4 tuti módszer, hogy ne a kukában landoljon az alulfőzött rizs

Arról már többször írtunk, hogy miként tudod elkészíteni tökéletesen a rizst, de most lássuk, mit tehetsz, ha mégsem sikerült alaposan megfőzni a rizst!

A rizs elkészítése már-már művészetnek mondható, hiszen több dolgon is elcsúszhat a történet, azonban, ha ezeket a hibákat elkerülöd rizsfőzés közben, biztos a siker! Na de mi van akkor, ha a jól bevált rizsfőzési praktikák ellenére mégis porszem került a gépezetbe, és nem főtt meg kellően a rizs? Ne dobd a kukába a rizst azonnal, inkább próbáld ki az alábbi 4 trükköt, amivel megmentheted az ételt!

4 tuti módszer, hogy ne a kukában landoljon az alulfőzött rizs

Mit tegyél az alulfőzött rizzsel, ha maradt még folyadék a lábasban

Erre a helyzetre viszonylag egyszerű a megoldás, hiszen, ha a főzési idő lejárta után sem jó még a rizs, de van víz a lábasban, akkor egyszerűen csak tovább kell főznöd.

Alacsony hőfokon főzd még további öt percig – vagy ameddig szükséges - a rizst. Utána a megszokott módon jöhetnek a további lépések.

Túl száraz a rizs, és nem maradt főzővíz

Ha a főzési idő lejárta után a rizs száraz és minden víz eltűnt, akkor dobpergés, még több vízre lesz szükséged. Önts ¼ bögre forrásban lévő vizet a lábasba, majd alacsony hőmérsékleten 5 percig főzd tovább a rizst a fedővel a tetején. Ezután vedd le a tűzhelyről a rizst és hagyd még 10 percig a lábasban a fedővel együtt.

A rizs al dente, és nem maradt főzővíz

Az al dente kifejezést biztosan hallottad már, de valószínűleg a tészták esetében. Nos, a rizsnél is ugyanazt az állapotot takarja, vagyis a külseje puha és szaftos, belül viszont még rágós – általában azonban nem ezt a texturát várjuk a rizstől. Ilyenkor az a helyzet, hogy ugyanott tartasz, mint az előbbi esetben, amikor teljesen száraz a rizs. A megmentéséhez tedd a rizst egy mikrózható tálba, és fedd le.

Tedd a mikróba annyi időre, hogy teljesen megpuhuljon, és látod, ahogy megemelkedik, nagyjából két perc elegendő ehhez. A mikrohullámú sütő magas hőmérséklete miatt gőz képződik a tál és a fedél között, ami a rizst anélkül főzi meg, hogy kiszáradna.

Alternatív megoldásként visszateheted a lábasban a tűzhelyre alacsony lángon további 2 percre. Ha letelt az idő, vedd le az edényt a tűzhelyről, és hagyd még 10 percig lefedve állni.

Lecsós pirított rizs

Volt egy adag maradék rizs, meg nyárhoz híven rengeteg paprika és paradicsom. Egyet csavartam csak rajta a klasszikus rizses lecsó kombinációhoz képest, de az pont elég volt ahhoz, hogy egy ...

Thai garnélás curry

A curry a thai konyha egyik legjellegzetesebb fogása, mely igazán friss és gazdag ízvilágú. Rengeteg változata ismert, és mindegyiknek megvan az az összetevője, amitől igazán autentikus ...

Csak egy kicsit maradt alulfőtt a rizs, és nem maradt főzővíz

Ha már a célegyenesben vagy és csak egy kis rásegítés szüksége, akkor próbáld meg, hogy 180 fokra előmelegített sütőbe teszed a rizst. Egyszerűen oszlasd el a rizst egy üvegedényben, de figyelj, hogy ne nyomkodd le, majd fedő nélkül süssd 10 percig, de azért figyeld, hogy hogy áll.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrotipp itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...