A legjobb alapanyagok, amikből főzés nélküli ételeket alkothatunk

A gyorsan rohanó hétköznapokon néha nincs kedvünk a tűzhely mellé állni és főzni. Az ilyen esetekben segítségünkre siet néhány alapanyag, amelyekből hidegen is ízletes és tápláló fogásokat dobhatunk össze.

Érdemes olyan hozzávalókkal feltankolni, amelyekből főzés nélküli ételeket rakhatunk össze, amikor nincs időnk és energiánk a komolyabb konyhaművészetre. Ugyan megúszós receptek ezek, mégsem kell lemondanunk a megfelelő tápanyagbevitelről és a jóllakásról. Rengeteg olyan alapanyag kerülhet a kamrába, amivel gyerekjáték lesz főzés nélküli ételeket az asztalra tenni.

A legjobb alapanyagok, amikből főzés nélküli ételeket alkothatunk

Fehérjedús ételek

A legtöbb boltban kaphatunk grillcsirkét, ami egy előre megsütött, fűszeres alternatíva lehet, ha nem érezzük annyira a főzést. A legjobb benne, hogy hideg és meleg fogásokban is szerepelhet. Tehetjük salátába vagy szendvicsbe, salátával vagy gabonakörettel is tálalhatjuk.

Konzerv halakkal könnyen megúszhatjuk a napi fehérjebevitelt, és a tűzhely közelébe sem kell mennünk. A tonhalból például készíthetünk krémet, salátát vagy hideg tésztaételeket is.

Ezeket a fenti dolgokat összekeverhetjük valamilyen konzerv hüvelyessel. A bab, borsó, kukorica vagy csicseriborsó mind nagyon jó választás, ha egy kis tápláló gazdagságot adnánk egy vacsorának.

Fantasztikus ízfokozók és textúrák

Persze ahhoz, hogy a főzés nélküli ételek ne legyenek egyhangúak és unalmasak, be kell vetnünk néhány ízfokozót. Nemcsak fűszerek jöhetnek szóba, persze ezekkel mindig biztosan elérhetjük a célunkat. Használjunk valamilyen ecetet, citruslevet vagy héjat, különböző szószokat (pl. szója).

Az állag izgalmasabbá tételét pedig elérhetjük magvakkal: ezek egyszerre egészségesek, laktatóak és sokszínűek is.

Nyersen ehető zöldségek

Nem kell feltétlenül főzni ahhoz, hogy zöldségeket élvezhessünk vacsorára. A cukkini például nyersen is ugyanúgy fogyasztható, például zöldségtésztaként. Szósszal, néhány kiegészítővel és sajttal egy teljes étkezés lehet belőle.

A répa, karalábé és káposzta ropogós izgalmat hozhat nemcsak salátákban, de szendvicsekben és hideg tésztaételekben is. Reszelve vagy vékony szálként élvezhetjük a frissességüket.

Krémek és szószok

A hummuszt kenhetjük kenyérre is persze, de próbáljuk ki tésztán vagy egy salátaöntet alapjaként. Krémessége feldob minden ételt.

Olajos magvakból készült „vajakkal” is sok újdonságot hozhatunk az asztalra. Mivel ezek se nem túl édesek, se nem kifejezetten sósak, használhatjuk szinte az összes fogásban őket.

Főzésmentes gabonák

A gabonaféléket jellemzően nehéz beilleszteni egy főzésmentes menübe, hiszen a nagy részük többperces forralást igényel. Azonban van néhány a kategóriában, ami főzés helyett egyszerű áztatással is elkészíthető.

Áztassuk 30 percig meleg vízbe a bulgurt, és csodák csodájára, puhára „fő”. A rizstészta ugyanerre képes, annak nagyjából 15 perc kell a vízfürdőben. Utána képezhetik például saláták alapját.

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Okos konyhai megoldások mindenkinek:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...