Megannyi okos dolog készülhet a zöldséghéjakból: komposzt, alaplé, ételízesítő. Na, várjunk csak! Térjünk vissza egy percre az utolsó elemre! Mégis hogyan lesz a gyökérzöldségek kidobásra ítélt részeiből egy olyan univerzálisan használható fűszer, mint az ételízesítő? Nos, elképesztően egyszerűen, gyorsan, szinte észbontó körülmények között.
Miből lehet ételízesítő?
A legtöbb gyökérzöldség héja új esélyt kaphat ezzel a technikával. A lényeg, hogy hámozás előtt alaposan mossuk meg a zöldségeket, hogy megszabaduljunk a föld, kosz nagy részétől. Ha tehetjük, vegyünk bio vagy organikus termesztésből származó zöldségeket, de általában az egyszerű bolti darabok sem veszélyesek.
A következő zöldségek héjából készíthetünk ízesítőt:
Kiszárított héjak
Persze nem friss, nedves állapotukban fogjuk őket használni. Elsősorban azért, mert a héjak és szárak magas nedvességtartalma veszélyes lehet az ízesítő szavatosságára. Magyarul a víztől bepenészedhet a só, amibe tenni fogjuk majd a zöldségmaradékokat.
Ezért ki kell szárítanunk a héjakat: tegyük őket egy tepsire, egyenlő rétegben, hogy mindennek legyen esélye alaposan kiszáradni. 160℃-os sütőben szárítsuk 15-20 percig. A darabok legyenek teljesen szárazak, de figyeljünk rá, hogy ne égjenek oda.
Ízes só a polcon
A kihűlt, száraz héjakat tegyük fűszerőrlőbe, és zúzzuk teljesen sima porrá. Ha ez megvan, tegyünk hozzá 1-2 evőkanál sót, és dolgozzuk össze az egészet. Az így kapott ízesített sót tároljuk légmentesen lezárható üvegben, a fűszerpolcon.
Készíthetünk akár kevert ízű sókat is: például a répa-fehérrépa, petrezselyem-répa vagy gyömbér-répa kiváló párosítások. A fűszersóval tényleg bármit ízesíthetünk, persze mindig érdemes figyelembe venni az aktuális só és étel ízeit.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ötletes megoldások minden konyhába: