Mivel tényleg mindenki más és más praktikákat, gyakorlatokat követ a konyhában, nem szeretnénk igazságot tenni a sókérdésben. Az viszont biztos, hogy megvannak a maga előnyei annak, ha megsózzuk a forralásra szánt vizet. Nézzük, melyek ezek!
Az íz miatt
A legtöbben akkor szórnak sót a vízbe, ha azt rizs vagy tészta főzésére szeretnék használni. Ez azért jó ötlet, mert az így főzött ételek képesek a vízben található só egy részét magukba szívni, ezzel máris megízesítettük azokat!
Hőmérséklet
A vízben található különböző szennyeződések képesek megemelni annak forráspontját. Ez pedig azt jelenti, hogy ha megsózzuk, akkor forróbb vízbe szórhatjuk bele a tésztát vagy a rizst, ami így hatékonyabban fő majd. Itt fontos megemlíteni, hogy mindez inkább csak elméletben tud működni, mert ehhez túl sok sóra lenne szükség – többre, mint amennyit ajánlott fogyasztani.
Gyorsabb forrás
Igaz, hogy a sóval ízesített víz forráspontja magasabb, de valójában gyorsabban felforr. Ennek oka, hogy a só hozzáadása csökkenti a víz hőkapacitását, vagyis azt az energiamennyiséget, ami a víz hőmérsékletének 1 Celsius fokkal történő emeléséhez szükséges.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További tippek: