7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.

A magyar vidék gasztronómiája pezsgőbb, mint valaha. Tucatvendéglők helyett egyedi koncepciójú éttermek sora nyílik meg – végre nem csak a forgalmas turistapontokon. Az őriszentpéteri Templomszeren a Pajta étterem mutatja az utat: már akkor elkezdték kiépíteni a farm-to-table működésüket a környékbeli termelők bevonásával, amikor még nem volt ekkora divat. 

A közelmúltban ajánlottuk a Lokal47-et Kéthelyen, az idilli somogyi községben; valamint a Casa Christát a hegyoldalban Balatonszőlős felett. És ha már Balatonszőlős: a községet hivatalosan kevesebb, mint 700 ember lakja, de a Szőlősi Kocsmában olyan ínyenckonyhát visznek, ami az ország bármely pontjára csábítaná a vendégeket. 

Egyre izgalmasabb éttermek nyílnak országszerte, az említett négy helyen túl íme 7 hely az országban, amelyeket érdemes csak egy-egy különleges vendéglátóhely miatt is felkeresni. 

  • Bicsár Attila a kiváló borászat éttermében: Sauska 48 

2017-ben Bicsár Attila felszabadult falusi gourmet konyhát hirdetett Villányban, a Sauska 48 pedig azóta is a vidéki magyar vendéglátás ragyogó példája. A Sauska világszínvonalú boraihoz méltó étterem társul: ugyanaz az elegancia és visszafogottság, játékosság és kreativitás jellemzi Bicsár Attila ételeit, mint a pincészet borait. A séf prezentálásában egy egyszerű krémleves is emlékezetes, és a véres hurka sem nehézkes. Már csak a panoráma miatt is egy ráérős ebéddel, vacsorával számoljunk, a feltöltődés garantált, miközben az ország egyik legkiválóbb séfjének ételeit fogyasztjuk. 

Sauska 48 / forrás

Sauska 48 

Villány, 048 10 hrsz. 

  • Falusi fine dining Villányban: GÓRÉ 

A GÓRÉ étterem mottója a falusi fine dining. Ugyancsak Baranya vármegyében, a Sauska 48-tól tíz perc autóútra, Kisharsányban járunk. Bár kívülről szerény a porta, bent elegancia és kényelem fogad. Nemrég csatlakozott a csapathoz Kállai Csaba executive séf mellé Mészáros Ádám is innovációs és stratégiai tanácsadó séfként, a csapat keze alatt pedig klasszikus fine dining ételsor született. Három egészen költői elnevezésű degusztációs menü közül választhatunk, a Ketyegő, a Reménytelen Szerelmek Háza és a Maceszgombóc öt, hét és kilenc felvonásban mutatja be, hogy mit jelent a kukorica, a borjúmirigy vagy a mangalica és kovászos uborka “csipetnyi luxussal”. 

GÓRÉ / forrás

GÓRÉ Restaurant 

Kisharsány, Kossuth u. 13. 

  • Pohner Ádám örömkonyhája: az Iszkor Mályinkán 

A Bükk egész évben csábító kirándulóhely, az Iszkor pedig csak még vonzóbb úti céllá tette a vidéket. A hegység északi részén járunk, a mindössze 400 lelket számláló festői kis településen, Mályinkán. Az Iszkornak már a 2021-es megnyitása előtt híre ment gourmet körökben, Pohner Ádám ugyanis az ifjú generáció egyik jeles séfje, aki a Bocuse d’Or-versenyen is szépen szerepelt. Budapest, a balatonszemesi Kistücsök és a tatai Platán Bistro után végül az ország túlfelében valósítja meg párjával, Kun A. Lucával közös álmát, ahol egy minden sallang nélküli konyhával, de ragyogó ízekkel, természetközeli konyhával várnak.

A bükki camembert-t illik megkóstolni, a sült velőscsontot pedig vétek nem megkóstolni.

A desszertlapon a barackos darapuding a maga egyszerűségében nagyszerű, míg a Rákóczi-túrós az újraalkotott hazai klasszikusok ragyogó példája. 

Iszkor / forrás

Iszkor 

Mályinka, Lillafüredi u. 245/5 

  • A szecessziós kastély, ahol a helyi alapanyag nem reklámszöveg: Graefl Major 

A Heves vármegyei Graefl Major mintha egy kis elvarázsolt világ volna. A századeleji grófi kastély a gondos új tulajdonosainak köszönhetően újjáéledt, és körülötte, a majorságban egy lenyűgöző mintagazdaságot hoztak létre. A több hektáros biokertészetben vegyszerek nélkül, a természet adta lehetőségekkel élve folytatnak ökológiai gazdálkodást, és állatfajok tucatját tartják a gazdaságban olyan körülmények között, amit örömmel meg is mutatnak nekünk a házigazdák. Az előremutató, farm-to-table koncepció valójában visszatérés a természetközeliséghez, mindehhez a generációk emlékét őrző kastély múltidéző eleganciája társul. A konyha a hét néhány napján tart nyitva, és a séf mindig az éppen friss terményeket, helyben előállított sajtokat, tejtermékeket és a saját vágású állatok húsát dolgozza fel. Fine dining beütésű, kiemelkedően finom gourmet ételek kerülnek az asztalra – jó helyre ment a Michelin Guide egyik magyarországi Zöld-csillaga, ami a fenntarthatóságért (is) jár. 

Graefl Major / forrás

Graefl Major 

Kétútköz, Poroszló 

  • Murafölde szépségei: Bonne Chance 

A szlovén-horvát-magyar határnál fekvő Murafölde nem egy sztárolt vidék, pedig a Zalai-dombság déli lankái megérdemlik a figyelmet. Ha egy gasztrotúrával kísérnénk a kiruccanást, az immár 13 éve nyitva tartó Bonne Chance-ban meg is szállhatunk, de étteremként is megér egy önálló kitérőt. A mazárdtetős házban meleg hangulatú vidéki eleganciával és kiváló konyhával várnak, a szezon terményeire támaszkodó táblás heti ajánlattal kiegészítve az étlapot.

A zalai konyha egyszerű finomságait, krumpliprószát és tejfölös dödöllét épp úgy kóstolhatunk itt, mint shakshukát, paellát, paradicsomos conchiglionit vagy érlelt argentin flank steaket.

A helyszínhez hűen kiváló vadételeket tartanak mindig az étlapon, és olyan kulináris és kultúrprogramokkal színesítik a Bonne Chance életét, mint a gyógynövénytúra vagy a kemencés vacsora, sercegő csülökkel a tűzről. 

Bonne Chance / forrás

Bonne Chance 

Bázakerettye, Fő u. 72. 

  • Hosszú Tányér 

Hosszú Franciska milyen néven is nyithatta volna meg éttermét Hosszúhetényben? A közös szó nem maradhatott ki belőle, így a fine dining éttermének Hosszú Tányér lett a neve. Sok más erénye mellett a vállalkozás elismerésre méltó alkalmazkodóképességet mutat, eredetileg kávézót nyitott a tulajdonos, de kár lett volna itt megállni, mert a Hosszú Tányér ma a vidéki Magyarország egyik legelegánsabb és igazán a saját útját járó fine dining étterme. A pandémia alatt a Hosszú Lépés túrabisztró szolgálta ki elvitelre a vendégeket, és Hosszú kamra néven delikáteszt is nyitottak akkor. Pécs vonzáskörzetében is egy igazi “ezt látni és kóstolni kell” helyszín! 

Hosszú Tányér / forrás

Hosszú Tányér 
Hosszúhetény, Fő u. 162. 

  • Provanszot álmodtak Kapolcsra: 84 Bistro 

Bár mindössze körülbelül 500-an lakják a községet, Kapolcsot egy ország ismeri a kulturális fesztivál révén. A 84 Bistro képeslapra illő: bár Magyarországon autentikus módon soha nem létezett ez a vidéki stílus, a mediterrán vidékekről ismerős lehet a miliő. Natúr színek és anyagok mindenhol, lelógó levendulacsokrok, rusztikus megoldások és teljes harmónia jellemzi a Hazai Provence szálláshelyet és a bisztrót egyaránt. Térjünk be bátran akár csak enni is, a Michelin Guide sem véletlenül ajánlja az általuk képviselt nemzetközi gourmet konyhát. 

84 Bistro / forrás

84 Bistro 

Kapolcs, Kossuth u. 84. 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Graefl Major 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Krémes, dobostorta, Sacher: 5 cukrászda, ahol a sütemények nagyágyúi mindig...

Hosszú időn keresztül, ha tehettem, elkerültem az olyan cukrászdai klasszikusokat, mint amilyen a dobostorta, az Esterházy-torta, a Rigó Jancsi vagy épp francia krémes. Sosem voltam finnyás, de a szájpadlásomra tapadó, már ízében is művi krém mindig elvette a kedvem, így inkább választottam az újhullámos cukrászdák szintén újhullámos finomságait. Mióta azonban egyre több hely vállalja, hogy visszaadja ezeknek a régivágású tortáknak a becsületét, én is bátrabban térek vissza a gyerekkorom ízeihez, és nagy örömömre, eddig még nem kellett csalódnom.

Kormos Lili

További cikkek

8 hely, ahol tilos tárolni a forrólevegős sütőt

Az, hogy hová helyezzük a forrólevegős sütőt, jelentősen befolyásolja annak biztonságát és teljesítményét: ha rosszul választunk, akkor nemcsak, hogy nem működik majd megfelelően a gép, de balesetveszélyessé is válhat. Mondjuk, mire kell figyelni!

Top Receptek

Hamis somlói 2. - a legolcsóbb

Életem párja imádja a somlóit. Mivel nagyon sok hozzávalós receptem volt, soha nem készítettem neki. Mindig megvettük a boltban (ami nagyon drága). Aztán egyik alkalommal eszembe ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!