Ezért lehet extrán veszélyes, ha fehérjeturmixot iszol

Sokan elképzelni sem tudják az izomnövelést és edzést nélkülük, pedig a fehérjeporok- és turmixok bizony nem veszélytelenek. Most egy újabb kockázati tényezőre derült fény.

Kevesen tudják, de a fehérjeturmixok igen magas kockázati potenciált rejtenek magukban egyes fogyasztókra nézve. Kérdés, mindenki tisztában van-e az aktuális egészségi állapotával, mielőtt inni kezdi a fehérjeshake-eket.

Ezért lehet tényleg veszélyes, ha fehérjeturmixot iszol

Mivel jellemzően a legtöbb hétköznapi ember szeretne minél izmosabb lenni, nagyon gyakori, hogy úgy érzik, a megfelelő fehérjebevitel csak étrendkiegészítőkön: fehérjeporokon, fehérjeszeleteken keresztül biztosítható. Ez azonban nincs így, mert a lényeg a megfelelően megválasztott edzésterv + étrend. A fehérjeporok ellen pedig most még egy nyomós ellenérv került elő egy elrettentő történet formájában:

Agykárosodást szenvedett és meghalt egy 16 éves brit tinédzser, miután fehérjeturmixot ivott. Hogy miért? A fiú egy ritka rendellenességgel, az ornitin-transzkarbamiláz (OTC) hiányával küzdött, amely nagy fehérjeterhelés esetén az ammónia felhalmozódását idézi elő a szervezetben

- írja a Házipatika.

A haláleset után a brit Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség (FSA) felvetette, hogy fel kellene tüntetni figyelmeztető szöveg formájában a magas fehérjetartalmú italokon és étrend-kiegészítőkön, hogy a hirtelen megugró fehérjeszint kiemelt kockázatot jelent, és akár halált is okozhat azoknál, akiknél nem diagnosztizálták a betegségét.

A felvetés ellenzői szerint nonszensz minden létező betegségre gondolni egy termék legyártásakor, másrészt eleve több figyelmeztetés is szerepel a fehérjeturmixok dobozán, többek közt az is, hogy „gyermekek elől elzárva tartandó”, illetve hogy „amennyiben gyógyszert szed, a termék használata előtt kérje ki orvosa tanácsát”.

Forrásunk volt.


Még több életmód itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...