Ezeket fogyaszd, ha szép és egészséges fogakat szeretnél

Mutatjuk azokat olyan élelmiszereket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesek és fehérek legyenek a fogaink.

A szép és egészséges fogazat nemcsak kinézetünk miatt lehet fontos, de azért is, mert a fogainkkal rágunk. Ha odafigyelünk arra, hogy egészségesek legyenek a fogaink, akkor a rettegett fogorvost is elkerülhetjük, hogy tényleg csak évente egyszer kelljen vele találkoznunk. Tudtad, hogy szájhigiéniánkat akár ételekkel is segíthetjük? Nézzük, mely ételek tesznek jót a fogainknak.

Ételek, amelyek nagyon jót tesznek a fogaknak

Tejtermékek

Talán ez nem okoz meglepetést senkinek. Fogainknak szüksége van kalciumra, a tejtermékek pedig bőven tartalmazzák. Ezen kívül proteinben is gazdagok, ami pedig a fogíny egészségét segíti.

Leveles zöldségek

Első körben a spenótot és a fodros kelt érdemes fogyasztani, hiszen ez a két zöldség A-, B- és C-vitaminban gazdag, ami nélkülözhetetlen az íny számára. Ezen kívül a spenót magnéziumban is dúskál, a bennük található rostok pedig kívülről tisztítják a fogakat, így képesek mérsékelni a fogkövet.

Krémes fodroskel-pestós spagetti

Szinte bármiből lehet pestót készíteni. Lényeg, hogy a fokhagyma, az olajos magvak és parmezán szentháromsága ne törjön meg. Nagy kedvenceim közé tartoznak az élénkzöld szószok és ...

Fodroskel-chips

Fodros kelből készítettünk egy szuper egészséges chipset, ami olyan lett, hogy nem lehet abbahagyni! A recept roppant egyszerű, percek alatt elkészül és a végeredmény egy olyan chips, ami ...

Edzés utáni zöld turmix

Sportolás utáni fontos, hogy fogyasszunk valamit, ami gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, segíti regenerálni az izmokat, és feltölt energiával. Ez a turmix tartalmaz könnyen ...

Bogyós gyümölcsök

Az eper és az áfonya rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik, többek között remek antioxidánsok, így gátolják a fogínysorvadást és a fogvesztést. Szintén gazdagok rostokban, így a fogkőképződést is késleltethetik.

Diófélék

A diófélék lényegében az összes jó tulajdonsággal rendelkeznek az eddig felsoroltak közül. Magas a rost- és proteintartalmuk, emellett sok kalcium és magnézium található bennük.

Húsok és a halak

Bármennyire is meglepő, hogy szerepel ez a két alapanyag a listán, nem véletlen. A húsokban sok a protein valamint a cink, és mindkettőre szüksége van fognak és ínynek egyaránt. A halak közül lehetőleg a zsírosabb fajtákat válasszuk, hiszen ezek gazdagok ómega-3 zsírsavakban és D-vitaminban.

Wellington lazac

Bár elsőre komplikált ételnek gondolnánk, valójában roppant egyszerű Wellington lazacot készíteni. Ráadásul nagyszerű ünnepi fogás is lehet belőle, a karácsonyi asztal dísze, ami ...

Forrásunk volt.


Még több a fogakról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...