Keresztvirágos zöldségek, instant zabkása, halfélék – mind egészséges étel, mégis megjárhatod, ha túl sokat fogyasztasz belőlük. Ide is jó tanács a „mindent mértékkel”, hiszen még a legjobb, tényleg egészséges ételekből sem érdemes túlenni magunkat.
Keresztvirágos zöldségek
A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség a világon, a karfiolból készült rizs pedig rengeteget segíthet a diétádon – de nem érdemes ezekből sem túl sokat fogyasztani, hiszen nagyon kellemetlen mellékhatásai lehetnek.
Az hagyján, hogy felpuffadhatsz tőlük, de ha sokat eszel belőlük, az befolyásolhatja azt, hogy a pajzsmirigyed hogyan használja fel a jódot, az egyik legfontosabb összetevőjét a pajzsmirigy hormontermelő képességének. A pajzsmirigyhormonok nagyon fontos szerepet játszanak a terhesség és újszülöttkor alatti agy- és csontfejlődésben.
Ételek, amelyekben sok az egészséges zsír
Avokádó, magvak vagy olívaolaj – leginkább ezek tartoznak ebbe a kategóriába, amelyekben magas a telítetlen zsírok aránya.
A telítetlen zsír a jó fajta zsír, ami kis mennyiségben javíthat a koleszterinszinten, és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Nagy mennyiségben azonban hízáshoz vezethetnek, ami pedig pont az ellenkezőjét teszi, és megemeli a kockázatot egy sor másik betegségre is. Érdemes tudni, hogy egy csészényi mandulában 828 kalória van, és azt is, hogy az előre csomagolt változatok korántsem biztos, hogy egészségesek – általában napraforgóolajon pirítják őket, amiben viszont már egészségtelen zsírok vannak.
Citromos víz
Bár a citromos víznek nincsenek olyan extra egészségügyi előnyei, mint amiket általában tulajdonítani szoktak neki, az biztos, hogy sok embernek segít több folyadékot inni (mégiscsak finomabb, mint a sima víz), így nem tagadhatjuk, hogy nem rossz egészséges trendről van szó.
Csakhogy ha túl sokat iszol belőle, a fogaid bánhatják, a citromsav ugyanis elkezdheti marni a fogzománcodat. Segíthetsz a helyzeten azzal, ha szívószállal iszod, de a nagy mennyiség még így is káros lehet belőle.
Instant zabkása
Bár a zabkása nagyon egészséges is tud lenni, az instant változatokat gyakran telepakolják cukorral. Ez kis mennyiségben persze nem baj (egy minimális cukorfogyasztás nem fog rosszat tenni a szervezetnek), de ha sokat és sokszor fogyasztod, akkor már összeadódhat, és hízáshoz vezethet, ami meg hosszú távon egy sor kellemetlen és veszélyes betegségre hajlamosít.
Higanytartalmú halak
A hal az egyik legegészségesebb étel a világon, nagyon jó fehérjeforrás, és a legtöbb tele van B-12-vitaminnal, cinkkel, jóddal és omega-3 zsírsavakkal.
A sügérben, ördöghalban és laposhalban azonban sok a higany, így maximum heti egyszer fogyassz belőlük viszonylag keveset, különben higanymérgezést szenvedhetsz – inkább ritkán egyél makrélát, cápát, nagyszemű tonhalat és kardhalat, mert ezekben viszont már az egészséges érték fölé mehet a higanymennyiség. A legbiztonságosabb választás a harcsa, a tőkehal, a lazac, a tenger gyümölcseiből pedig a fésűkagyló és a tintahal.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több tipp az egészséges táplálkozáshoz: