Kedves éttermek, az ételkép az étlapokon még mindig elég ciki!

Szükség van az éttermek menülapjain a képes illusztrációkra? Ugye ezt már inkább elfelejtjük?

Új világ, új trendek. A felzárkózás folyamatban van, és már összgasztronómiailag járjuk a jobb utat. Vendégként egy kis tájékozódással és utánakereséssel klassz helyekre találhatunk a fővárosban és vidéken is. Az újhullám viszont nem törölt el minden beidegződést. Pedig ezeket a szarvashibákat könnyen ki lehet küszöbölni, és a vendég is nagyobb bizalommal lesz az étterem felé. Például, ha nincsenek az utcán kellemetlen megállítótáblák, és inkább modernre húzzák az étlapokat is. Mert nincs kiábrándítóbb az étlapokon lévő fenyegető képeknél.

Kedves éttermek, az ételkép az étlapokon még mindig elég ciki!

Odaragad a kéz a laminált étlaphoz, nehéz felcsapni is. De igazából majdnem biztosra tudjuk, hogy a cordon bleu-t választjuk. Még akkor is, ha nagyobb a fotó a cigánypecsenyéről! Ha a kedvenc vendéglőnkbe megyünk, ahol már betéve tudjuk a repertoárt, nincs semmi szégyellnivalójuk, már bizonyítottak, el tudunk tekinteni a fogvájó hiányától, a viseletes abrosztól és a képekkel illusztrált szörnyű étlapoktól is.

Pedig ez a modern idők egyik farkashibája a vendéglátók részéről. Egy olyan rossz gyakorlat, amit ideje lenne elfelejteni, felülírni.

Az egyszerűség és letisztultság jegyében mindörökre szakítani az indokolatlan ételfotókkal a menülapokon. Réparózsákkal díszített rizi-bizikkel, halovány és egyáltalán nem fotogén, plöttyedt tejszínhabos desszertekkel. Még ha finom és ízletes is lesz, nem ettől jön meg az étvágyunk.

Nemcsak a kevésbé dekoratív illusztrációk miatt rossz ötlet ez a módszer, hanem akár a csalódás miatt is. Persze egy rántott hús vagy paprikás csirke esetében nem lehet akkora a különbség kép és valóság között, mint a gyorséttermek csábító fotói és a realitás között, de így is félremehet a kommunikáció. Az éttermekben kevésbé jártas vendég csalódottá válik, ha nem pont ugyanazt kapja, mint amit „ígértek”.

Vannak persze olyan esetek, amikor nagyon is valid lépés az étlapokon az illusztráció: például egy egzotikusabb konyhát vivő helynél, ahol nem tudjuk az adott nemzet elnevezéséről, hogy eszik vagy isszák, hogy egy rizses főételről vagy éppen egy raguról van szó. Viszont a kézben-zsebben elérhető világ óta azért már ez sem feltétlenül fontos. Beírjuk a keresőbe, hogy nasi goreng, hogy tom ka gai, és meg is oldottuk az ügyet. Leírást és fotót kapunk.

A szép, gusztusos, hívogató ételfotók az Instagramra, Facebokra valók, és nem az étlapokra! Ott reklámértékű, de kézbe véve nem biztos, hogy a kért hatást érik el. Pláne akkor nem, ha tetejében még ügyetlenül komponálták őket. Ha mindenképpen illusztráció, akkor egy szép grafika, ízléses rajz lesz a befutó.

Szerző: Pákozdi Nóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvass további véleményeket a vendéglátás, a gasztronómia helyzetéről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...