Az erős immunrendszer elengedhetetlen egészségünk szempontjából. Ehhez a megfelelő C- és D-vitaminbevitel kiemelten fontos. Szerencsére nemcsak tablettákkal tudjuk pótolni ezeket a tápanyagokat, de ételekkel is. Mutatjuk, mit együnk akkor, ha C- és D-vitamint szeretnénk bevinni a szervezetünkbe!
Chili
Bár a chilipaprikából valószínűleg csak kevesen tudunk elfogyasztani nagyobb mennyiséget, de érdemes beépíteni az étrendünkbe, különösen akkor, ha egyébként is kedveljük a különlegesebb ízvilágú ételeket.
A legjobb választás a zöld chili, 100 grammban ugyanis 242 mg C-vitamin van. Persze, ha nem rajongunk a csípősért, akkor a sima TV paprika is megteszi.
chilis bab
Ha valaki még tétovázott, hogy beruházzon-e egy multifunkcionális főzőkészülékre, akkor ez a recept segíteni fog a döntésben!
Chili Con Carne, szuper egyszerűen, mosogatás nélkül! ...
lecsó
A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem.
Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...
kínai ételek
A szecsuáni konyha egyik klasszikus és nem mellesleg villámgyors fogása. Ez egy alaprecept, kedvünk szerint dúsíthatjuk bármilyen zöldséggel.
Fodros kel
A fodros kel remek zöldség, így érdemes rendszeresen fogyasztanunk egészségünk érdekében, de különösen télen és tavasszal legalább heti egyszer okos döntés az asztalunkra tenni. 100 gramm ebből zöldségből 120 mg C-vitamint tartalmaz, emellett pedig K-vitaminban is gazdag, ami jó hatással van az érrendszerünkre és a szívünkre.
chips
Fodros kelből készítettünk egy szuper egészséges chipset, ami olyan lett, hogy nem lehet abbahagyni! A recept roppant egyszerű, percek alatt elkészül és a végeredmény egy olyan chips, ami ...
turmix
Sportolás utáni fontos, hogy fogyasszunk valamit, ami gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, segíti regenerálni az izmokat, és feltölt energiával.
Ez a turmix tartalmaz könnyen ...
zöldséges tészta
Már régóta szerettem volna kipróbálni a messziföldről híres fodros kelt. Zöldségeseknél itthon sosem láttam, de aztán az egyik hipermarketben szembejött velem, csomagolt formában. Két ...
Kalifornia paprika
A kaliforniai paprikát még a gyerekek is szívesen fogyasztják gyönyörű színei miatt. Ha azonban fontos, hogy sok C-vitamint jutassunk a szervezetünk, akkor nem mindegy, hogy a piros, sárga vagy a zöld változatát vesszük le a polcról. A legtöbb vitamint ugyanis, a sárga tartalmazza, hiszen 100 grammban 183 mg C-vitamin van.
húsos egytálételek
Zöldségektől szaftos, kicsit csípős ételt alkotunk. Nem bonyolult, kevés munkával, de mégis nagyon finom étel a végeredmény. Az alacsony hőfokon sütés pedig omlóssá teszi a ...
halsaláta
Egy finom saláta. Tálaljuk friss kenyérrel.
lecsó
A ratatouille-t (ejtsd: ratatuj) a francia Riviéra fővárosában, Nizzából ered, és régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, ...
Kivi
A gyümölcsök közül a kivinek van a legnagyobb C-vitamintartalma. 100 grammban 93 mg C-vitamin van, és a fodros kelhez hasonlóan K- és E-vitaminban is gazdag. Ha megeszünk két közepes kivit naponta, akkor megvan a napi C-vitaminszükségletünk.
turmix
Nagyon zöld ital, amely kiváló ellenszere lehet a tavaszi fáradtságnak, de még a másnaposságnak is.
turmix
Az új munkatársam egy igazi hard-core zöld smoothie fanatikus. Ő mutatta meg, hogy attól még, mert valami zöld és egészséges, igenis lehet finom. A zöld turmixok azért hihetetlenül jók, ...
joghurttorta
Tökéletes választás a meleg tavaszi napokra!:)
Látogass el facebook oldalamra :)
Gomba
A C-vitamint könnyű zöldségekkel és gyümölcsökkel pótolni, a D-vitamint azonban nem igazán. Ezért is van, hogy a legtöbbünk étrendkiegészítőkkel viszi be. Pedig van egy zöldségünk, a gomba, ami szerencsére tartalmaz D-vitamint. A fajtától függően a gomba akár 2300 NE D-vitamint is tartalmazhat. A gombák közül is a shiitake gomba az, ami a legmagasabb arányban rendelkezik vele.
rizottó
Fogorvosból zenész, titokban pedig gasztromágus. Járai Márkot sokféleképpen láthattátok már, de fakanállal a kezében talán még nem, pedig isteni rizottót készít például. Ez az ...
ázsiai levesek
A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga, nem véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható, pácokba, öntetekbe, szószokba, levesekbe és főételekhez egyaránt ...
húsos tészta
Az Élősködők című Oscar-nyertes dél-koreai játékfilm a társadalmi ellentétekről mesél roppant fordulatosan és szellemesen. A film egyik emlékezetes jelenetében a gazdag Park asszony ...
Zsíros halak
Szerencsére más ételekben viszont még található ez a vitamin. A lazac, a tonhal és a makréla remek D-vitamin-források. 100 gramm lazacban például 600 egységnyi van. A makréla pedig ezen felül omega-3 zsírsavakban is bővelkedik.
halas különlegességek
Ha a makrélát akarjuk jellemezni, négy szó bőven elegendő: megfizethető, ízletes, tápláló és egészséges. Találkozhatunk vele frissen-nyersen, gyorsfagyasztott egész hal, valamit filé ...
lazacreceptek
Ha valaki nem akar sokat bajlódni a vendégváró vacsorával, mégis valami különleges fogást szeretne tálalni, készítse el ezt a lazacos ételt. A siker garantált!
Bár nagyrészt ...
halsaláta
Toszkánából származik a recept, ahol eredetileg melegen, főételnek tálalták.
Konzerv tonhalból is kitűnő.
Tojás
Pontosabban a tojássárgája. Ha tehetjük, ősszel és téllel növeljük meg a tojássárgája-fogyasztásunkat, ugyanis a benne lévő D-vitamin hozzájárulhat a szervezet egyensúlyához.
Forrásunk volt.
Még több a vitaminokról: