Ma van a Föld napja – 9 étel, amivel te is tehetsz a bolygóért (VIDEÓVAL)

A Föld napjának ötlete először 1969-ben pattant ki John McConnell fejéből egy UNESCO-konferencián. Az első Föld napját ugyan 1970. március 21-én tartották, egy hónappal később egy amerikai egyetemi hallgató, Denis Hayes megalapította a Föld Napja Hálózatot, azóta pedig ezen a napon minden évben a világ 175 országa tartja meg ezt a fontos eseményt.

 „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – ez a Föld napjának egyik jelmondata, melyet a világon először 1970-ben tartottak meg, azóta pedig a világ összes országában ünnepelnek.

Április 22-e a Föld napja

Hogy miről is szól a Föld napja?

Ma már senkit sem ér újdonságként az, milyen problémákkal kell megküzdenie bolygónknak. A klímaváltozás és a globális károsanyag-kibocsátás hatásait mindannyian érezzük, tenni pedig ma még talán nem késő érte, még akkor sem, ha a világ működésének menetébe nincs beleszólásunk. Átlagemberként már azzal is sokat tehetünk, ha odafigyelünk arra, hogyan és milyen járművekkel közlekedünk a mindennapokban, milyen gyakran és honnan vásárolunk ruhákat és élelmiszereket, milyen gyakorisággal használunk vizet, vagy éppen hogyan bánunk a háztartási hulladékkal.

Ezen a napon arra vagyunk hivatottak figyelni, hogyan tehetünk többet a mindennapokban környezetünk és a világ megóvásának érdekében. Ültessünk fát, termeljünk haszonnövényeket a kertben, komposztáljunk, próbáljunk meg kevesebb műanyagot használni, vezessünk be apró, de tudatos változásokat életünkben!

Hogy hogyan kapcsolódik ide a gasztronómia? Kevesebb hús és több, helyben megtermő zöldség és gyümölcs fogyasztásával enyhíthetünk a károsanyag-kibocsátás értékein. Vásároljunk piacon, helyi termelőktől, tartsunk egy héten legalább egy húsmentes napot, és élvezzük ki, hogy tavasszal számtalan Magyarországon is megtermő zöldség és gyümölcs közül válogathatunk!

Íme néhány nagyon különleges étel, melyek nemcsak egészségesek és finomak, de hús- és tejtermékmentesek is, ráadásul itthon is megtermő alapanyagokból készülnek!

Szuper könnyű répatorta

Ez vegán répatorta gyors, olcsó és egyszerű. Diákcsemege helyett gyakorlatilag bármilyen magféle tökéletesen passzol hozzá, olívaolaj helyett pedig sima olaj, kókuszzsír vagy margarin is megfelel. Az állaga szaftos és omlós, az íze pedig gazdag és fűszeres. A teljes receptért kattints ide!

Lencsebolognai

Erre a lencsére még azok is ránéznek, akik nem húsmentesen étkeznek! A klasszikus bolognai ragu zöldséges változatának titka a lencse, ami a darált húshoz hasonló állagot kölcsönöz az ételnek. Csupán ezt az egy hozzávalót cseréltük ki, a többi mehet a megszokott módon: zöldségek, vörösbor, passata és persze a jellegzetes olasz fűszerek. Húsmentességéből adódóan elkészíthetjük teljesen vegánként növényi sajttal, vagy vegaként parmezánnal teleszórva. A teljes receptért kattints ide!

Vegán spenótos lasagne 

A lasagne egy tipikus hétvégi családi fogás, hisz nem éppen negyed óra összedobni. Ez a recept viszont a klasszikus bolognai kicsit gyorsabb verziójával operál, nem kell hosszú órákon át főzni a ragut, ez viszont nem változtat a végeredményen, meglepően finom így is! A teljes receptet itt találod!

Mentás-borsós rizottó

A krémes, mégis enyhén roppanós rizottót nem is oly nehéz elkészíteni, csupán egy kis odafigyelést és törődést igényel. A lelke az alaplé, amit érdemes forrón adagolgatni hozzá. Borsóval és friss mentával dobtuk fel, amitől kifejezetten illatos és mutatós is lett. Kattints ide a teljes receptért!

Sörbundás rántott gomba

Gondoltál már a rántott gombára sörös bundában? Ha még nem, akkor mindenképp ki kell próbálnod! Ne csak a húsoknál hagyj fel a szokásos zsemlemorzsás panírral, nyugodtan kísérletezz a gombával és a zöldségekkel is. A legegyszerűbb egy puha, sörös panírral kezdeni és egy krémes mártogatóssal folytatni. A receptet itt találod!

Zöldségraguleves tárkonnyal és citrommal

Villámgyorsan elkészül, frissítő, üde és illatos. Aki kissé sűrűbben szereti, az nyugodtan csináljon hozzá egy habarást, amit akár rizsliszttel is tökéletesen el lehet készíteni. Receptért kattints ide!

Tavaszi spárgás tart 

Imádjuk ezt az időszakot, megújul a természet, jönnek a friss alapanyagok, ami minket ugye mindig lázban tart. Legnagyobb sajnálatunkra a spárgának pár hét alatt lecseng a szezonja, és újabb egy évet várhatunk roppanós, karakteres ízére. Úgyhogy igyekszünk minél jobban kihasználni ezt az időszakot, és elkészíteni sok, változatos finomságot. Egy igazi tavaszi hangulatot időző receptet hozzunk nektek. Kattints ide a teljes receptért!

Gombagyros tejmentes tzatzikivel

Gombából készítettünk gyrost, és még mi is meglepődtünk, mennyire finom lett! A fűszerkeverék igazán autentikus ízt kölcsönöz a gombának, a shawarma-szerű sütés pedig a szuper állagot garantálja. Egy gyors tejmentes tzatzikit is csináltunk hozzá, amit semmiképp ne hagyjatok ki belőle, akár pitába töltve, akár gyros tálként kínáljátok. A teljes receptet itt találod!

Vegán gofri

Ebben a vegán gofrireceptben az a legjobb, hogy akárcsak egy megbízható palacsintarecept, sós és édes feltétekkel egyaránt szuperül működik. Ráadásul könnyen és gyorsan összedobható, szóval bátran nekieshetnek kezdő konyhatündérek is. Kattints ide a teljes receptért!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...