügyes módszerek ezen a problémán segítenek.

A friss zöldfűszer minden konyha egyik legaromásabb kiegészítője, és rengeteg recept kötelező eleme salátától desszertig. Azonban gyakran előfordul, hogy a boltban kapható vagy az otthon szüretelt mennyiség meghaladja a felhasználási képességeinket. Ahelyett, hogy kidobnánk vagy megszárítanánk, használjuk a friss zöldfűszereket különböző leleményes módokon.

8 ügyes recept, ami megmenti a fonnyadó zöldfűszereid

Salátába vele

Mint minden leveles zöld, a friss fűszer is meghatározó szereplője lehet egy nagy tál salátának. A zsenge, aromás levelek kellő frissességet kölcsönöznek egy könnyed, zöldséges köretnek.

Elsősorban a gyenge leveles fűszereket használjuk erre a célra. A bazsalikom, menta, citromfű, kapor vagy petrezselyem tökéletes választás.

Az olyan fásabb ízesítők, mint a rozmaring, oregano és kakukkfű kellemetlen élményt adnak egy salátában, ha mit sem sejtve rájuk harapunk. Ezért ezeket inkább használjuk valami másra.

Fűszeres cukorszirup

Ha saját szörpöt vagy szirupot készítünk, és éppen akad a konyhánkban egy nagy csokor fűszer, amivel nem tudunk mit kezdeni, ne várjunk tovább a felhasználásával. Egyenlő arányban főzzünk össze cukrot és vizet, majd adjuk hozzá a kiválasztott zöldfűszer leveleit.

Forraljuk fel, majd hűtsük le, és szűrjük le a szirupot. Tartsuk a hűtőben, jeges teák, koktélok és más italok ízesítésére jól jön majd.

Salátaöntetek és dresszingek

Egy komplexebb öntet néha hiányolja az olyan erőteljesen aromás hozzávalókat, amik igazán ütőssé teszik. A zöldfűszerek leveleit apróra vágva vagy egy konyhai robotgépben pépesítve hozzáadhatjuk bármelyik kedvenc joghurtos vagy egyéb öntetünkhöz.

Ízesített olaj

Fűszerolajat mindig érdemes a konyhában tartani, nagyszerű kellék lehet, ha valamilyen húsételt pácolunk, salátát keverünk, vagy hideg előételeket szeretnénk ízesíteni. Valamilyen semleges ízű olajjal kezdjünk (pl. napraforgó), hogy tényleg csak a fűszerek ízét lehessen majd érezni.

Nagyon óvatosan melegítsük a levelekkel az olajat, vigyázzunk, nehogy odaégessük. Leszűrés után tartsuk a hűtőben, így nem fog megromlani.

Száraz húspác

Sóval és más ízesítőkkel (pl. fokhagyma, gyömbér) durván összekeverve, száraz pácot is készíthetünk a rengeteg zöldfűszerünkből. Egy mozsárban vagy késes aprítóban keverjük össze a hozzávalókat, majd alaposan masszírozzuk be vele a sütni kívánt húsunkat.

Fasírtok és palacsinták

Bármi, amit olajban szeretnénk kisütni, és híg masszája van, biztos elbír majd egy kevés friss zöldfűszert. Tegyünk mentát a cukkinitócsniba vagy petrezselymet a zöldséges palacsintába, esetleg készítsünk falafelt, amibe szinte az összes zöld belekerülhet.

Gyors pesto

Nemcsak bazsalikomból készülhet a kedvelt olasz szósz, hanem tulajdonképpen bármilyen zöldfűszerből. Csupán össze kell dolgoznunk egy mozsárban a leveleket egy marék olajos maggal, kevés parmezánnal, olajjal, sóval és borssal.

Zöldfűszeres-fetás párnácskák

Nemrégiben Athénban jártam, és ha már ott voltam, benéztem egy főzőiskolába, ahol többek között ezeket a csodásan pirult párnácskákat készítettük el. Ha Te is szereted a görög ...

Zöldfűszeres szűzérme

Ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk valami különlegeset, akkor érdemes ezt a szűzérme-receptet elmenteni!:) Katt ide, ha bővebben olvasnál róla!

Fűszervaj

Szobahőmérsékletű vajhoz keverve a fűszer kiadja erőteljes aromáit. Az így kapott fűszervaj egy fantasztikusan sokszínű alapanyag lesz a konyhánkban: kenhetjük szendvicsbe, főzhetünk vagy süthetünk vele húsokat, zöldségeket.

Vegán cukkinitócsni

Egyik legnagyobb kedvencünk a cukkinitócsni, így külön örülünk neki, hogy most már egész évben kapni ezt a szuper zöldséget. Hoztunk is nektek egy klassz tojás- és tejtermékmentes ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


Okos konyhai megoldások, amikkel sosem lesz maradék:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...