Egészséges ételek, amelyek nagy mennyiségben ártalmasak lehetnek

Attól, hogy valami egészséges, még nem biztos, hogy nagy mennyiségben is az – ez nagy igazság, és érdemes rá figyelni, ha nem szeretnénk hízni, vagy emésztési problémákkal küzdeni. Az alábbi ételek például, annak ellenére, hogy nagyon jót tesznek a szervezetnek, az ellenkező hatást váltják ki nagyobb mennyiségben.

Keresztvirágos zöldségek, instant zabkása, halfélék – mind egészséges étel, mégis megjárhatod, ha túl sokat fogyasztasz belőlük. Ide is jó tanács a „mindent mértékkel”, hiszen még a legjobb, tényleg egészséges ételekből sem érdemes túlenni magunkat.

Ezekből az egészséges ételekből azért nem érdemes sokat enni

Keresztvirágos zöldségek

A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség a világon, a karfiolból készült rizs pedig rengeteget segíthet a diétádon – de nem érdemes ezekből sem túl sokat fogyasztani, hiszen nagyon kellemetlen mellékhatásai lehetnek.

Az hagyján, hogy felpuffadhatsz tőlük, de ha sokat eszel belőlük, az befolyásolhatja azt, hogy a pajzsmirigyed hogyan használja fel a jódot, az egyik legfontosabb összetevőjét a pajzsmirigy hormontermelő képességének. A pajzsmirigyhormonok nagyon fontos szerepet játszanak a terhesség és újszülöttkor alatti agy- és csontfejlődésben.

Olaszos brokkolileves

Ez egy egyszerű és isteni finom leves. Egész évben fogyasztható. A pirított bacon, chili és aszalt paradicsom teszi igazán különlegessé!

Ételek, amelyekben sok az egészséges zsír

Avokádó, magvak vagy olívaolaj – leginkább ezek tartoznak ebbe a kategóriába, amelyekben magas a telítetlen zsírok aránya.

A telítetlen zsír a jó fajta zsír, ami kis mennyiségben javíthat a koleszterinszinten, és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Nagy mennyiségben azonban hízáshoz vezethetnek, ami pedig pont az ellenkezőjét teszi, és megemeli a kockázatot egy sor másik betegségre is. Érdemes tudni, hogy egy csészényi mandulában 828 kalória van, és azt is, hogy az előre csomagolt változatok korántsem biztos, hogy egészségesek – általában napraforgóolajon pirítják őket, amiben viszont már egészségtelen zsírok vannak.

Hideg avokádókrémes retekleves

A hónapos retek hava elmúlt, de lesz nemsokára másik bordós bogyónk, ebből és jégcsapretekből is elkészítheted ezt a hideg, üdítő levest, és ajánlom, tedd meg, mert ez lesz az idei ...

Citromos víz

Bár a citromos víznek nincsenek olyan extra egészségügyi előnyei, mint amiket általában tulajdonítani szoktak neki, az biztos, hogy sok embernek segít több folyadékot inni (mégiscsak finomabb, mint a sima víz), így nem tagadhatjuk, hogy nem rossz egészséges trendről van szó.

Ne igyunk túl sok citromos vizet

Csakhogy ha túl sokat iszol belőle, a fogaid bánhatják, a citromsav ugyanis elkezdheti marni a fogzománcodat. Segíthetsz a helyzeten azzal, ha szívószállal iszod, de a nagy mennyiség még így is káros lehet belőle.

Instant zabkása

Bár a zabkása nagyon egészséges is tud lenni, az instant változatokat gyakran telepakolják cukorral. Ez kis mennyiségben persze nem baj (egy minimális cukorfogyasztás nem fog rosszat tenni a szervezetnek), de ha sokat és sokszor fogyasztod, akkor már összeadódhat, és hízáshoz vezethet, ami meg hosszú távon egy sor kellemetlen és veszélyes betegségre hajlamosít.

Higanytartalmú halak

A hal az egyik legegészségesebb étel a világon, nagyon jó fehérjeforrás, és a legtöbb tele van B-12-vitaminnal, cinkkel, jóddal és omega-3 zsírsavakkal.

A sügérben, ördöghalban és laposhalban azonban sok a higany, így maximum heti egyszer fogyassz belőlük viszonylag keveset, különben higanymérgezést szenvedhetsz – inkább ritkán egyél makrélát, cápát, nagyszemű tonhalat és kardhalat, mert ezekben viszont már az egészséges érték fölé mehet a higanymennyiség. A legbiztonságosabb választás a harcsa, a tőkehal, a lazac, a tenger gyümölcseiből pedig a fésűkagyló és a tintahal.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több tipp az egészséges táplálkozáshoz:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...