Inzulinrezisztensként ezekkel a kajákkal nem költök többet heti 8 ezernél

Inzulinrezisztenseknek szánt diétát nem is olyan bonyolult követni, ha pár, addig megszokott alapanyagot lecserélsz. Elárulom, én hogy csinálom.

A házi kajakészítés gondos előrelátást igényel, pláne, ha speciális étkezést követ az ember, ami manapság egyre többekre jellemző. A hozzávalók, friss alapanyagok, majd az elkészítésük pénzt és energiát követel, hogy ne menjen el a heti kajapénzünk cukormentes sütikre a cukrászdákban, és ez talán nem is annyira bonyolult. Hó végén szeretem észrevenni, hogy az IR-diétát is lehet úgy csinálni, hogy ne menjen rá a gatyám is, mert egészséges hozzávalókat vettem, nagy mennyiségben, és előre kitaláltam minden héten, hogy mit szeretnék enni. Ennek előzménye az, hogy megfogadtam:nincs több impulzusvásárlás (ok, néha belefér), rutinná teszem az előre készülést, nem költök többet heti 8 ezer forintnál az IR-diétámra, mert rengeteg szezonális alapanyagot tudok benne használni, melyek nem különösebben drágák. Ez havonta nem jelent többet 32, de maximum 36 ezer forintnál.

A hét eleje bevásárlással indul

Akármi van, hétfőn vagy kedden bevásárolok, kerítek rá időt. A munkámból adódóan könnyebb helyzetben vagyok, mindig új ételeken, recepteken agyalok, de a reggelim szinte mindig, fixen teljes kiőrlésű pékáru, sonka vagy sajt, esetleg zsíros sajt vagy házi zöldségkrém. Utóbbi nagyon olcsón elkészíthető, ha pedig marad időm, kenyeret is saját magam sütök. Egy fél kilóssal pár napig úgyis elvagyok. Jöhet a zabpehely is, és hétvégenként előszeretettel sütök tojást sok-sok zöldséggel.

A nap fénypontja: az ebéd

Ebédre mindig készülök valamilyen alternatív körettel: bulgur, köles, barna rizs, basmati rizs, teljes kiőrlésű tészták, ezekhez nagyon könnyű valami finom szószt, natúr husit készíteni, amit aztán a kedvenc fűszereimmel ízesítek. Ahogy az IR-diétában kell, mindenhez igyekszem sok friss zöldséget enni, mert ezek megkönnyítik az emésztést, és szeretem is őket. Hétvégéken simán jöhet lecsó vagy egy tejfölös csirkepaprikás, még a sztrapacskáról sem mondtam le csak azért, mert inzulinrezisztens diétát kell követnem. Megtanultam teljes kiőrlésű lisztből úgy elkészíteni, hogy finom legyen, és már egyáltalán nem hiányzik a fehérlisztes eredeti. Oké, az 1-2 szem burgonya elengedhetetlen hozzá, de hetente egyszer az is belefér.

Édességek

Uzsonnázni kell, és jó szokás is, ilyenkor rohantam ki mindig egy-egy drága IR-barát péksütiért, csokiért, mostanra viszont előrelátó vagyok, és nem habzsolok mértéktelenül. Pár szem mandula, ebben a napszakban jöhet a saját készítésű, bogyós gyümölcsös, hozzáadott cukortól mentes joghurt, vagy az otthon előre megsütött finom sütijeim, amiket akár három-négy napig is eszem. Jöhetnek a kókuszlisztes desszertek, azok a kedvenceim, cukormentes lekvárral. Tökéletesen jóllakottnak érzem magam, így a falási rohamok is elkerülnek.

Vacsora egyszerűen

A vacsorával az a helyzet, hogy minden attól függ, sportolok-e aznap este. Ha kimegyek futni, akkor utána gyors szénhidrátként friss gyümölcsöt, majd fehérjedús turmixot tolok, ha pedig még mindig éhes lennék, a testmozgás után jöhet egy fitnesspizza fele, a másik felét pedig elrakom másnapra. Ezt hétköznap általában rendelni szoktam, ennyi belefér a heti 8 ezer forintba is, pláne, hogy nem egyszerre fogyasztom el.

Ügyesen az éttermezés is belefér

A heti 8 ezerbe ügyesen egy-egy éttermezés is belefér, különösen, hogy nagyon szeretek új helyeket kipróbálni. Ha azt látom, hogy így viszont túlmennék a keretemen, akkor máson spórolok, és átcsoportosítok akár 2-3 ezer forintot is étkezésre. Ez csalás ugyan, de vannak helyzetek, amikor nem tudok, és nem is akarok nemet mondani.

Tipp

Külön szerencse, ha vidékről kapunk friss alapanyagokat ismerősöktől, családtagoktól, legyen az hús, tojás vagy zöldségek. Ezeket ne utasítsuk vissza, a fagyasztóba elrakva nagyon sokat spórolunk majd velük később!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek