Gyakran hallom fogyni vágyó, IR-étrenden élő ismerőseimtől, hogy milyen kár, hogy ők nem ehetnek szőlőt. Ilyenkor mindig megpróbálom egy kicsit árnyalni a képet, hiszen ez a kijelentés ebben a formában biztosan nem állja meg a helyét.
A nyári szezon végeztével az ősz egyik legfontosabb friss gyümölcse a szőlő. Hazánkban is rengetegféle kapható már, mindenki megtalálja az ízlésének valót: legyen az kisszemű zöldbogyós vagy hosszúkás mélylila. A szőlővel szemben elsősorban relatív magas szénhidráttartalmát szokták felhozni. Való igaz, hogy a gyümölcsök között a szőlő viszonylag magas szénhidráttartalommal bír, és ez is elsősorban értékes természetes cukortartalmából fakad - ugyanakkor ez a tény még nem jelenti azt, hogy tiltólistára kell kerülnie.
100 g szőlő ~70-80 kcal, ~18 g szénhidrátot tartalmaz, amelyből ~15-16 g a természetes cukor. Magas víztartalmú gyümölcs, fogyasztása hozzájárul a napi élelmirost-, káliumbevitelhez. Gazdag antioxidáns hatású vegyületekben (pl. rezveratrol, quercetin, zeaxantin), amelyek szabadgyökfogó kapacitásuknak köszönhetően szerepet játszanak egyes daganatos, ill. szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.
Hogyan illeszthetjük be a szőlőt az étrendünkbe?
- A szőlő kiváló tízórai- és uzsonnagyümölcs. Ha figyelnünk kell a szénhidrátok mennyiségére és felszívódására, akkor tartsunk mértéket a mennyiséggel, és - a szénhidráttartalom felszívódásának lassítása érdekében - kísérjük a szőlőt kisétkezéseinkre sajttal, dióval, mandulával.
- Ízesíthetjük kásáinkat, chiapudingunkat, egyéjszakás zabkásánkat is szőlővel.
- Ha megfelelő keménységűek a szőlőszemek, akkor ez a gyümölcs jól is szállítható, bátran rakjunk a gyerekek uzsonnásdobozába vagy csomagoljunk magunknak munkahelyi tízóraira, uzsonnára.
- Édes ízének köszönhetően megállja a helyét ebéd utáni desszertként is. Ha IR-esek vagyunk, akkor ez pl. egy szuper módja a szőlő étrendbe illesztésének - kísérjük fehérjében, értékes zsírokban, élelmi rostokban, komplex szénhidrátokban gazdag ebédünket finom, friss gyümölccsel.
- Ha nyitottak vagyunk a különlegességekre, akkor salátáinkat is dúsíthatjuk szőlővel. Jól illik mellé a pirított dió, egy karakteres sajt is sok-sok roppanós zöldséggel.
- Ahogy jön a hideg idő, úgy vágyunk egyre inkább ízletes, meleg ételekre. Sültjeinket kísérhetjük gyümölcsökből, pl. szőlőből készült mártással is - érdemes kipróbálni!
További cikkeink IR-témában: