Hihetetlen, de akár ezek is előidézhetik a lisztérzékenységet

Ráadásul olyan termékekről beszélünk, amelyeket szinte minden nap használunk.

Összefüggést mutattak ki a vérben felhalmozódott mérgező anyagok, például a rovarirtószerekben, tapadásmentes edényekben és égésgátlókban lévő kemikáliák és a lisztérzékenység (cöliákia) fokozott kockázata között fiataloknál – írja az MTI.

Mérgező anyagok a vérben

A New York-i Egyetem Langone orvostudományi központjának szakemberei 30 gyermeket és fiatal felnőttet (3 és 21 éves kor közötti pácienst) vizsgáltak meg: vért vettek tőlük, és azt nézték, milyen magas a mérgező anyagok szintje. Fontos kiemelni, hogy mindegyiküknél nemrég diagnosztizáltak lisztérzékenységet a központi Hassenfeld gyermekkórházban. Az eredményeket 60 azonos korú, nemű és etnikai hovatartozású ember adataival vetették össze.

Az eredmények szerint azoknál a gyerekeknél és fiatal felnőtteknél, akiknek vérében magas volt a rovarölőszerek szintje, kétszer nagyobb valószínűséggel állapítottak meg cöliákiát, mint azoknál, akiknek szervezetében nem voltak felhalmozódva ezek az anyagok – olvasható a Medicalxpress.com hírportálon.

A nők esetében

Azok a fiatal lányok, nők, akiknek vérében magas volt az egyebek között ételfőző illetve ételtároló fémfelületek gyártásához használt perfluoroalkil-vegyületek szintje, ötször-kilencszer nagyobb eséllyel küzdöttek lisztérzékenységgel.

A férfiak esetében

A fiatal fiúknál, férfiaknál pedig kétszer nagyobb eséllyel állapítottak meg lisztérzékenységet, ha a vérükben emelkedett volt az égésgátlóként használt polibrómozott-difenil-éterek szintje.

Hatalmas eredmény

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség annak bizonyításához, hogy ezek a mérgező anyagok alisztérzékenységközvetlen kiváltói okai közé tartozzanak.

„A tanulmányunk szolgáltatja az első mérhető összefüggést a környezetben előforduló mérgező anyagoknak való kitettség és a cöliákia között” – mondta Jeremiah Levine, a tanulmány egyik készítője.

Az emésztőszervi panaszokkal, például hasmenéssel és puffadással járó lisztérzékenység jelenleg nem gyógyítható. Az egyedüli hatásos kezelés a gluténmentes diéta.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...