Ha a C-vitaminra gondolunk, először mindig a citrusok és a paprika jut eszünkbe, holott a citrusfélék helyett például jó néhány regionálisan termesztett zöldség és gyümölcs is tartalmaz annyi C-vitamint, mint az előbbiek. Ezeket jóval rövidebb úton kell elszállítani a vásárlókhoz, így környezettudatosabb a fogyasztásuk.
A testben a C-vitamin, amellett, hogy az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, a csontok és a kötőszövet felépítéséért felel. Emellett azok számára, akik nem fogyasztanak húst, nagyon fontos, hogy elegendő C-vitamint vigyenek be, ugyanis ez segíti elő a növényi eredetű élelmiszerekben található vas felszívódását.
PETREZSELYEM
Ki gondolná például, hogy a petrezselyem nagyszerű C-vitaminforrás? Igaz, hogy sokat kell belőle enni, de grammonként négyszer annyi C-vitamin van benne, mint a narancsban. Ha ki akarjuk használni, hogy milyen egészséges, csináljunk belőle pestot, mert abba koncentráltan is beletehetjük!
KELKÁPOSZTA
A másik zöldség, amiről nem feltétlenül a C-vitamin jut eszünkbe, holott egy adagnyi a teljes napi szükségletünk dupláját fedezi, a kelkáposzta. Ez a zöldség a C-vitamin mellett A- és E-vitaminokat is tartalmaz, a legegészségesebb pedig nyersen, egy kis olajjal leöntve.
KELBIMBÓ
Bár nem mindenki szereti, a kelbimbó hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kelkáposzta, és ez nem csak a kinézetére igaz. Amellett, hogy ez a zöldség hasonlóképpen tele van C-vitaminnal, nagyon jól eltelít, így fogyókúrázóknak is ideális.
LICSI
A licsi is C vitamin-bomba, holott ez nem köztudott az egzotikus gyümölcsről, sőt, még rezet is tartalmaz, ami olyan ásványi anyag, melyet a test nem tud maga előállítani, így, akárcsak a vitaminokat, a táplálékkal kell bevinni.
Ezeknél az ételeknél arra kell odafigyelni, hogy a C-vitamin nem túlságosan stabil, és hőre és levegőre is bomlik. Így a legjobb őket a vásárlás után minél hamarabb és nyersen fogyasztani!
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Ez a 7 legegészségesebb zöld levelű saláta
A zöld levelű saláták köztudottan nagyon egészségesek, de néhányan közülük igazi nagyágyúk a tápanyagok tekintetében.
Szász NóriA vízben oldódó vitaminok világa
Korábbi cikkünkben összefoglaltuk a zsírban oldódó vitaminokkal kapcsolatos tudnivalókat, most ismerjük meg a vitaminok másik, nagyobb csoportját!
Gyányi Ditta dietetikusA túlzott krumplifogyasztás nemcsak hizlal, más betegséget is okozhat
Ha sokszor választod köretként a krumplit, akkor érdemes figyelmesen elolvasnod az alábbi cikket.
Liptai LillaRIBIZLI: érik a kedvenc mini piros bogyósunk! Ezért ajánljuk, hogy...
Érik a ribizli, ez a miniatűr, édesen fanyar, sötét rózsaszín nyári gyümölcs – mibe használjuk, miért olyan egészséges, és miben jeleskedik fekete társa? Kiderül!
Brecz Judit