Érdemes olyan hozzávalókkal feltankolni, amelyekből főzés nélküli ételeket rakhatunk össze, amikor nincs időnk és energiánk a komolyabb konyhaművészetre. Ugyan megúszós receptek ezek, mégsem kell lemondanunk a megfelelő tápanyagbevitelről és a jóllakásról. Rengeteg olyan alapanyag kerülhet a kamrába, amivel gyerekjáték lesz főzés nélküli ételeket az asztalra tenni.
Fehérjedús ételek
A legtöbb boltban kaphatunk grillcsirkét, ami egy előre megsütött, fűszeres alternatíva lehet, ha nem érezzük annyira a főzést. A legjobb benne, hogy hideg és meleg fogásokban is szerepelhet. Tehetjük salátába vagy szendvicsbe, salátával vagy gabonakörettel is tálalhatjuk.
Konzerv halakkal könnyen megúszhatjuk a napi fehérjebevitelt, és a tűzhely közelébe sem kell mennünk. A tonhalból például készíthetünk krémet, salátát vagy hideg tésztaételeket is.
Ezeket a fenti dolgokat összekeverhetjük valamilyen konzerv hüvelyessel. A bab, borsó, kukorica vagy csicseriborsó mind nagyon jó választás, ha egy kis tápláló gazdagságot adnánk egy vacsorának.
Fantasztikus ízfokozók és textúrák
Persze ahhoz, hogy a főzés nélküli ételek ne legyenek egyhangúak és unalmasak, be kell vetnünk néhány ízfokozót. Nemcsak fűszerek jöhetnek szóba, persze ezekkel mindig biztosan elérhetjük a célunkat. Használjunk valamilyen ecetet, citruslevet vagy héjat, különböző szószokat (pl. szója).
Az állag izgalmasabbá tételét pedig elérhetjük magvakkal: ezek egyszerre egészségesek, laktatóak és sokszínűek is.
Nyersen ehető zöldségek
Nem kell feltétlenül főzni ahhoz, hogy zöldségeket élvezhessünk vacsorára. A cukkini például nyersen is ugyanúgy fogyasztható, például zöldségtésztaként. Szósszal, néhány kiegészítővel és sajttal egy teljes étkezés lehet belőle.
A répa, karalábé és káposzta ropogós izgalmat hozhat nemcsak salátákban, de szendvicsekben és hideg tésztaételekben is. Reszelve vagy vékony szálként élvezhetjük a frissességüket.
Krémek és szószok
A hummuszt kenhetjük kenyérre is persze, de próbáljuk ki tésztán vagy egy salátaöntet alapjaként. Krémessége feldob minden ételt.
Olajos magvakból készült „vajakkal” is sok újdonságot hozhatunk az asztalra. Mivel ezek se nem túl édesek, se nem kifejezetten sósak, használhatjuk szinte az összes fogásban őket.
Főzésmentes gabonák
A gabonaféléket jellemzően nehéz beilleszteni egy főzésmentes menübe, hiszen a nagy részük többperces forralást igényel. Azonban van néhány a kategóriában, ami főzés helyett egyszerű áztatással is elkészíthető.
Áztassuk 30 percig meleg vízbe a bulgurt, és csodák csodájára, puhára „fő”. A rizstészta ugyanerre képes, annak nagyjából 15 perc kell a vízfürdőben. Utána képezhetik például saláták alapját.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Okos konyhai megoldások mindenkinek: