Az emberiség 8 százaléka küzd rendszeres szorongással, bár mindenkinél eltérő mértékű tüneteket okozhat. Sokszor kell szakember segítségét kérni, de enyhébb változatoknál a megfelelő étrend is sokat segíthet. A healthline.com összegyűjtötte azokat az élelmiszereket, melyek segíthetnek a szorongás leküzdésében.
Lazac
A lazac rengeteg D-vitamint és ómega-3 zsírsavat tartalmaz. Mind a két tápanyag képes szabályozni a dopamin (hétköznapi nevén boldogsághormon) és szerotonin agyi hormonok termelődését.
Mindkét hormon alacsony szinte szorongást okozhat, ezért érdemes pótolni. Ha heti kétszer háromszor fogyasztasz lazacot, akkor enyhülhet a rossz kedved.
Kamilla
Ez a gyógynövény nemcsak a gyulladásokat csökkenti a szervezetedben, de a dopaminszintet is szabályozza. Egy kutatásban a résztvevők a kamillakivonat hatására már 8 hét után sokkal enyhébb depressziós jeleket mutatták.
Étcsokoládé
Az étcsokoládéban megtalálható katekin vegyületek serkentik a véráramlást az agyban. Az étcsokoládé elfogyasztása után szinte azonnal csökkenhet a stressz.
Zöld tea
A zöld teában megtalálható az L-teanin aminósav, mely csökkenti a kotizolt, melyet stresszhormonként is neveznek. Ez az aminósav szintén szabályozni tudja a dopamint és szerotonint, így csökkenti a stresszt. Érdekes egyébként, hogy a szakemberek szerint az L-teanin önmagában nem olyan hatékony, mint a teában.
Kurkuma
A kurkuma egyik fő hatóanyaga a kurkumin, ami gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Az agyi sejtek károsodását sokszor mikrogyulladások idézik elő, ezt akadályozza meg az említett vegyület. Egy kutatásból kiderült, hogy napi 80 milligramm kurkumával 8 hét alatt csökkenthető a szorongás.
Még több a szorongásról: