5 mítosz, amit lehet, hogy te is elhiszel az ételallergiákról

Egyre többet tudni az ételallergiákról és egyre többen hagynak el bizonyos élelmiszereket valamilyen érzékenységre hivatkozva. De vajon tényleg igazak azok a közismert tények, amiket az allergiákról tudunk?

Néhány évvel ezelőtt a boltok polcain igazi ritkaságnak számítottak a glutén- vagy laktózmentes, esetleg vegán termékek. Ma már viszont az ételallergiák és így a „mentes” ételek is teljesen hétköznapiak, szinte bármelyik üzletben vásárolhatunk a számunkra megfelelő alternatívákból. Az ételallergiák kapcsán azonban még mindig rengeteg mítosz kering. Összeszedtük a velük kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket, amelyekkel jó tisztában lenni.

5 mítosz, amit lehet, hogy te is elhiszel az ételallergiákról

1. Az allergia és az intolerancia egy és ugyanaz

Ez talán a leggyakoribb tévhit az allergiák kapcsán, pedig nagyon fontos, hogy ismerjük a különbséget a két dolog között. Intolerancia esetén bizonyos étel fogyasztása valamilyen panasszal, diszkomforttal jár, de nem vált ki súlyos tüneteket.

Ezzel szemben az allergiás reakció egy immunválasz, amit minimális étel elfogyasztása is kiválthat, és kimondottan súlyos lehet.

2. Az ételallergia nem veszélyes

Valószínűleg pont amiatt, hogy sokan keverik az allergiát és az intoleranciát, úgy gondolják, hogy az allergia egyáltalán nem veszélyes. Bár a leggyakoribb allergiás tünetek (viszketés, a kiütések megjelenése, a nyelv vagy a száj duzzanata) maguktól vagy gyógyszer hatására elmúlnak, nem mindenki ússza meg ennyivel. Az allergén elfogyasztása anafilaxiás sokkot válthat ki, ami akár halálos is lehet.

3. „Ha csak egy kicsit eszel belőle nem lesz bajod”

Szokták mondani a fenti mondatot az allergiásoknak. Valójában az allergének minimális dózisban is kiválthatnak allergiás reakciót, sőt van, aki olyasmit sem fogyaszthat, ami akár csak nyomokban tartalmazza az allergént.

4. Ha valamitől csak kicsit leszel rosszul, akkor arra csak kicsit vagy allergiás

Nincs olyan, hogy mérsékelt ételallergia, az allergiás reakciók súlyossága azonban eltérő lehet. Épp ezért, ha allergiás vagy valamire, mindenképp kerüld el az adott ételt. Lehet, hogy eddig csak enyhe tüneteid jelentkeztek, de legközelebb rosszabbul is lehetsz.

5. Az allergia sosem múlik el

Köztudott, hogy sokaknak felnőtt korban jön elő valamilyen allergiája, azt azonban kevesen tudják, hogy az allergia el is múlhat. A gyermekkori allergiát ki lehet nőni. A tejre, tojásra és szójára allergiás gyermekek több mint fele kinövi az allergiáját 14 éves korig.

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Még több cikk az ételallergiákról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...