Zseniális ételízesítőt készíthetsz ebből a konyhai „hulladékból”

A konyhai maradékok úttörő felhasználási módja következik, aminek keretében nemcsak a termelt élelmiszerhulladékunk mennyiségét csökkenthetjük, hanem egy fantasztikus ízesítőt is kapunk.

Megannyi okos dolog készülhet a zöldséghéjakból: komposzt, alaplé, ételízesítő. Na, várjunk csak! Térjünk vissza egy percre az utolsó elemre! Mégis hogyan lesz a gyökérzöldségek kidobásra ítélt részeiből egy olyan univerzálisan használható fűszer, mint az ételízesítő? Nos, elképesztően egyszerűen, gyorsan, szinte észbontó körülmények között.

Zseniális ételízesítőt készíthetsz ebből a konyhai „hulladékból”

Miből lehet ételízesítő?

A legtöbb gyökérzöldség héja új esélyt kaphat ezzel a technikával. A lényeg, hogy hámozás előtt alaposan mossuk meg a zöldségeket, hogy megszabaduljunk a föld, kosz nagy részétől. Ha tehetjük, vegyünk bio vagy organikus termesztésből származó zöldségeket, de általában az egyszerű bolti darabok sem veszélyesek.

A következő zöldségek héjából készíthetünk ízesítőt:

Kiszárított héjak

Persze nem friss, nedves állapotukban fogjuk őket használni. Elsősorban azért, mert a héjak és szárak magas nedvességtartalma veszélyes lehet az ízesítő szavatosságára. Magyarul a víztől bepenészedhet a só, amibe tenni fogjuk majd a zöldségmaradékokat.

Ezért ki kell szárítanunk a héjakat: tegyük őket egy tepsire, egyenlő rétegben, hogy mindennek legyen esélye alaposan kiszáradni. 160℃-os sütőben szárítsuk 15-20 percig. A darabok legyenek teljesen szárazak, de figyeljünk rá, hogy ne égjenek oda.

Ízes só a polcon

A kihűlt, száraz héjakat tegyük fűszerőrlőbe, és zúzzuk teljesen sima porrá. Ha ez megvan, tegyünk hozzá 1-2 evőkanál sót, és dolgozzuk össze az egészet. Az így kapott ízesített sót tároljuk légmentesen lezárható üvegben, a fűszerpolcon.

Készíthetünk akár kevert ízű sókat is: például a répa-fehérrépa, petrezselyem-répa vagy gyömbér-répa kiváló párosítások. A fűszersóval tényleg bármit ízesíthetünk, persze mindig érdemes figyelembe venni az aktuális só és étel ízeit.

Krémes céklás rizottó

Mutatós egytálétel, amivel akár Valentin-napon is villanthatunk! Sült céklás rizottó, sok-sok kecskesajttal, rukkolával és pirított fenyőmaggal!

Póréhagymás zellerkrémleves

Ez a zellerkrémleves annyira jó lett, hogy azonnal fel kellett töltenem a receptjét, mert ezt mindenkinek meg kell kóstolnia! Olyan volt, mintha telenyomtam volna ételízesítővel, pedig csak ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ötletes megoldások minden konyhába:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...