Mennyire egészséges az étrended? Egyszerű kérdésnek tűnik, de egy új tanulmány szerint a legtöbb amerikai küzd a helyes válasszal.
Azt találtuk, hogy az Egyesült Államokban élő felnőttek csak kis százaléka tudja pontosan felmérni étrendjének egészségességét, és érdekes módon leginkább azok, akik rossznak tartják
- mondta Jessica Thomson, epidemiológus, a tanulmány vezető szerzője. „A legtöbb felnőtt túlértékeli étrendje minőségét, néha jelentős mértékben.”
A kutatók azt akarták kideríteni, hogy egyetlen egyszerű kérdés használható-e táplálkozási vizsgálatok szűrőeszközeként a táplálkozáskutatásban általánosan használt részletes étrendi kérdőívek helyettesítésére vagy kiegészítésére. Korábbi tanulmányok azt találták, hogy az önbevalllásos egészség erős előrejelzője a halálozásnak, de kevés kutatás létezik arra vonatkozóan, hogy az emberek által leírt étrend minősége vajon egybecseng-e az étrendjük tényleges minőségével. Az Amerikai Táplálkozási Társaság kiemelt éves találkozóján mutatták be a kutatási eredményeket.
A tanulmány a National Health and Nutrition Examination Survey (Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Kérdőív) adatait használta fel, amely az Egyesült Államokban élő felnőttek országos reprezentatív felmérése, kétévente végzik el. A résztvevőket arra kérték, hogy töltsenek ki részletes, 24 órás étrendre vonatkozó kérdőíveket, és értékeljék étrendjüket kiválónak, nagyon jónak, jónak, méltányosnak vagy rossznak. A kutatók aztán a kérdőívek segítségével értékelték az egyes résztvevők étrendjének valódi minőségét. Az egészségesebbnek minősített élelmiszerek közé tartoztak a gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, az egészséges zsírok, az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek, a tenger gyümölcsei és a növényi fehérjék. A kevésbé egészségesnek tartott élelmiszerek közé tartoztak a finomított gabonafélék, valamint a sok nátriumot, hozzáadott cukrot vagy telített zsírokat tartalmazó élelmiszerek.
A tanulmány jelentős eltéréseket tárt fel a kutatók által kiszámított pontszámok és a résztvevők saját rangsorolása között. A több mint 9700 résztvevő közül körülbelül 8000 (85%) pontatlanul mérte fel étrendjének minőségét. Közülük majdnem mindenki (99%) túlértékelte étrendjének egészségességét. Meglepő módon az étrendjüket rossznak minősítők körében volt a legmagasabb a pontosság, itt a kutatók pontszáma az esetek 97%-ában megegyezett a résztvevő értékelésével.
„Nehéz megmondani, hogy az Egyesült Államokban élő felnőttek nem ismerik-e pontosan az egészséges és az egészségtelen étrend összetevőit, vagy a felnőttek úgy látják-e étrendjük egészségességét, ahogyan szeretnék – vagyis jobb minőségűnek, mint amilyen valójában” – mondta Thomson.
Még több az egészséges életmódról: