Mivel a legtöbbször műanyag fóliába csomagolva kapjuk a boltban, érdemes ebből kivenni, és frissen lefagyasztani a brokkolit. Így semennyit nem veszít minőségéből, sőt a saját dolgunkat is könnyebbé tesszük. Hiszen épp a lefagyasztás folyamata miatt, amikor később elővesszük a fagyos brokkolit, alig pár perc lesz elkészíteni. Csupán pár lépés lefagyasztani a brokkoli, és hetek, hónapok múlva is lehet belőle szupergyors vacsoránk.
A fagyasztás titka
Persze bedobhatnánk az egészet a fagyasztóba, de sokkal jobban járunk, ha vesszük a „fáradtságot” és az extra 10 percet annak érdekében, hogy a fagyott brokkoli finomabb legyen.
A blansírozás egy olyan konyhai eljárás, aminek során rövid időre forró vízbe dobjuk a zöldségeket. Amennyiben ezt fagyasztás előtt megtesszük, „bezárjuk” a bennük lévő tápanyagokat. Élénkebb íze és színe is lesz az így lefagyasztott brokkolinak.
Kevés hozzáadott munkával tehát biztosak lehetünk abban, hogy a későbbre elrakott brokkoli ízletes és nem vizes lesz.
Fagyasztás lépésről lépésre
Először is vágjuk a brokkolit körülbelül azonos méretű rózsákra. A vastag szárát semmiképp ne dobjuk el, ennek felhasználására itt egy remek tipp:
A brokkolirózsákat mossuk meg alaposan, hogy semmilyen kosz vagy bogár ne maradjon rajtuk. Egy lábasban forraljunk vizet, és készítsünk a tűzhely mellé egy jeges vízzel megtöltött tálat.
A zöldséget dobjuk a lobogó vízbe, majd 3 percig hagyjuk főni. Utána azonnal szedjük őket a jeges vízbe, hogy megállítsuk a főzés folyamatát. Ezzel biztosíthatjuk, hogy nem lesz túl puha a zöldség a fagyasztáshoz.
Ugyanezt a hatást érjük el, ha párolóbetétben, forró víz fölött 5 percig pároljuk a brokkolit. Itt is ugyanúgy használjunk jégfürdőt.
A blansírozott zöldségeket tegyük egy rétegben tálcára vagy tepsire. Így nem fognak összefagyni a mélyhűtőben.
Két óra alatt készre fognak fagyni, ekkor vegyük ki a fagyasztóból, és egyben vagy kisebb adagokra osztva tegyük őket vissza zacskóban, esetleg dobozban.
Az ilyen módon fagyasztott brokkoli akár egy évig is eláll. Felhasználásnál nem kell feltétlenül kiolvasztani, fagyott állapotban is megfőzhetjük vele kedvenc ételeinket. Mivel a blansírozással kicsit előfőztük, gyorsabban elkészül majd.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Zöldséges cikkek, nem csak vegetáriánusoknak: