Ebben az étteremben megbüntetnek, ha a tányéron hagyod az ételt

Sokaknak talán meghökkentő lehet, hogy milyen módszerrel lépett fel egy étterem az élelmiszerpazarlás ellen. Az ételt el nem fogyasztó vendégek megbüntetése azonban teljesen logikus, sőt, abszolút elterjedt dolog.

Megbünteti azokat a vendégeket egy svájci étterem, akik a tányérjukra kiszedett ételnek egy részét otthagyják. Baden város indiai étterme azért döntött a drasztikusnak mondható lépés mellett, hogy ezzel is csökkentse élelmiszerpazarlását. Az étterem tulajdonosa szerint a szabály nagyon jó hatással volt az ott fogyasztók szokásaira.

Ebben az étteremben büntetést kell fizetni az otthagyott ételért

Svájc Aargau kantonjában található az a badeni indiai étterem, amely a szigorú szabályt bevezette: a tányéron hagyott ételmaradék 5 frankos (nagyjából 2000 forintos) bírságot von maga után.

Tekintve, hogy egy svédasztalos étteremről van szó, a lépés abszolút jogos, hiszen az ilyen helyeken az ember hajlamosabb többet szedni, mint amennyit megeszik.

A Casanova éttermet vezető Sulman Ghauri éppen azért vezette be a büntetést, mert észrevételei szerint az önkiszolgáló éttermekben sokkal nagyobb a pazarlás mértéke. Az embereknek egy idő után a szeme jobban kívánja az ételt, ezért túlzóan és pazarlóan szednek a tányérjukra.

Az étteremvezető azért azt is hozzáfűzte, hogy senkit nem kényszerítenek a fizetésre, a szabály inkább csak egyfajta figyelmeztetésként szolgál. Nem mellesleg hatékonynak bizonyult a rendszer, amelynek eddigi két éves fennállása alatt még alig jött panasz a vendégektől a furcsa szabályokra vonatkozóan.

Igazából abszolút nem egyedi esetről van szó: a svédasztalos és önkiszolgáló rendszerrel működő éttermek gyakran kihelyeznek hasonló táblákat, ezzel is ösztönözve a vendégeket arra, hogy tényleg csak annyit szedjenek, amennyit képesek el is fogyasztani.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...