Megbünteti azokat a vendégeket egy svájci étterem, akik a tányérjukra kiszedett ételnek egy részét otthagyják. Baden város indiai étterme azért döntött a drasztikusnak mondható lépés mellett, hogy ezzel is csökkentse élelmiszerpazarlását. Az étterem tulajdonosa szerint a szabály nagyon jó hatással volt az ott fogyasztók szokásaira.
Svájc Aargau kantonjában található az a badeni indiai étterem, amely a szigorú szabályt bevezette: a tányéron hagyott ételmaradék 5 frankos (nagyjából 2000 forintos) bírságot von maga után.
Tekintve, hogy egy svédasztalos étteremről van szó, a lépés abszolút jogos, hiszen az ilyen helyeken az ember hajlamosabb többet szedni, mint amennyit megeszik.
A Casanova éttermet vezető Sulman Ghauri éppen azért vezette be a büntetést, mert észrevételei szerint az önkiszolgáló éttermekben sokkal nagyobb a pazarlás mértéke. Az embereknek egy idő után a szeme jobban kívánja az ételt, ezért túlzóan és pazarlóan szednek a tányérjukra.
Az étteremvezető azért azt is hozzáfűzte, hogy senkit nem kényszerítenek a fizetésre, a szabály inkább csak egyfajta figyelmeztetésként szolgál. Nem mellesleg hatékonynak bizonyult a rendszer, amelynek eddigi két éves fennállása alatt még alig jött panasz a vendégektől a furcsa szabályokra vonatkozóan.
Igazából abszolút nem egyedi esetről van szó: a svédasztalos és önkiszolgáló rendszerrel működő éttermek gyakran kihelyeznek hasonló táblákat, ezzel is ösztönözve a vendégeket arra, hogy tényleg csak annyit szedjenek, amennyit képesek el is fogyasztani.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: