Aki egy kicsit komolyabban is elszánja magát a rendszeres testmozgásra, viszonylag rövid idő után találkozik azzal az információval, hogy az izmok "épüléséhez" fehérjére van szüksége a szervezetnek. Mivel jellemzően a legtöbb hétköznapi ember szeretne minél izmosabb lenni, nagyon gyakori, hogy úgy érzik, a megfelelő fehérjebevitel csak étrendkiegészítőkön: fehérjeporokon, fehérjeszeleteken keresztül biztosítható. Ráadásul sokan még csodát is várnak ezektől a termékektől, azt gondolják, hogy pusztán attól, hogy ezeket fogyasztják, különösebb energiabefektetés nélkül fogyni fognak, és ezzel együtt izmosabbak is lesznek.
Rossz hír: ez sajnos nincs így. Egyáltalán nincs.
Az persze igaz, hogy az izomszövet növelése nem fog bekövetkezni a megfelelő fehérjebevitel nélkül, de fordítva nem igaz, azaz pusztán a fehérjebevitel növelése nem fog az izomszövet növekedéséhez vezetni. Ehhez, többek között szükség van megfelelő energia- azaz kalóriabevitelre, megfelelő szénhidrát- és zsírbevitelre, és természetesen megfelelő terhelésre. Az az izom, amit nem használunk, amit nem terhelünk, az nem fog fejlődni - akkor se, ha literszám isszuk a fehérjeshake-et. Ráadásul az sem mindegy, hogy hogyan terheljük az izmainkat, egy alacsony intenzitású, hosszan tartó mozgás (pl. egyenletes tempóban futás) nem fogja úgy igénybe venni és így fejleszteni az izmainkat, mint egy jól összeállított rezisztencia edzés. Ebbe nem megyek bele részletesebben, mert ez nem az én szakmám, e téren forduljatok bátran egy felkészült, az ismereteit folyamatosan a kornak megfelelően fejlesztő edzőhöz. Étrendi kérdésekben viszont ne az edzőhöz forduljatok, hanem a dietetikushoz - hiszen ez meg nem az ő szakmája.
A jó hír, hogy ha hobbisportoló vagy, akkor nincs szükséged extra fehérjepótló szerekre. Egy megfelelően - ha komolyan gondolod ezt a kérdést, akkor dietetikus által - összeállított, a céljaid elérését támogató, szélsőségektől mentes kiegyensúlyozott étrend, és az életmódodhoz szükséges fehérjebevitel megoldható fehérjeporok- és szeletek nélkül is.
1. Hús, hús, hús
Nyilván ezzel nem árulok el nagy meglepetést, hogy az ún. esszenciális aminosavakat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazó állati eredetű fehérjéknek kulcsszerepük van a fehérjebevitelben. Ezek között is - érthető módon - kiemelten fontosak a húsok, húskészítmények. Minél alacsonyabb zsírtartalmú a húsrész vagy a húskészítmény, annál magasabb a relatív fehérjetartalma. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy csak natúr csirkemell szerepelhet a tányérodon, szerencsére ennél jóval bővebb a kínálat, fogyaszthatsz egyéb csirkehúsrészeket, pulykát, sovány sertéshúst (pl. szűzpecsenye, karaj), marhahúst. Ma már az előre darált húsok esetében is különböző zsírtartalmú termékek vannak, olvassuk el a termékcímkéket, és válasszunk eszerint!
2. És persze a hal
Sokan fanyalognak hazánkban, hogy nem szeretik a halat - ezt egy kicsit mindig is nehezen értettem, hiszen ma már tényleg nagyon széles a halfajták kínálata, más textúrákkal, más ízekkel, más elkészítési módokkal. Ha növelni szeretnénk az ómega-3-zsírsav-bevitelünket, akkor válasszunk tengeri halakat, de fehérjeforrásként a hazai, édesvízi halak is tökéletesek. Készítsük el őket zsírszegényen, bundázás helyett süssük sütőben, grillen, változatos fűszerekkel.
3. A tojás
Remélhetőleg ma már mindenki elengedte azt az évtizedekkel ezelőtt belékplántált félelmet, hogy ha tojást eszünk, akkor magas lesz a koleszterinszintünk, és szívinfarktusban fogunk meghalni. Való igaz, hogy a tojássárgája tartalmaz koleszterint, de ma már azt is tudományosan bizonyítottan tudjuk, hogy a magas koleszterinszintért elsősorban nem az elfogyasztott koleszterin a felelős. Ugyanakkor a tojás fehérjéje a biológiailag legjobban hasznosuló fehérje, változatosan elkészíthető, mindenki számára elérhető - bónusz, hogy a vegetáriánus étrendben is helye van.
4. Tejtermékek
Igen, bármilyen konzervatívan is hangzik, a tejtermékek fontos fehérjeforrásaink a XXI. században is. Személyes kedvencem a túró, de nagyon szeretem változatosan fogyasztani a sajtokat is, és gyakorlatilag minden nap fogyasztok joghurtot. Ha figyelnünk kell a zsírbevitelünkre, akkor válasszuk a csökkentett zsírtartalmú termékeket. Vegetáriánus étrendben, a tojás mellett másik fontos teljes értékű fehérjeforrásaink.
Az állati eredetű fehérjeforrások mellett fontos mindenkinek megfelelő mennyiségűt fogyasztania a - nem teljes értékű, de ettől még nagyon értékes - növényi eredetű fehérjékből is. Amellett, hogy ezek az alapanyagok jellemzően természetükből fakadóan zsírmentesek, fontos összetett szénhidrát és élelmirost-forrásaink. Ráadásul termesztésük fenntarthatóbb, mint az állattenyésztés, ennek pedig egyre nagyobb a jelentősége napjainkban. Emellett a vegán étrendben rájuk hárul a fehérjebeviteli főszerep - de félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy csak vegánoknak kell ezeket fogyasztaniuk. Sőt!
5. Hüvelyesek
Meglátásom szerint méltatlanul elhanyagolt alapanyagaink a hüvelyesek: a lencse, a bab, a sárgaborsó, a csicseriborsó. Persze, néha-néha mindenki eszik egy lencse- vagy bablevest, de kevés olyan háztartás van, ahol heti szinten kerülnek hüvelyesek az asztalra. Pedig rendkívül értékes tápanyagtartalmú alapanyagok, gazdagok összetett szénhidrátokban, élelmi rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban - és természetesen növényi fehérjékben. Gyakorlatilag bárhol hozzáférhetőek, és a hagyományos levesen és főzeléken túl változatosan elkészíthetőek: curryként, egzotikus levesként, krémlevesként, főzelékként, salátaként, köretként, fasírozottként stb.
6. Gabonafélék
A gabonafélékből készült termékekre mindenki csak szénhidrátforrásként tekint, pedig fehérjetartalmuk is számításba veendő. Pl. 10 dkg zabpehely 14-15 g fehérjét tartalmaz, de még a legegyszerűbb búzaliszt vagy éppen kenyérféle is ~10 g-ot.
7. Diófélék, olajos magvak
Szintén fontos növényifehérje-forrásaink a diófélék és az olajos magvak. Ezekkel az alapanyagokkal azonban bánjunk óvatosan, mert - értékes - zsírtartalmuknak köszönhetően energiatartalmuk is magas. Javasolt őke trendszeresen szerepeltetni az étrendben, de a céljainknak megfelelően lőjjük be a mennyiséget és tartsunk mértéket.
8. Tofu
Talán van az olvasók között olyan, aki emlékszik még arra, hogy ~30 évvel ezelőtt csak szójakockát és -granulátumot lehetett zacskózva kapni a boltokban. Ma már szerencsére elérhetőek a különféle (natúr, füstölt, fűszeres) tofutermékek, amelyek semleges ízük miatt sokféle módon felhasználhatóak. Eredetükből fakadóan persze inkább az ázsiai konyha ízeivel harmonizálnak, de ha nyitottak vagyunk az újra, akkor bátran kísérletezzünk a tofuval, érdemes rendszeresen szerepeltetni az étrendünkben (különösen, ha vegánok vagyunk).
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Gyulladásgátló ételek - edd ezeket minden nap egészséged megőrzése érdekében!
A krónikus gyulladások mögött számos ok állhat, amelyek egy része a megfelelő étrenddel megelőzhető. Mutatjuk, mit kell enned rendszeresen ennek érdekében.
Bodon Judit dietetikus3+1 zöldségféle, amit minden nap enned kellene
A megfelelő mennyiségű zöldségbevitel kulcskérdés az egészséges étrendben. Ezekre a zöldségfélékre érdemes különösen odafigyelned.
Bodon Judit dietetikusMutatunk 13 szénhidrátforrást, amiről eddig lehet, hogy azt hitted, nem...
Nem eszel szénhidrátot? Vagy csak azt hiszed, hogy nem eszel? Gondoltad volna, hogy attól még nem lesz szénhidrátmentes a diétád, ha elhagyod a kenyeret, tésztát, krumplit?
Bodon Judit dietetikusEzért butaság, ha este 6 után nem eszel – 3+1...
Vajon tényleg tuti megoldás a fogyásra, ha este 6 után nem eszünk? Dietetikus szakértőnk véleménye.
Bodon Judit dietetikuscímlapkép: getty