5 étel, melyet idősen nem kéne fogyasztani

A kor előrehaladtával érdemes odafigyelni, milyen ételeket fogyasztunk, vannak például olyanok, melyek jobb, ha tiltólistásak lesznek.

A kor előrehaladtával változik a szervezetünk, ha pedig jól szeretnénk érezni magunkat a bőrünkben, akkor érdemes figyelni ezekre az átalakulásokra. A webMD dietetikus által lektorált cikkében összegyűjtötte, melyek azok az ételek és italok, amelyekkel vigyáznunk kell idős korban.

5 étel, melyet idősen nem kéne fogyasztani

A savanyú gyümölcs

Egyes gyógyszerek hatóanyagát befolyásolhatja a grapefruit. Különösen szív- és érrendszeri gyógyszereket, koleszterincsökkentőket, kortikoszteroidoknál érdemes figyelni. Ha nagyon szeretjük ezt a gyümölcsöt, akkor érdemes egyeztetni az orvosunkkal. Ha kiesik esetleg a grapefruit, akkor érdemes a C-vitamint pótolni valamilyen más gyümölccsel vagy zöldséggel, esetleg valamilyen táplálékkiegészítővel.

Tejtermékek

Idősebbként nehezebben emészti meg a testünk a tejtermékeket. Szerencsére nem teljesen kell lemondanunk róluk, hiszen ha csökkentjük a mennyiséget, akkor könnyedén elképzelhető, hogy nem okoznak akkora problémát, és az is kiemelendő, hogy egyes tejtermékek (főleg az erjesztettek, mint a kefir vagy joghurt) jobban tolerálhatóak, mint mások.

Nyers dolgok

Az ínyünk és fogaink romlása miatt érdemes lehet lemondani a nyers zöldségekről és gyümölcsökről. Kifejezetten a répához és az almához hasonló keményebb húsúakkal.

Annak érdekében, hogy ne kelljen nélkülözni a zöldségeket és gyümölcsöket – az egyik nagy előnyük a rosttartalmuk; rostszegény táplálkozás mellett olyan problémák jelentkezhetnek, mint az aranyér, amely idősebbeknél egyébként is nagyon gyakran alakul ki – , érdemes alternatívákat keresni. Ehetjük ezeket például párolva vagy konzerv verziókban.

Pörgető

Érdemes lehet a koffeinről is lemondanunk, ugyanis ez pörgeti a szívet, ami idős korban már nem ajánlatos. Legjobb, ha koffeinmentes változatot iszunk ezekből az italokból. Fontos azonban, hogy ne szokjunk le a koffeinről túl hirtelen, hiszen ez fejfájással, hányingerrel járhat.

Óvatosan a sóval

A magas sótartalmú ételekkel is érdemes vigyázni, hiszen a túl sok nátrium megemelheti a vérnyomást, illetve növeli a szívroham és a stroke kockázatát is. Leginkább a feldolgozott élelmiszerekkel, a kész salátaöntetekkel és a pácolt húsokkal érdemes vigyázni.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...