5 mítosz, amit lehet, hogy te is elhiszel az ételallergiákról

Egyre többet tudni az ételallergiákról és egyre többen hagynak el bizonyos élelmiszereket valamilyen érzékenységre hivatkozva. De vajon tényleg igazak azok a közismert tények, amiket az allergiákról tudunk?

Néhány évvel ezelőtt a boltok polcain igazi ritkaságnak számítottak a glutén- vagy laktózmentes, esetleg vegán termékek. Ma már viszont az ételallergiák és így a „mentes” ételek is teljesen hétköznapiak, szinte bármelyik üzletben vásárolhatunk a számunkra megfelelő alternatívákból. Az ételallergiák kapcsán azonban még mindig rengeteg mítosz kering. Összeszedtük a velük kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket, amelyekkel jó tisztában lenni.

5 mítosz, amit lehet, hogy te is elhiszel az ételallergiákról

1. Az allergia és az intolerancia egy és ugyanaz

Ez talán a leggyakoribb tévhit az allergiák kapcsán, pedig nagyon fontos, hogy ismerjük a különbséget a két dolog között. Intolerancia esetén bizonyos étel fogyasztása valamilyen panasszal, diszkomforttal jár, de nem vált ki súlyos tüneteket.

Ezzel szemben az allergiás reakció egy immunválasz, amit minimális étel elfogyasztása is kiválthat, és kimondottan súlyos lehet.

2. Az ételallergia nem veszélyes

Valószínűleg pont amiatt, hogy sokan keverik az allergiát és az intoleranciát, úgy gondolják, hogy az allergia egyáltalán nem veszélyes. Bár a leggyakoribb allergiás tünetek (viszketés, a kiütések megjelenése, a nyelv vagy a száj duzzanata) maguktól vagy gyógyszer hatására elmúlnak, nem mindenki ússza meg ennyivel. Az allergén elfogyasztása anafilaxiás sokkot válthat ki, ami akár halálos is lehet.

3. „Ha csak egy kicsit eszel belőle nem lesz bajod”

Szokták mondani a fenti mondatot az allergiásoknak. Valójában az allergének minimális dózisban is kiválthatnak allergiás reakciót, sőt van, aki olyasmit sem fogyaszthat, ami akár csak nyomokban tartalmazza az allergént.

4. Ha valamitől csak kicsit leszel rosszul, akkor arra csak kicsit vagy allergiás

Nincs olyan, hogy mérsékelt ételallergia, az allergiás reakciók súlyossága azonban eltérő lehet. Épp ezért, ha allergiás vagy valamire, mindenképp kerüld el az adott ételt. Lehet, hogy eddig csak enyhe tüneteid jelentkeztek, de legközelebb rosszabbul is lehetsz.

5. Az allergia sosem múlik el

Köztudott, hogy sokaknak felnőtt korban jön elő valamilyen allergiája, azt azonban kevesen tudják, hogy az allergia el is múlhat. A gyermekkori allergiát ki lehet nőni. A tejre, tojásra és szójára allergiás gyermekek több mint fele kinövi az allergiáját 14 éves korig.

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Még több cikk az ételallergiákról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...