Cukkini

Cukkini

Leírás

Cukkini – receptek, leírás, tippek

Magyarországon csupán pár évtizede jelent meg a cukkini a boltok polcain, ám ez idő alatt széles körben elterjedt és közkedveltté vált a dinnyefélék, a tökfélék, az uborka és a patisszon rokona. A friss cukkini frissességet és könnyedséget visz az ételekbe, és kiválóan harmonizál más zöldségekkel és fűszerekkel. Főszezonja májustól októberig tart, de manapság már bármikor beszerezhetjük a boltokban.

A cukkini sokak kedvence, mert alacsony kalóriatartalommal bír, ugyanakkor magas tápértékkel rendelkezik. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például A-, C- és K-vitaminban, valamint káliumban és magnéziumban. Ropogós textúrája és enyhe íze könnyen beilleszthető különböző ételekbe. Sokoldalúan felhasználható: párolható, sülhet, grillezhető, vagy akár nyersen is fogyasztható. Remekül párosítható más zöldségekkel, húsokkal és tésztákkal is, így változatos és ízletes fogások válhatnak belőle.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a cukkini?

Latin-Amerikán már több száz éve termesztik a cukkinit, amely valószínűleg az uborka és a tök keresztezéséből született meg. A semleges ízű cukkini színe lehet világos vagy sötét zöld, sárga vagy sárga csíkos, ám színtől függetlenül beltartalmi értékei nagyon hasonlóak. Mivel a cukkini a tökkel és más tölteni való zöldségekkel szemben egy viszonylag semleges ízű zöldség, így rendkívül sokféleképpen felhasználható, illetve szinte bármilyen fogáshoz remekül passzol. Ezenfelül pedig fontos megemlíteni, hogy a teljes növény ehető, tehát a héját, a magjait és a virágát is elfogyaszthatjuk. A cukkini ezenfelül egy rostgazdag étel, valamint csekély az energiatartalma, így sokan fogyasztják különféle diéták részeként.

Hogyan vásároljuk?

Amikor cukkinit vásárolunk, érdemes 15-20 cm-es, zsenge darabokat választani, mivel ilyenkor a legfinomabbak, legyenek azok zöld vagy sárga színűek. Bár a nagyobb, 25-30 cm-es cukkinik is ehetőek, ám ezeket fogyasztás előtt célszerű megpucolni. Fontos figyelmet fordítani a vásárláskor a cukkini megjelenésére is: keressünk hibátlan külsejű példányokat, mivel a tápérték legnagyobb része a puha héjban rejlik. A megfelelő cukkini kiválasztása és felhasználása garantálhatja az ételünk minőségét és tápértékét.

Hogyan készítsük el a cukkinit?

Főzés előtt alaposan mossuk meg a cukkinit hideg víz alatt, hogy eltávolítsuk róla a szennyeződéseket. Ezután vágjuk le mindkét végét egy késsel. A recepttől vagy az ízlésünktől függően rajta hagyhatjuk a héját vagy meg is hámozhatjuk. Mint említettük a héj ehető és tápanyagokban gazdag, így ha rajta marad, akkor színt és textúrát adhat az ételhez. Szeleteljük fel a cukkinit karikákra, negyedekre vagy félholdakra sütéshez, pároláshoz vagy pirításhoz. Pároláshoz 5-7 perc, grillezéshez és pirításhoz 2-3 perc szükséges. Miután elkészült, ízesíthetjük további fűszerekkel, sajttal vagy friss zöldfűszerekkel.

Mi készülhet a cukkiniből?

A cukkini rendkívül sokoldalú zöldség, amelyből számos ízletes étel készíthető. Lehet belőle főzelék, lecsó, pörkölt, krém, fasírozott, rakott és sült egytálételek, valamint rántott húspótlók is. Az uborkához hasonlóan salátát és savanyúságot is összedobhatsz belőle. Ráadásul grillezve, vagy akár nyárson sütve is remek fogást lehet belőle készíteni, ami hasonlóan ízletes, mint a húsételek.

Még több cukkinis receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A cukkini főszezonja májustól októberig tart, ám a gyors szállításnak és az üvegházi termesztésnek köszönhetően egész évben megtalálhatjuk a boltokban.

hogyan tároljam

A cukkini egy ütésre érzékeny, rendkívül zsenge zöldség, így könnyen megnyomódhat, amitől romlásnak indulhat. Sérülésmentesen és egészségesen azonban 1-2 napig, hűtőszekrényben pedig akár 1-2 hétig is eltarthatók minőségromlás nélkül. Ha pedig a kemény héjú, érett, hibátlan cukkinik szárcsonkját olvasztott gyertyába mártjuk, akkor hűvös helyen akár hónapokig is elállnak.

100g Cukkini

fehérjetartalom

1.21 g

zsírtartalom

0.186 g

szénhidráttartalom

3.11 g

víztartalom

94.79 g

gramm cukkini?

Top ásványi anyagok

Foszfor

38 mg

Magnézium

18 mg

Kalcium

16 mg

Nátrium

8 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.163 g

C vitamin

17.9 mg

Kolin

9.5 mg

Lutein+zeaxantin

2125 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.21 g

Zsír

telített zsírsav

0.084 g

egyszeresen telített zsírsav

0.011 g

többszörösen telített zsírsav

0.091 g

ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Vas

0.37 mg

Magnézium

18 mg

Foszfor

38 mg

Nátrium

8 mg

Cink

0.32 mg

Réz

0.053 mg

Mangán

0.177 mg

Szelén

0.2 µg

szénhidrát

rost

1 g

cukor

2.5 g

víz

94.79 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.045 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.094 mg

Niacin - B3 vitamin

0.451 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.204 mg

Folát

24 µg

Kolin

9.5 mg

Béta-karotin

120 µg

Lutein+zeaxantin

2125 µg

E vitamin

0.12 mg

K vitamin

4.3 µg

A vitamin

10 µg

C vitamin

17.9 mg

B6 vitamin

0.163 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...