Árt a fogaknak és az egészségnek ez a látványos TikTok-trend

Tiktokon – hol máshol? – terjedt el a trend, amiben emberek fagyasztott mézet esznek – de fogorvosok és táplálkozási szakértők is óva intenek a dologtól.

A közösségi médiának kétségkívül megvannak az előnyei és hátrányai is – a hátrányok közé tartozik például az, hogy olyan, egészségre potenciálisan veszélyes trendek is terjednek rajta, amit nagyon sokan követnek tudatlanul. Korábban már írtunk az éppen akkor aktuális őrületről, a fagyasztott mézről, ami nagyon népszerűvé vált a TikToknak köszönhetően. Ami azonban elsőre jó ötletnek tűnt, arról természetesen kiderült, hogy komoly következményei lehetnek. A fagyasztott méz nem tartozik a legveszélyesebb ételek közé, de kifejezetten egészségtelen, és egyáltalán nem ajánlják a szakemberek.

Inkább ne egyél fagyasztott mézet, ha nem muszáj

Akkor jó ötletnek tűnt

Az egész trend TikTokon indult el, amikor egy felhasználó bemutatta, hogy „lefagyasztotta” a mézet, és úgy eszegeti. Bár a méz nem fagy meg, kétségkívül megszilárdul hideg hatására, és így lehet harapni is. Szakemberek szerint azonban egyáltalán nem kellene.

Az egyik probléma a fagyott mézzel az, hogy rosszat tesz a fogaknak. A fagyott méz magában annyira kemény, hogy akár a fogtörést is kockáztatod vele, de ha azt nem is, a kopást biztosan.

Annak ellenére azonban, hogy a méz gyakorlatilag cukor, csak a természetesebb fajtából, fogszuvasodást nem igazán okoz – sőt, vannak olyan összetevői, amelyek akár még meg is előzhetik a rossz baktériumok elszaporodását. A fogkopás miatt azonban inkább folyékonyan érdemes fogyasztani, és nem kellene erőltetni a fagyasztást.

@daveyrz

This should bring it back to life #experiment

♬ original sound - Davey

A vércukorszint is bánja a trendet

A másik probléma egy gyakori tévhit: bár a méz egy fokkal egészségesebb, mint a cukor, azért mégis csak egyszerű szénhidrát, és a csokihoz, cukrokhoz hasonlóan gyorsan megnöveli, majd gyorsan le is csökkenti a vércukorszintet. Ez hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz, többek között cukorbetegséghez vagy szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.

Rövid távon is vannak azonban kellemetlen következményei a vércukorszint ingadozásának: hangulatingadozásokat, energiaszint-csökkenést és rossz étvágyszabályozást eredményezhet.

Ezen felül a mézben rengeteg kalória van, ami gyakran, nagy mennyiségben fogyasztva súlygyarapodást idézhet elő. Ez néhány kilónál még nem probléma, de tekintve, hogy az elhízás az egyik legnagyobb globális egészségügyi probléma, hosszú távon nem biztos, hogy jól jársz vele.

Forrásunk volt.


Figyelj az egészségedre ezekkel a cikkekel:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...