Ezt próbáld ki! Cukkinikenyér

Kenyérből újat mutatni nem túl egyszerű, mi azért most megpróbálkozunk vele. Reggelire, uzsonnára tökéletes lesz - kevés vajjal, frissen az igazi, de pár napig is eláll. 

Cukkinikenyér

A vegáknak állandó kihívást jelent, hogy napról napra meg kell tervezniük a menüjüket, és persze otthon sem ártana gyors kreativitással reagálni a vacsora- és uzsonnaidőkre, fejből előrántani pár receptet. Igen, rengeteg saláta, pástétom, tészta lehetősége kínálkozik, most viszont egy olyan kenyérreceptet ajánlunk, amit biztos, hogy mindenki imádni fog.

Mivel még nyárutón járunk, a cukkini zöld színe beteríti a piacokat, arról nem is beszélve, hogy akár kétszáz forint alatt is kapható kilónként – szóval nagyon olcsó és igazán finom lesz ebben a receptben. Valami újdonságra vágytunk a szerkesztőségben, kenyérféleségre, de nem a hagyományos kiflire, nem is töltött péksütikre. A neten találtam rá egy vegetáriánus blogon erre a receptre és nagyon megörültem, mert igazán merész ötletnek tűnt egy nedves, több cukkinit, mint lisztet tartalmazó kenyeret sütni, de azt hiszem, bevált és más ízekben is ki fogjuk próbálni.

A cukkinikenyér receptjét itt mentheted el >>

Fehér liszt helyett természetesen teljes kiőrlésű is használható, ehhez kifejezetten passzol, nem lesz tőle fullasztóan tömény a tészta. Nem kell megijedni, mert a száraz és folyékony hozzávalók vegyítése után sem lesz szilárd halmazállapotú a sütnivalónk, ez teljesen rendjén van, a formában aztán szépen összeáll majd sütéskor. A cukkinit aprítsuk minél kisebbre, ha nagy darabokban hagyjuk, az zavaró lehet a fogyasztáskor.

Még több cukkinis recept >>

Önmagában, sajtkrémmel, vajjal, egyes merészkedők szerint lekvárral is isteni, tulajdonképpen nem hagyományos kenyér, tehát semmiképp sem füstölt kolbász vagy felvágott mellé ajánlanám, de tízóraira és a délutáni csoki helyett viszont mindenképp.

160 fokon egy órát szépen, csendben süldögéljen, valószínűleg a teteje ki fog repedni, de semmi pánik, így még szebben, rusztikusabban néz majd ki. Azért folyamatosan figyeljük a sütőben, és kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, különben szétesik az egész.

A VegaSalty korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...