Árt a fogaknak és az egészségnek ez a látványos TikTok-trend

Tiktokon – hol máshol? – terjedt el a trend, amiben emberek fagyasztott mézet esznek – de fogorvosok és táplálkozási szakértők is óva intenek a dologtól.

A közösségi médiának kétségkívül megvannak az előnyei és hátrányai is – a hátrányok közé tartozik például az, hogy olyan, egészségre potenciálisan veszélyes trendek is terjednek rajta, amit nagyon sokan követnek tudatlanul. Korábban már írtunk az éppen akkor aktuális őrületről, a fagyasztott mézről, ami nagyon népszerűvé vált a TikToknak köszönhetően. Ami azonban elsőre jó ötletnek tűnt, arról természetesen kiderült, hogy komoly következményei lehetnek. A fagyasztott méz nem tartozik a legveszélyesebb ételek közé, de kifejezetten egészségtelen, és egyáltalán nem ajánlják a szakemberek.

Inkább ne egyél fagyasztott mézet, ha nem muszáj

Akkor jó ötletnek tűnt

Az egész trend TikTokon indult el, amikor egy felhasználó bemutatta, hogy „lefagyasztotta” a mézet, és úgy eszegeti. Bár a méz nem fagy meg, kétségkívül megszilárdul hideg hatására, és így lehet harapni is. Szakemberek szerint azonban egyáltalán nem kellene.

Az egyik probléma a fagyott mézzel az, hogy rosszat tesz a fogaknak. A fagyott méz magában annyira kemény, hogy akár a fogtörést is kockáztatod vele, de ha azt nem is, a kopást biztosan.

Annak ellenére azonban, hogy a méz gyakorlatilag cukor, csak a természetesebb fajtából, fogszuvasodást nem igazán okoz – sőt, vannak olyan összetevői, amelyek akár még meg is előzhetik a rossz baktériumok elszaporodását. A fogkopás miatt azonban inkább folyékonyan érdemes fogyasztani, és nem kellene erőltetni a fagyasztást.

@daveyrz

This should bring it back to life #experiment

♬ original sound - Davey

A vércukorszint is bánja a trendet

A másik probléma egy gyakori tévhit: bár a méz egy fokkal egészségesebb, mint a cukor, azért mégis csak egyszerű szénhidrát, és a csokihoz, cukrokhoz hasonlóan gyorsan megnöveli, majd gyorsan le is csökkenti a vércukorszintet. Ez hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz, többek között cukorbetegséghez vagy szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.

Rövid távon is vannak azonban kellemetlen következményei a vércukorszint ingadozásának: hangulatingadozásokat, energiaszint-csökkenést és rossz étvágyszabályozást eredményezhet.

Ezen felül a mézben rengeteg kalória van, ami gyakran, nagy mennyiségben fogyasztva súlygyarapodást idézhet elő. Ez néhány kilónál még nem probléma, de tekintve, hogy az elhízás az egyik legnagyobb globális egészségügyi probléma, hosszú távon nem biztos, hogy jól jársz vele.

Forrásunk volt.


Figyelj az egészségedre ezekkel a cikkekel:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...