Meglepő hozzávalótól lesz a kávé finomabb és egészségesebb

Az ősz kezdetével mindenki pumpkin spice latte lázban ég, pedig egy könnyebben beszerezhető alapanyag segítségével nemcsak hogy ősziesebbé tehetjük a finom, forró kávé ízét, de még a koleszterinünknek is kedvezhetünk.

Kávé nélkül sokak számára nincs reggel, egy erős fekete viszont nem csak azért lehet hasznunkra, mert megadja a kezdő löketet a naphoz, vagy mert felébreszt minket. Mindent egybevetve, a mértékletes kávéfogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár: segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében, a testsúly kezelésében, a depresszió kialakulási esélyének csökkentésében, valamint az agy és a szív támogatásában.

Ízesítsd a kávét egészséged érdekében!

Több olyan fűszer is van, amely használatát érdemes megfontolni, ha kávét készítünk:

  • a kurkuma a gyulladások csökkentésére, a fahéj az immunrendszered erősítésére jó
  • a maca nevű növény (mely kivonat formájában itthon is kapható) pedig az esszenciális aminosavak miatt lehet remek kiegészítője a kávénak.

Van azonban még egy finom, fűszeres alapanyag, amely izgalmas ízvilágot adhat a kávénak, ez pedig nem más, mint a gyömbér!

A gyömbérnek számos hihetetlen egészségügyi előnye van. A szuperélelmiszert régóta használják a hányinger és a reggeli rosszullét kezelésére, az emésztés elősegítésére, az influenza tüneteinek leküzdésére, a vércukorszint csökkentésére, sőt, még a menstruációs fájdalmak enyhítésére is.

Egyes tanulmányok szerint a gyömbér csökkenti a szervezetben az LDL vagyis a rossz koleszterinszintet. Sőt, a kávé és a gyömbér egy erős szabadgyökellenes duót alkot, mivel a kávé is jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz.

Nemcsak teába, kávéba is érdemes gyömbért tenni!

Ez talán megmagyarázza, miért adnak gyömbért a kávéhoz a világ számos országában. Az indiai Kerala államban például a chukku kappi nevű főzetet isszák, amely szárított gyömbérporból, feketeborsból és kávéból, valamint alkalmanként hozzáadott egyéb gyógynövényekből, magvakból és fűszerekből áll. A helyiek gyakran isszák influenza elleni házi gyógyszerként. A jemeni emberek a Qishr nevű italt szürcsölik, amelyet kávéhéjból, gyömbérből és cukorból főznek, és alkalmanként fahéjat is adnak hozzá.

A mashed.com cikke szerint, ha nem is készítünk reggelire chukku kappit vagy Qishr-t, a kávéhoz érdemes adni apóra vágott vagy frissen reszelt gyömbért. Használhatunk porállagú szárított gyömbért is, de érdemes tudni, hogy az nem fog jól feloldódni még a forró italban sem.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...