A szép és egészséges fogazat nemcsak kinézetünk miatt lehet fontos, de azért is, mert a fogainkkal rágunk. Ha odafigyelünk arra, hogy egészségesek legyenek a fogaink, akkor a rettegett fogorvost is elkerülhetjük, hogy tényleg csak évente egyszer kelljen vele találkoznunk. Tudtad, hogy szájhigiéniánkat akár ételekkel is segíthetjük? Nézzük, mely ételek tesznek jót a fogainknak.
Tejtermékek
Talán ez nem okoz meglepetést senkinek. Fogainknak szüksége van kalciumra, a tejtermékek pedig bőven tartalmazzák. Ezen kívül proteinben is gazdagok, ami pedig a fogíny egészségét segíti.
Leveles zöldségek
Első körben a spenótot és a fodros kelt érdemes fogyasztani, hiszen ez a két zöldség A-, B- és C-vitaminban gazdag, ami nélkülözhetetlen az íny számára. Ezen kívül a spenót magnéziumban is dúskál, a bennük található rostok pedig kívülről tisztítják a fogakat, így képesek mérsékelni a fogkövet.
Bogyós gyümölcsök
Az eper és az áfonya rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik, többek között remek antioxidánsok, így gátolják a fogínysorvadást és a fogvesztést. Szintén gazdagok rostokban, így a fogkőképződést is késleltethetik.
Diófélék
A diófélék lényegében az összes jó tulajdonsággal rendelkeznek az eddig felsoroltak közül. Magas a rost- és proteintartalmuk, emellett sok kalcium és magnézium található bennük.
Húsok és a halak
Bármennyire is meglepő, hogy szerepel ez a két alapanyag a listán, nem véletlen. A húsokban sok a protein valamint a cink, és mindkettőre szüksége van fognak és ínynek egyaránt. A halak közül lehetőleg a zsírosabb fajtákat válasszuk, hiszen ezek gazdagok ómega-3 zsírsavakban és D-vitaminban.
Még több a fogakról: