Ma már szinte lehetetlen olyan ételeket fogyasztani, melyekben semmilyen adalékanyag nincs. Persze nem mindegyiktől kell félni vagy tartani, de van egy, melynek fogyasztására érdemes lehet odafigyelni, hiszen könnyedén lehet, hogy ez áll az állandó fáradtságod hátterében.
Szakértők rájöttek, hogy egy általános élelmiszer-adalékanyag, a foszfát, amely a boltok népszerű cikkeinek többségében megtalálható, nagy mennyiségben fogyasztva kimerítheti az embert.
Egy kutatás során arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a szervetlen foszfát az egészségre. Ez a adalékanyag rengeteg élelmiszerben megtalálható, egyes állítások szerint közel 70 százalékukban.
A Circulation folyóiratban megjelent cikk szerint a vizsgálatok során arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a szervezetre a túl sok foszfát fogyasztása. A kísérlet során olyan laboratóriumi egereket vizsgáltak, amelyek magas foszfáttartalmú ételeket kaptak.
A kutatók megmérték a rágcsálók edzés közbeni oxigénfelvételét: nemcsak csökkent mozgásképességet mutattak ki, hanem azt is, hogy nem képesek elegendő zsírsavat termelni az izmok táplálásához.
A 12 hetes vizsgálat során a kutatók embereket is vizsgáltak. Itt 18 és 65 év közöttiek voltak az alanyok, akik nem szedtek semmilyen gyógyszert és vese- vagy szívproblémákkal sem küzdöttek. Az érintettek 7 napon át aktivitásmérőt viseltek, és az eredmények szerint az egerekhez hasonlóan az ő inaktivitásuk is nőtt, amikor a foszfátszint magasabb volt.
A vezető kutató, Dr. Wanpen Vongpatanasin elárulta: őt teljesen megdöbbentette, hogy ilyen szoros az egerek és az emberek foszfátokra adott válasza.
Az embereken végzett vizsgálatok alátámasztották az állatkísérleteket azáltal, hogy kimutatták, hogy azok az emberek, akiknek magas a foszfáttartalom a vérében, általában kevesebb időt töltenek edzéssel és több időt ülő tevékenységgel
– hangsúlyozta.
Tehát, ha azt érzed, hogy fáradtabb vagy mostanában, akkor érdemes lehet figyelned az élelmiszereken található feliratot, és olyan termékeket választani, melyek nem tartalmaznak foszfátot.
Még több az egészségről: