5 alternatíva, amit fehérbor helyett használhatsz a főzésnél

Épp nincs kéznél vagy nem szeretnél alkoholt használni? Akkor fehérbor helyett ezeket az alapanyagokat vedd elő a főzésnél ahhoz, hogy ugyanazt az ízélményt kapd.

Sokszor előfordul, hogy a fehérbor nemcsak az étel mellé kell, hanem magába az ételbe is kerül a recept szerint. Míg az előbbi eset választás kérdése, utóbbi esetében nem túl jó, ha kimarad, mert az teljesen megváltoztatja a fogás ízvilágát. Mi van azonban, ha épp nincs a kamrában elfekvőben egy-két palackkal vagy egész egyszerűen nem szeretnél alkoholt használni az ételbe? Szerencsére vannak alternatívák, amikkel helyettesíteni tudod a fehérbort anélkül, hogy le kellene mondanod az ízélményről.

5 alternatíva, amit fehérbor helyett használhatsz a főzésnél

Almaecet

Egy remek helyettesítője a fehérbornak az almaecet, mivel hozzá hasonlóan egyszerre édes és savanykás, ezáltal az ízek elmélyítésére kiválóan alkalmas. Valamivel erősebb az íze, ezért egy kis vízzel érdemes elegyíteni, különösen, ha az étel egyensúlya megkívánja.

Fehérborecet

Ahogy azt a névből is ki lehet következtetni, ezt az ecetet fehérborból állítják elő, így ízét tekintve számos tulajdonságban osztozik az eredeti folyadékkal, miközben nincs benne alkohol. Mivel ecet, ezért savasabb, mint a bor, így ezt is érdemes egy kis vízzel hígítani.

Almalé

Ha a recept szerint édes fehérborra van szükség, akkor akár még az almalé is jó alternatíva lehet. Megédesíti az ételed, ugyanakkor nem savas, ezért egy kis citromlére vagy ecetre szükség lesz mellé, hogy kiegyensúlyozza az édes ízeket. Mivel nem olyan komplex, mint a fehérbor, ezért könnyebb szószokhoz ajánlott, és a nagyon savanyú vagy sós fogások esetében érdemes más alternatívát választani.

Szőlőlé

Mivel mindkettő fehér szőlőből készül, ezért ízében a szőlőlé a fehérborhoz hasonló mínusz az alkohol.

Akárcsak az almalé esetében, ez is inkább édes ízű, és nem annyira savas. Egy picike ecet vagy citromlé segít a kiegyensúlyozottabb ízek elérésében, de a testesebb, sósabb ételeknél ezt sem ajánlott bevetni.

Gyömbérsör

Nem mondhatni, hogy ízben megegyezik a fehérborral, de hasonlóan édes és savas, így egy édes fehérbor helyett jó csere lehet. Azonban arra figyelj, hogy a gyömbér íz kilóghat a többi alapanyag közül, így gondold át, hogy hol használod ezt az alternatívát.

Csirkealaplé

Egy másik jó opció a fehérbor helyettesítésére a csirkealaplé – már azoknak, akiknél nincs tiltólistán a hús. Kevésbé savas és komplex, de ugyanúgy felhasználható az étel ízének kiemelésére, és csak egy kis ecetet kell hozzá adnod ahhoz, hogy érdekesebb legyen. Ha a hús nem játszik zöldségalaplé is tökéletesen működik. Fontos azonban arra figyelni, hogy ha az alapléhez adtál sót, akkor az ételednél csökkenteni kell a mennyiségét.

Csirke alaplé

Alaplevek közül, a zöldség alaplé mellett, általában csirke alaplé is van nagyobb mennyiségben a mélyhűtőmben. Fél literes egységekben tárolom.

Víz

Ha más nincs kéznél, marad a jó öreg víz. Semleges az íze, így nem fogja befolyásolni a végeredményt. Ebben az esetben azonban nem ugyanannyi kell belőle, mint fehérborból, hanem egy bögre fehérbort ¾ bögre vízzel helyettesíts.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...