Amikor hagymát dinsztelünk valamilyen fogáshoz, akkor több dolgot is megtehetünk annak érdekében, hogy tökéletes állagú és ízű legyen a zöldség. Mert igen, ez is fontos ahhoz, hogy a kész étel finom legyen. A hagyma nagyon sokat hozzáad az étel ízéhez, és ha rendesen bánunk vele, el is érhetjük ezt az isteni ízt. De miért kell ehhez a só?
Miért sózzuk?
Adott a szín: valamilyen ételt főzünk, amelynek az alapját az olajon dinsztelt hagyma adja. Mit csinálunk? Felaprítjuk a zöldséget, majd az olajra vetjük, és valamilyen módon elkezdjük párolni. De mi erre a legjobb mód?
A párolódó hagyma megsózása sokaknak csak egy reflex, mások esetleg teljesen el is hagyják ezt a lépést.
Azonban bizonyos esetekben fontos lehet a hagyma megsózása, mégpedig a következő dolgok miatt:
- a sónak nedvességelszívó hatása van, ezért elősegíti a víz távozását a hagymadarabokból
- ez azért nagyon jó, mert gyorsabban és alaposabban megpuhul a zöldség
- ráadásul a karamellizálódás folyamata is előbb beindul, ez is ízesebbé teszi az ételt
Nem kell sok hozzá: egy csipet elég a dinsztelés megkezdésekor, meg fogjuk látni, tényleg sokat számít.
Miért ne sózzuk?
Ellenben, amikor pirítani szeretnénk a hagymát, akkor hagyjuk el a sózást, mert a belőle felszabaduló nedvesség gátolni fogja a gyors karamellizálódást, ami a pirult zöldséghez vezet. Sózás nélkül a hagyma több vizet megtart, ezért a külseje közvetlenebbül érintkezik az olajjal, és így pirul meg.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több okos trükköt, tanácsot leshetsz el: