Ezeket együk, hogy tele legyen C- és D-vitaminraktárunk

Mielőtt beköszöntene a tavasz, érdemes lehet feltölteni vitaminraktárjainkat a két legfontosabb immunerősítővel, a D- és C-vitaminnal.

Az erős immunrendszer elengedhetetlen egészségünk szempontjából. Ehhez a megfelelő C- és D-vitaminbevitel kiemelten fontos. Szerencsére nemcsak tablettákkal tudjuk pótolni ezeket a tápanyagokat, de ételekkel is. Mutatjuk, mit együnk akkor, ha C- és D-vitamint szeretnénk bevinni a szervezetünkbe!

Chili

Bár a chilipaprikából valószínűleg csak kevesen tudunk elfogyasztani nagyobb mennyiséget, de érdemes beépíteni az étrendünkbe, különösen akkor, ha egyébként is kedveljük a különlegesebb ízvilágú ételeket.

A legjobb választás a zöld chili, 100 grammban ugyanis 242 mg C-vitamin van. Persze, ha nem rajongunk a csípősért, akkor a sima TV paprika is megteszi.

Chili Con Carne egyszerűen

Ha valaki még tétovázott, hogy beruházzon-e egy multifunkcionális főzőkészülékre, akkor ez a recept segíteni fog a döntésben! Chili Con Carne, szuper egyszerűen, mosogatás nélkül! ...

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Gong bao csirke

A szecsuáni konyha egyik klasszikus és nem mellesleg villámgyors fogása. Ez egy alaprecept, kedvünk szerint dúsíthatjuk bármilyen zöldséggel.

Fodros kel

A fodros kel remek zöldség, így érdemes rendszeresen fogyasztanunk egészségünk érdekében, de különösen télen és tavasszal legalább heti egyszer okos döntés az asztalunkra tenni. 100 gramm ebből zöldségből 120 mg C-vitamint tartalmaz, emellett pedig K-vitaminban is gazdag, ami jó hatással van az érrendszerünkre és a szívünkre.

Fodroskel-chips

Fodros kelből készítettünk egy szuper egészséges chipset, ami olyan lett, hogy nem lehet abbahagyni! A recept roppant egyszerű, percek alatt elkészül és a végeredmény egy olyan chips, ami ...

Edzés utáni zöld turmix

Sportolás utáni fontos, hogy fogyasszunk valamit, ami gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, segíti regenerálni az izmokat, és feltölt energiával. Ez a turmix tartalmaz könnyen ...

Kalifornia paprika

A kaliforniai paprikát még a gyerekek is szívesen fogyasztják gyönyörű színei miatt. Ha azonban fontos, hogy sok C-vitamint jutassunk a szervezetünk, akkor nem mindegy, hogy a piros, sárga vagy a zöld változatát vesszük le a polcról. A legtöbb vitamint ugyanis, a sárga tartalmazza, hiszen 100 grammban 183 mg C-vitamin van.

Ratatouille, azaz francia lecsó

A ratatouille-t (ejtsd: ratatuj) a francia Riviéra fővárosában, Nizzából ered, és régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, ...

Kivi

A gyümölcsök közül a kivinek van a legnagyobb C-vitamintartalma. 100 grammban 93 mg C-vitamin van, és a fodros kelhez hasonlóan K- és E-vitaminban is gazdag. Ha megeszünk két közepes kivit naponta, akkor megvan a napi C-vitaminszükségletünk.

Kivis smoothie

Nagyon zöld ital, amely kiváló ellenszere lehet a tavaszi fáradtságnak, de még a másnaposságnak is.

Imádnivaló zöld smoothie

Az új munkatársam egy igazi hard-core zöld smoothie fanatikus. Ő mutatta meg, hogy attól még, mert valami zöld és egészséges, igenis lehet finom. A zöld turmixok azért hihetetlenül jók, ...

Gomba

A C-vitamint könnyű zöldségekkel és gyümölcsökkel pótolni, a D-vitamint azonban nem igazán. Ezért is van, hogy a legtöbbünk étrendkiegészítőkkel viszi be. Pedig van egy zöldségünk, a gomba, ami szerencsére tartalmaz D-vitamint. A fajtától függően a gomba akár 2300 NE D-vitamint is tartalmazhat. A gombák közül is a shiitake gomba az, ami a legmagasabb arányban rendelkezik vele.

Gombás rizottó Járai Márktól

Fogorvosból zenész, titokban pedig gasztromágus. Járai Márkot sokféleképpen láthattátok már, de fakanállal a kezében talán még nem, pedig isteni rizottót készít például. Ez az ...

Vega miso ramen

A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga, nem véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható, pácokba, öntetekbe, szószokba, levesekbe és főételekhez egyaránt ...

Zsíros halak

Szerencsére más ételekben viszont még található ez a vitamin. A lazac, a tonhal és a makréla remek D-vitamin-források. 100 gramm lazacban például 600 egységnyi van. A makréla pedig ezen felül omega-3 zsírsavakban is bővelkedik.

Tojás

Pontosabban a tojássárgája. Ha tehetjük, ősszel és téllel növeljük meg a tojássárgája-fogyasztásunkat, ugyanis a benne lévő D-vitamin hozzájárulhat a szervezet egyensúlyához.

Forrásunk volt.


Még több a vitaminokról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...