Fogmosás kávé után? Csak lassan a testtel!

Köztudott, hogy a kávé elszínezheti a fogakat, de ezen felül arra is érdemes ügyelni, hogy mikorra időzíted a fogmosást a kávé mellett.

A kávé az egyik legnépszerűbb reggeli ital, amitől sokan várják a megváltást, ha a nap beindításáról van szó. Ezzel nincs is semmi gond, azonban érdemes észben tartani, hogy a reggeli fogmosást – vagy épp délutánit, ha arról van szó -, mikorra időzíted, ugyanis akár még árthatsz is vele a fogaidnak. Mutatjuk, mire figyelj oda a reggeli kávéivásnál, hogy a fogaid se bánják a koffeinlöketet.

Fogmosás kávé után? Csak lassan a testtel!

De előtte egy másik fontos kérdés a reggeli fogmosással kapcsolatban: árt, ha előbb vizet iszunk, és csak utána mosunk fogat? Ez a kérdés azért fontos, mert éjszaka folyamán baktériumok jelennek meg a szánkban, és kérdés, hogy ha az első dolgunk az, hogy vizet igyunk, nem kerülnek-e ezek be a szervezetünkbe. Szerencsére a Well&Good cikkében a szakértő eloszlatta a kételyeket, ugyanis a vízzel együtt a baktériumok a gyomrunkba jutnak, ám itt annyira savas a közeg, hogy el is pusztulnak.

Fogmosás kávé előtt vagy után?

Na de térjünk is rá a kávéra. A legfontosabb szabály, hogy sose moss fogat kávéfogyasztás után! Hogy miért? Mert a kávé, és nem mellesleg minden nagyon savas étel és ital puhítja a fogzománcot, ezért, ha rögtön utána elkezded dörzsölni a fogkefével, vagy fogselymezel, az károsíthatja a fogat, ami érzékenységhez vagy akár fogszuvasodáshoz vezethet.

Ha mindenképp szeretnél friss leheletet, és eltüntetnéd a szádból a kávéízt, akkor várj legalább fél órát a művelettel, mivel ennyi idő után a zománc már visszakeményedik.

Nyugodt szívvel feketézz

Ha reggel iszod a kávédat, előnyös lehet, ha még előtte megmosod, mivel éjszaka bacik és fogkő gyűlik fel, amit így eltávolíthatsz. Például a kávé a fogkövet is beszínezheti, amitől sötétebbnek fognak tűnni a fogaid.

Tehát fogmosás után nyugodt szívvel fogyaszthatod a kedvenc italod, mivel a fogkrém megerősítette a fogakat és eltávolította a baktériumokat, bár az íze nem feltétlenül lesz a legjobb, ezért érdemes várni vele néhány percet.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...