5 alternatíva, amit fehérbor helyett használhatsz a főzésnél

Épp nincs kéznél vagy nem szeretnél alkoholt használni? Akkor fehérbor helyett ezeket az alapanyagokat vedd elő a főzésnél ahhoz, hogy ugyanazt az ízélményt kapd.

Sokszor előfordul, hogy a fehérbor nemcsak az étel mellé kell, hanem magába az ételbe is kerül a recept szerint. Míg az előbbi eset választás kérdése, utóbbi esetében nem túl jó, ha kimarad, mert az teljesen megváltoztatja a fogás ízvilágát. Mi van azonban, ha épp nincs a kamrában elfekvőben egy-két palackkal vagy egész egyszerűen nem szeretnél alkoholt használni az ételbe? Szerencsére vannak alternatívák, amikkel helyettesíteni tudod a fehérbort anélkül, hogy le kellene mondanod az ízélményről.

5 alternatíva, amit fehérbor helyett használhatsz a főzésnél

Almaecet

Egy remek helyettesítője a fehérbornak az almaecet, mivel hozzá hasonlóan egyszerre édes és savanykás, ezáltal az ízek elmélyítésére kiválóan alkalmas. Valamivel erősebb az íze, ezért egy kis vízzel érdemes elegyíteni, különösen, ha az étel egyensúlya megkívánja.

Fehérborecet

Ahogy azt a névből is ki lehet következtetni, ezt az ecetet fehérborból állítják elő, így ízét tekintve számos tulajdonságban osztozik az eredeti folyadékkal, miközben nincs benne alkohol. Mivel ecet, ezért savasabb, mint a bor, így ezt is érdemes egy kis vízzel hígítani.

Almalé

Ha a recept szerint édes fehérborra van szükség, akkor akár még az almalé is jó alternatíva lehet. Megédesíti az ételed, ugyanakkor nem savas, ezért egy kis citromlére vagy ecetre szükség lesz mellé, hogy kiegyensúlyozza az édes ízeket. Mivel nem olyan komplex, mint a fehérbor, ezért könnyebb szószokhoz ajánlott, és a nagyon savanyú vagy sós fogások esetében érdemes más alternatívát választani.

Szőlőlé

Mivel mindkettő fehér szőlőből készül, ezért ízében a szőlőlé a fehérborhoz hasonló mínusz az alkohol.

Akárcsak az almalé esetében, ez is inkább édes ízű, és nem annyira savas. Egy picike ecet vagy citromlé segít a kiegyensúlyozottabb ízek elérésében, de a testesebb, sósabb ételeknél ezt sem ajánlott bevetni.

Gyömbérsör

Nem mondhatni, hogy ízben megegyezik a fehérborral, de hasonlóan édes és savas, így egy édes fehérbor helyett jó csere lehet. Azonban arra figyelj, hogy a gyömbér íz kilóghat a többi alapanyag közül, így gondold át, hogy hol használod ezt az alternatívát.

Csirkealaplé

Egy másik jó opció a fehérbor helyettesítésére a csirkealaplé – már azoknak, akiknél nincs tiltólistán a hús. Kevésbé savas és komplex, de ugyanúgy felhasználható az étel ízének kiemelésére, és csak egy kis ecetet kell hozzá adnod ahhoz, hogy érdekesebb legyen. Ha a hús nem játszik zöldségalaplé is tökéletesen működik. Fontos azonban arra figyelni, hogy ha az alapléhez adtál sót, akkor az ételednél csökkenteni kell a mennyiségét.

Csirke alaplé

Alaplevek közül, a zöldség alaplé mellett, általában csirke alaplé is van nagyobb mennyiségben a mélyhűtőmben. Fél literes egységekben tárolom.

Víz

Ha más nincs kéznél, marad a jó öreg víz. Semleges az íze, így nem fogja befolyásolni a végeredményt. Ebben az esetben azonban nem ugyanannyi kell belőle, mint fehérborból, hanem egy bögre fehérbort ¾ bögre vízzel helyettesíts.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...