Erre figyelj, ha friss élesztővel sütsz száraz helyett: nehogy bukta legyen a bukta

Kelt tésztáink lelkét az élesztő adja, ebben a modern világban pedig már több fajta közül is választhatunk, ha sütni szeretnénk. Amennyiben a friss verzió mellett döntünk, az alábbiakra feltétlenül ügyeljünk.

Sokan azt gondolhatják, teljesen mindegy, hogy szárított vagy friss élesztő kerül a kelt tésztájukba – erre talán az is rásegít, hogy a termékek csomagolásain a helyettesítési arányok is fel vannak tüntetve. És míg tényleg bevethetjük ezt is, azt is, amikor fánkot, kalácsot vagy pizzát sütünk, azonban jobb, ha szem előtt tartunk néhány tényezőt. A siker érdekében ismerjük meg, miként különcködhet néha a friss élesztő.

Sárgabaracklekváros bukta porcukorral hintve, tányéron
Erre figyelj, ha friss élesztővel sütsz száraz helyett

Gyorsabban lejár

Egyrészt friss mivolta miatt, másrészt csomagolása révén is hamarabb megromlik ez a fajta élesztő. Miután felbontjuk a kockát borító vékony, könnyen szakadó papírt, érdemes a friss élesztő maradékát légmentesen zárható dobozba tenni. Hűtőben még így is eltárolhatjuk a csomagoláson feltüntetett szavatossági határig – kivéve, ha meg nem penészedik.

Az elszíneződött (barnás), penészes vagy nyálkás élesztőt már sanszosan ki kell dobni, ezért lehetőleg a felbontás után minél hamarabb használjuk fel a megmaradt morzsákat.

Könnyebb „megölni”

Más szempontból is kényesebb a friss kocka: a túl magas hőmérséklet illetve a só például könnyedén hatástalanítja. A felfuttatás folyamata során éppen ezért nagyon ügyeljünk arra, hogy a folyadékunk (tej, víz, stb.) épphogy csak langyos legyen, semmiképp se forró!

Aktívabban dolgozik

Szerencsére, ha elkerüljük a fenti galibákat, és sikeresen felfuttatjuk, aktiváljuk a friss élesztőnket, a gomba busásan meghálálja ezt. Sokkal gyorsabban megkel az így készített tészta, mintha szárított vagy instant élesztőt használnánk.

Hamarabb keleszt

Erre érdemes figyelni is: könnyedén túlkeleszthetjük a tésztánkat, nézzünk hát rá időben! Mind az első, mind a második kelesztésnél jobb, ha inkább kevesebb idővel számolunk, mert a túlkelt tészta szerkezetileg gyengébb, így a kisült végeredmény nem lesz olyan foszlós, légies és puha.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos konyhai tanácsokkal gyarapodhatsz itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...