Ezért nagyon fontos a K-vitamin, és így pótolhatod

Sokat elfeledkeznek erről a vitaminról, pedig fontos, hogy pótoljuk, hiszen kiemelkedő szerepe van. Tudtad, hogy kétféle is létezik belőle?

Tény, hogy kicsit nehéz eligazodni a vitaminok között, hiszen rengeteg fajta van. Azt sokan tudják, hogy szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez miért van szükség A-, B-, C-, D-, vagy E-vitaminra, azonban a K-vitamin már kevésbé ismert. Pedig nem szabadna megfeledkeznünk róla.

Miért fontos a K-vitamin?

Ez a vitamin nélkülözhetetlen szerepet játszik a véralvadás szabályozásában, a csontképzésben és az immunerősítésben is. Persze ennél sokkal összetettebb szerepe van a szervezetben ennek a vitaminnak.

A Tufts Egyetem Jean Mayer USDA tudósai felfedezték, hogy testszerte számos szövetben megtalálható a K-vitamintól függő fehérjék jelenléte, ami arra utal, hogy e mikrotápanyag fiziológiai szerepe sokkal összetettebb, mint eddig gondoltuk. Ezek a fehérjék többek között segítenek megakadályozni az artériás meszesedést, illetve mivel a porcokban és a csontokban is jelen vannak, így nem kizárt, hogy befolyásolják az ízületi porckopást is. Azonban a kutatók folyamatosan vizsgálják azt, mi mindenért lehet még felelős a K-vitamin.

Így pótold a K-vitamint

Az ajánlott napi bevitel 120 mikrogrammnyi. A K-vitaminnak két fajtája van: a K1 és a K2. A K1 leginkább növényi eredetű ételekben fordul elő, míg a K2 kizárólag állati eredetű ételekben található meg.

Az egyes típusú megtalálható a fodros kelben, a mustárzöldben, a mángoldban, a karalábé zöldjében, a nyers spenótban, a brokkoliban, a kelbimbóban, a cékla zöldjében és a káposztában is.

A második típus pedig a marhamájban, a sertéskarajban, a csirkehúsban, a kacsamáj-pástétomban, a szalonnában, a baconben, a darált marhahúsban, a sertésmájban, a kacsamellben, a marhavesében, a tojássárgájában és a csirkemájban is bőven megtalálható.

Marhamájkrém

Talán legelőször egy gyermekzsúron ettem ilyen finomságot. Ott csirkemájból készült és kevésbé volt fűszeres. Meglepett a recept egyszerűsége. Azóta, ha resztelt májat készítek, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...