5 mítosz, amit lehet, hogy te is elhiszel az ételallergiákról

Egyre többet tudni az ételallergiákról és egyre többen hagynak el bizonyos élelmiszereket valamilyen érzékenységre hivatkozva. De vajon tényleg igazak azok a közismert tények, amiket az allergiákról tudunk?

Néhány évvel ezelőtt a boltok polcain igazi ritkaságnak számítottak a glutén- vagy laktózmentes, esetleg vegán termékek. Ma már viszont az ételallergiák és így a „mentes” ételek is teljesen hétköznapiak, szinte bármelyik üzletben vásárolhatunk a számunkra megfelelő alternatívákból. Az ételallergiák kapcsán azonban még mindig rengeteg mítosz kering. Összeszedtük a velük kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket, amelyekkel jó tisztában lenni.

5 mítosz, amit lehet, hogy te is elhiszel az ételallergiákról

1. Az allergia és az intolerancia egy és ugyanaz

Ez talán a leggyakoribb tévhit az allergiák kapcsán, pedig nagyon fontos, hogy ismerjük a különbséget a két dolog között. Intolerancia esetén bizonyos étel fogyasztása valamilyen panasszal, diszkomforttal jár, de nem vált ki súlyos tüneteket.

Ezzel szemben az allergiás reakció egy immunválasz, amit minimális étel elfogyasztása is kiválthat, és kimondottan súlyos lehet.

2. Az ételallergia nem veszélyes

Valószínűleg pont amiatt, hogy sokan keverik az allergiát és az intoleranciát, úgy gondolják, hogy az allergia egyáltalán nem veszélyes. Bár a leggyakoribb allergiás tünetek (viszketés, a kiütések megjelenése, a nyelv vagy a száj duzzanata) maguktól vagy gyógyszer hatására elmúlnak, nem mindenki ússza meg ennyivel. Az allergén elfogyasztása anafilaxiás sokkot válthat ki, ami akár halálos is lehet.

3. „Ha csak egy kicsit eszel belőle nem lesz bajod”

Szokták mondani a fenti mondatot az allergiásoknak. Valójában az allergének minimális dózisban is kiválthatnak allergiás reakciót, sőt van, aki olyasmit sem fogyaszthat, ami akár csak nyomokban tartalmazza az allergént.

4. Ha valamitől csak kicsit leszel rosszul, akkor arra csak kicsit vagy allergiás

Nincs olyan, hogy mérsékelt ételallergia, az allergiás reakciók súlyossága azonban eltérő lehet. Épp ezért, ha allergiás vagy valamire, mindenképp kerüld el az adott ételt. Lehet, hogy eddig csak enyhe tüneteid jelentkeztek, de legközelebb rosszabbul is lehetsz.

5. Az allergia sosem múlik el

Köztudott, hogy sokaknak felnőtt korban jön elő valamilyen allergiája, azt azonban kevesen tudják, hogy az allergia el is múlhat. A gyermekkori allergiát ki lehet nőni. A tejre, tojásra és szójára allergiás gyermekek több mint fele kinövi az allergiáját 14 éves korig.

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Még több cikk az ételallergiákról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...