Kell-e a világnak a lángosos és kovászos uborkás fagylalt?

Csoki, vanília, puncs, citrom, sztracsi. Fagylaltízek teljesen puritán módon, már-már retró érzéssel, mert manapság simán belekerülhet a passiógyümölcsbe némi áfonyakaviár, a körtéhez gorgonzolát társítanak. Ez eddig még rendben is van, de hogy kerül a lángos a fagylaltomba? Hacsak nem belelóg a strandon?!

Minden téren más már az ingerküszöbünk, ami anno meghökkentő és ismeretlen volt, az ma már a hétköznapok része. Így van ez a gasztronómiában is. Gulyástól gulyásrevolúcióig jutottunk és margarinos kenyértől a füstölt algás vajjal kínált kovászos kenyérkosárig mentünk. A fagylaltok világát sem kerüli el a változás szele. De kell nekünk a szalonnapörccel vagy éppen lángosdarabokkal készülő extrém fagyi? Nem elég az, ha „csupán” tisztességesen kerül a tölcsérbe az a sárgabarack, sok kiváló minőségű csokoládéval válik krémessé és kellemesen nehézzé a csoki, tényleg az eper köszön vissza az epres gombócból? A jelen és a jövő trendje az extrém fagyi?

A Damniczki Cukrászda túrós csuszás fagylaltja / Fotó: Facebook

Gyanútlanul megállok egy még általam ismeretlen fagyizónál, gondoltam kipróbálom, ha már egész szép sor alakult ki előtte. Jóféle kombinációk sorakoznak: bodza-citrom, mák-meggy, csoki-málna, kedvemre való. Persze, hangzatosabb neveket adnak nekik, mégiscsak kell valami ösztönzés, a bodza-citrom nem olyan vonzó, mint a Káli-medence sóhaja vagy a Hawaii vulkánkitörés.

Ahogy pásztázom az ízeket, feltűnik egy olyan kombó, amit például a mexikói konyhában nagyon szeretek: jalapeno-lime. A színe fehéres, tetején gyanítom, hogy az ecetes jalapenopaprika-szeletek állnak katonás rendben. Kérjek egyet? 550-650 forintos gombócárnál bevállaljam, hogy esetleg a kukában végzi az egész kis tálka? Próbálkozzak és utána, ha nem tetszik, kérjek mégis a bodzásból? A fagylaltpultos hölgy mosolyogva ajánlja, hogy szívesen ad egy kis kanállal, nézzem meg mit tud, „sokan szeretik”. Jön a kóstoló és lebiggyed a szám. Ez konkrétan siralmas. Elmormogok egy „hát, érdekes” félmondatot, mint amikor valamire nem kéne kimondani, hogy csúnya, béna, rossz… aztán kiegyezem a két gombóc gyümölcsössel. Azok rendben vannak, nem életem fagyija, de a meleg ellen és édességre vágyva pont jó.

Aztán a nyár során két kedvenc fagylaltosomtól is megkóstolok egy-egy szokatlan, extrém ízt. Az egyik kovászos uborkás, a másik túrós csuszás. Ki hallott már ilyet? Valójában egyáltalán nem olyan furcsa ez a tendencia, a világból hallottunk már ketchupos (Frenchsicle), libamájas (Humphry Slocombe), cheddar sajtos (Ciao Bella Gelato Company), pizzás (Max & Mina's) fagylaltokról is, ki az, aki le akarna maradni az őrületről?

Óriási fagylaltrajongóként vallom, hogy a játék és a kísérletezés nagyon szuper ezen a téren is, az említett két magyar fagylalkészítő mester unortodox ízei is jól mőködtek, ha más nem, viccesek voltak, természetes ízekkel, nem túltolva.

Egy gyakorlott szakember bármilyen ízzel csodát tud tenni, a legextrémebbel is, hiszen a textúrák, receptúrák mágusa. Viszont helyén kell kezelnünk ezt a játékot. Nem nagyon látom a napot, amikor felsóhajtok, hogy bárcsak elkészülne a véreshurkás fagyi és újra belenyalhatnék a jalapeno-lime téves kreációjába, aminek már nem is tudom a kellemetlen fantázianevét.

A Fazekas Cukrászda kovászos uborkás fagylaltja / Fotó: Facebook

Kísérletezzünk, persze és amelyik cukrászdában, fagyizóban megbízunk, akinél mindig ízletes gombócokat kapunk, a vicc kedvéért kóstoljuk csak meg az extrém gombócokat.

Attól nem kell tartanunk, hogy ezek fogják leuralni a piacot, mert eleve nehéz kirobbantani a pultokból a csoki-vanília-puncs triót. Nem is kell, csak éppen néha szavazzunk az ismeretlenre, mert csoda ízekre találhatunk rá! Olyanra, amit sosem fogunk elfelejteni, ami konkrét gasztronómiai élményt hoz. Ezért néha cseréljük a vaníliát mondjuk francia krémes ízre, a puncsot például rumos dióra! Ha pedig megviccelnénk a barátunkat, zöldalma helyett vigyünk neki a pulttól egy jó gombóc kovászos uborkát!

Szerző: Pákozdi Nóri
Címlapkép: Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrovélemény:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...