Kedves éttermek, az ételkép az étlapokon még mindig elég ciki!

Szükség van az éttermek menülapjain a képes illusztrációkra? Ugye ezt már inkább elfelejtjük?

Új világ, új trendek. A felzárkózás folyamatban van, és már összgasztronómiailag járjuk a jobb utat. Vendégként egy kis tájékozódással és utánakereséssel klassz helyekre találhatunk a fővárosban és vidéken is. Az újhullám viszont nem törölt el minden beidegződést. Pedig ezeket a szarvashibákat könnyen ki lehet küszöbölni, és a vendég is nagyobb bizalommal lesz az étterem felé. Például, ha nincsenek az utcán kellemetlen megállítótáblák, és inkább modernre húzzák az étlapokat is. Mert nincs kiábrándítóbb az étlapokon lévő fenyegető képeknél.

Kedves éttermek, az ételkép az étlapokon még mindig elég ciki!

Odaragad a kéz a laminált étlaphoz, nehéz felcsapni is. De igazából majdnem biztosra tudjuk, hogy a cordon bleu-t választjuk. Még akkor is, ha nagyobb a fotó a cigánypecsenyéről! Ha a kedvenc vendéglőnkbe megyünk, ahol már betéve tudjuk a repertoárt, nincs semmi szégyellnivalójuk, már bizonyítottak, el tudunk tekinteni a fogvájó hiányától, a viseletes abrosztól és a képekkel illusztrált szörnyű étlapoktól is.

Pedig ez a modern idők egyik farkashibája a vendéglátók részéről. Egy olyan rossz gyakorlat, amit ideje lenne elfelejteni, felülírni.

Az egyszerűség és letisztultság jegyében mindörökre szakítani az indokolatlan ételfotókkal a menülapokon. Réparózsákkal díszített rizi-bizikkel, halovány és egyáltalán nem fotogén, plöttyedt tejszínhabos desszertekkel. Még ha finom és ízletes is lesz, nem ettől jön meg az étvágyunk.

Nemcsak a kevésbé dekoratív illusztrációk miatt rossz ötlet ez a módszer, hanem akár a csalódás miatt is. Persze egy rántott hús vagy paprikás csirke esetében nem lehet akkora a különbség kép és valóság között, mint a gyorséttermek csábító fotói és a realitás között, de így is félremehet a kommunikáció. Az éttermekben kevésbé jártas vendég csalódottá válik, ha nem pont ugyanazt kapja, mint amit „ígértek”.

Vannak persze olyan esetek, amikor nagyon is valid lépés az étlapokon az illusztráció: például egy egzotikusabb konyhát vivő helynél, ahol nem tudjuk az adott nemzet elnevezéséről, hogy eszik vagy isszák, hogy egy rizses főételről vagy éppen egy raguról van szó. Viszont a kézben-zsebben elérhető világ óta azért már ez sem feltétlenül fontos. Beírjuk a keresőbe, hogy nasi goreng, hogy tom ka gai, és meg is oldottuk az ügyet. Leírást és fotót kapunk.

A szép, gusztusos, hívogató ételfotók az Instagramra, Facebokra valók, és nem az étlapokra! Ott reklámértékű, de kézbe véve nem biztos, hogy a kért hatást érik el. Pláne akkor nem, ha tetejében még ügyetlenül komponálták őket. Ha mindenképpen illusztráció, akkor egy szép grafika, ízléses rajz lesz a befutó.

Szerző: Pákozdi Nóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvass további véleményeket a vendéglátás, a gasztronómia helyzetéről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...