Te tudod, hogy hányszor kell naponta fogat mosni?

A válasz egyértelműnek tűnhet, pedig nem az.

A svájci székhelyű Bázeli Egyetemi Kórház Kardiovaszkuláris Intézetének egyik szakembere szerint 3 fogmosást kell beiktatni a napirendünkbe, ugyanis ezzel megelőzhetünk egy nagyon súlyos betegséget.

3 fogmosást kellene beiktatni a napirendünkbe

Szívelégtelenségek kialakulását is elkerülhetjük

Az Ewha Womans Egyetem szakemberei a kutatás során 200 ezer olyan felnőttet vizsgáltak meg, akik semmiféle szívproblémával sem rendelkeztek. Mindannyian orvosi vizsgálaton estek át, valamint részletes leírást kellett adniuk szájhigiéniás szokásaikról.

A több mint tíz éves nyomkövetési időszak után közel 5 ezer résztvevőnél alakult ki pitvarfibrilláció (pitvarremegés), és közel 8 ezer résztvevőnél valamilyen szívelégtelenség.

Legalább háromszor ajánlott naponta fogat mosni

A kapott számokat a kutatók összevetették a szájápolási szokásokkal, és arra a következtetésre jutottak, hogy akik naponta legalább háromszor mostak fogat, azoknál 10 százalékkal csökkent a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázata. Az egyéb szívelégtelenségeké pedig 12 százalékkal csökkent.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...