Kerüld el a fás zöldséget, és így használd, ha mégis megvetted

Karalábé, répa, fehérrépa, zeller: szeretjük őket, azonban néha tudnak némi bosszúságot okozni. Például akkor, ha az általunk kiválasztott, kívülről zsengének tűnő zöldségbe vágva azt vesszük észre, hogy teljesen fás. Mit tegyünk ilyenkor?

Szinte lehetetlen kikerülni a fás zöldségek kellemetlen, szálkás belsejét: ugyanis kívülről sokszor lehetetlen megmondani, hogy zsenge-e a delikvens, vagy sem. Vannak intő jelek, amelyeket segítségül hívhatunk, azonban ezek nem mindig bombabiztosak. Nézzük meg a zöldségválasztás néhány támpontját, és azt is, hogy mit tegyünk, ha véletlenül mégis egy fás zöldséget vittünk haza.

Kerüld el a fás zöldséget, és így használd, ha mégis megvetted

Melyik zöldség lehet fás?

Ez a gyakori probléma általában a gyökérzöldségeket sújtja: így a répa, fehérrépa, karalábé, zeller lehetnek elsősorban fásak belül. Persze nem mindegyik ugyanúgy: a répák belső szerkezete például olyan gyűrűs, mint a fáké, és jellemzően a belső karika kissé „megszárad”, és elválik a zöldség többi részétől.

A karalábéban és a zellerben apró üregek alakulnak ki, ezeket veszi körbe a szálkás, és hosszas főzés után is kemény zöldségrész.

Mire figyeljünk a vásárláskor?

Megannyi tipp kering a köztudatban a fás zöldségek felismeréséről. Egyesek szerint például a nagyobb méretű delikvensek mindig fásak, a kicsik pedig tökéletesen zsengék. Persze ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, a méret szerint sajnos nem lehet dönteni.

Ami sokkal inkább árulkodó jel, az a zöldség külseje. Mindig olyat keressünk, aminek szép, fényes héja van, viszonylag kevés hibával, nyomódással. A szín legyen harsány, friss, ne legyen sápatag.

A kemény zöldség = jó zöldség: amin azt érezzük, hogy valahol puha, könnyen benyomható a „húsa”, inkább, ne vegyük meg.

Használható-e a fás zöldség?

Leginkább az a fás zöldségek baja, hogy még főzés után is kellemetlen, szálkás állaguk lesz, így sajnos nem mentheti meg őket egy hosszabb főzés sem. A levesben vagy raguban pedig nem lesz nagy élmény, amikor beleharapunk egy ilyen darabba.

Azonban ne higgyük, hogy nem tudjuk semmire használni a szomorú sorsa jutott zöldségeket. Annak ellenére, hogy a textúrájuk már nem a legjobb, az ízük továbbra is ott van, így ezt ki tudjuk használni.

Főzzünk a fás darabokból alaplevet!

Persze, ha egyszerre épp nem gyűlik össze annyi, tegyük félre a zöldségeket a fagyasztóban. Ha viszont a zöldség húsát is szeretnénk használni, nem csak a kifőtt ízét, akkor egy szitáért kell nyúlnunk.

Pép és püré

A nagyon puhára főzött zöldséget átpasszírozhatjuk egy sűrű szitán vagy szűrőn. Az így kinyert pürét belefőzhetjük egytálételekbe, krémlevesekbe, főzelékekbe, de készíthetünk belőle szendvicskrémet vagy mártogatóst is. Így, ha nem is az egész zöldséget, de legalább egy részét hasznosítani tudjuk.

Canderli – olasz gombócleves

Nem csak mi, az olaszok is készítenek gombóclevest. Ezeket a gombócokat sokszor nem is levesbe teszik, hanem vajban, zsályával megpirítják, így is érdemes megkóstolni.

Vegán zöldségleves

Noha a zöldséglevesek általában húsmentesek, sose árt, ha van a tarsolyunkban egy megbízható vegán alaprecept, amit bármikor megfőzhetünk, és alaplének is nagyszerű. Ezt a változatot ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okosan a konyhában, minden nap:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...