Csomagolásmentes kamra: 4 készítmény, amit mindenképpen tegyél el nyár végén

A nyár vége és az ősz kezdete mindig elhozza azt az érzést, hogy fel kell készülnünk a hidegebb hónapokra, és el kell raktároznunk minél többi napfényes ízt és alapanyagot a kamránkba. Tegyük ezt idén csomagolásmentesen, jöjjenek a legjobb tippek.

Amikor feltöltjük a raktárainkat télire, nem mindig a bolygó épségét tartjuk szem előtt, hanem a saját érdekeinket. Egy csomagolásmentes kamrában mindkét szemlélet egyesülhet, szerencsére rengeteg módja van annak, hogy magunknak és a Földnek is jót tegyünk, mielőtt beköszönt a hideg. A lenti néhány termék házilag sokkal finomabb, ráadásul elkészítésük se nem drága, se nem bonyolult, és nagyszerű alapját képezhetik egy csomagolásmentes kamrának.

Csomagolásmentes kamra: 4 készítmény, amit mindenképpen tegyél el nyár végén

Zöldségkrémek

A legtöbb szezonális zöldség ilyenkor az évszakváltás idején érhető el a legérettebb és legolcsóbb formájában. A padlizsán, a paprika, a cukkini és a paradicsom mind ebbe a kategóriába tartoznak.

Készítsünk ezekből különböző zöldségkrémeket, amelyek üvegben eltéve akár fél évig is elállnak a kamrapolcon.

Persze csak akkor, ha megfelelően hőkezeljük őket, és tiszta tárolóban tesszük el a krémeket. Sterilizáljuk a befőttesüvegeket, a készítményeket pedig minden esetben forrón öntsük bele. Vákuumzár alatt nem fognak megerjedni, megromlani.

Készítsünk padlizsánkrémet, ajvárt vagy egyszerű sültpaprika-krémet. A cukkiniból főzhetünk „vajat”, ami szendvicseken, de akár tésztákon is nagyon finom.

Cukkinivajas spagetti

Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le, vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő ...

Ajvár

A padlizsánkrémhez hasonlóan az ajvár tekintetében is igaz: ahány ház, annyiféle készítési mód. Létezik padlizsános változata, olyan is, amibe a hagymák dinsztelve kerülnek, van ahol ...

A sokszínű paradicsom

Lássuk be, a télen vett bolti paradicsom szinte semmit nem ad vissza a nyári, napfényes ízből, ami miatt annyira szeretjük. Ezt a számunkra kedves, édeskés ízt több különböző formában is megőrizhetjük, ráadásul hulladék nélkül.

Darabolva vagy egészben befőzhetjük, készíthetünk belőle szószt vagy sűrítményt. Tiszta üvegekbe töltve díszíthetik az éléskamrát. És ha egy fokkal kalandvágyóbbak vagyunk, alkothatunk pár kis üveg „szárított” paradicsomot is a sütőben. Olajban tárolva sokáig elállnak.

Szintén ide tartozik a ketchup, amit az áruházakban nagyon ritkán (és drágán) találhatunk üvegben. Pedig mi sem egyszerűbb a befőzésénél: paradicsom, só, bors, cukor és ecet kell hozzá, ezekből a saját ízlésünknek megfelelő édes-savanyú szószt hozhatunk létre. Semmi műanyagflakon, rengeteg íz.

Passzírozott paradicsom

A sűrített paradicsom, a paradicsomszósz, a paradicsomlé mind-mind passzírozási eljárással készülnek, a boltokban azonban egy közepesen sűrű készítmény kapható passzírozott ...

Fagyasztott zöldségek

Ugyan ehhez lehet, hogy egy fokkal nagyobb fagyasztó kell majd, de megéri belekezdeni a projektbe. Az ilyenkor bőségesen kapható zöldségek (pl. kukorica, zöldbab, tök) friss formájukban a legfinomabbak, de a fagyasztás egy elfogadható kiskapu lehet, ha egész évben élvezni szeretnénk az ízüket.

Ugyan a boltokban mindig hozzájuthatunk, a fagyasztott zöldségek nagy része műanyagba van csomagolva, és nem is olyan finom, mint a házilag eltett verzió.

Mindig tiszta, megfelelően előkészített zöldséget fagyasszunk le. Kerüljük a penészes, rohadt vagy más módon sérült részek felhasználását.

Chutney, gyümölcskészítmények

Az nem is kérdés, hogy a házi lekvár sokkal finomabb, mint a bolti cukros-zselés imitáció. És ha már egyszer belekezdünk a gyümölcsök feldolgozásába, miért is állnánk meg a lekvárnál?

Készítsünk chutney-t, ami a lekvár fűszeres, édes-savanyú kistestvére. Gyakran párosít különböző zöldségeket, gyümölcsöket és aszalványokat is, felhasználására pedig alig vannak határok: sült húsok, sajtok vagy zöldségek, fűszeres indiai raguk mellé kiválóan illik. Mivel Magyarországon elég ritka, nehéz megtalálni még a legnagyobb áruházakban is, főzzünk magunknak otthon.

Ezen kívül persze csak a fantáziánk szab határt a különböző készítményeknek: gyümölcsből főzhetünk ketchupot, szószt és „vajat” is, amelyek mind hozzátesznek egy új ízt és élményt a kamránkhoz.

Sárgabarack chutney mangóval

A chutney egy igazán különleges fűszeres szósz, ami Dél-Ázsiából származik. Mivel itt a barack szezonja, most ebből készítettünk egy fajtát, ami remekül illik natúr sült csirkéhez, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Tegyünk együtt a bolygóért, itt van hozzá néhány tanács:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...