Kétségtelen, hogy a forrólevegős sütők megváltoztatták a főzés módját: sokkal gyorsabban, egyszerűbben és kevesebb olajjal készíthetjük el a kedvenceinket. De bármennyire is sokoldalúak a forrólevegős sütők, vannak olyan ételek, amelyek elkészítésére nem ezek lesznek a legjobb választások. Ilyen például a rizs és a tészta is. Nézzük meg, miért nem működnek jól ezek a népszerű hozzávalók egy légsütőben!
Ezért nem jó ötlet tésztát készíteni airfryerben
A légsütőben történő tésztafőzés kihívást jelentő feladat, ami ráadásul nem is hozza a várt eredményeket. A hagyományos főzési módszerekkel ellentétben – amelyek a forrásban lévő vízre épülnek a tészta egyenletes lágyításához –, a forrólevegős sütőkben nincs meg a megfelelő hidratáláshoz és főzéshez szükséges környezet.
Először is nem tudunk benne forráspontot elérni, pedig a tésztát forrásban lévő vízbe kell tennünk ahhoz, hogy megfelelően hidratálttá váljon és megpuhuljon.
A légsütőben lehetetlen vizet forralni, így ha mégis ebben próbálnánk meg elkészíteni a tésztát, akkor a darabok kemények lesznek. Ha ennek ellenére mégis megpróbálnánk, akkor szembesülünk azzal, hogy az airfryerben nem tudjuk hatékonyan kevergetni a darabokat – vagy legalábbis a keverés azzal jár, hogy ki kell nyitnunk az eszközt, aminek utána újra kell melegednie, nem is beszélve a helyhiányról –, ami egy összeragadt, itt-ott kemény masszát eredményez.
A rizst is hagyjuk ki belőle
Ugyanilyen rossz ötlet az is, ha rizst szeretnénk készíteni benne. Amennyire megfelel az ételek pirításához és sütéséhez, annyira nem alkalmas arra, hogy egyenletes főzést biztosítson a benne lévő ételeknek. A rizsnek pedig – a tésztához hasonlóan – nedvességre és egyenletes hőre van szüksége, amit az airfryer nem tud megadni.
A rizs megfelelő elkészítéséhez először is sok nedvességre van szükség, amit a forró levegő keringetésével működő légsütő nem tud biztosítani. Így a rizs jó eséllyel egyenlőtlenül készül majd: míg egyes részei nyersek maradnak, addig máshol keménnyé, szárazzá pörkölődnek. De még ha sikerül is elegendő vizet adni a rizshez egy légsütőben, a keringő levegő megnehezíti az egyenletes hőmérséklet és a páratartalom fenntartását minden egyes szem körül.
A felmelegítésre viszont alkalmas
A rizs- és tésztamaradék felmelegítésére nagyszerű alternatíva lehet az airfryer a mikrohullámú sütő vagy a sütő helyett, hiszen gyorsan melegít és az eredeti állag egy részét is képes visszaállítani.
A rizs újramelegítésekor ügyeljünk arra, hogy az egyenletesen terüljön el a légsütő kosárban, hogy elkerüljük a csomósodást, és hogy a forró levegő hatékonyan keringhessen. Így a rizs kellemesen ropogós lesz. A tészta esetében néhány csepp olajra lesz szükségünk: ez segít megakadályozni a kiszáradást.
Még több érdekes cikk, ami segít majd az otthonfőzésben: