Két fajta ember létezik: az egyik a zöldesebb színű banánt veszi le a boltban a polcról, valaki pedig a szép, érett sárgát. Sokan azt gondolhatják, hogy csak az állagukban és a színűkben van különbség, esetleg az ízükben, de az igazság az, hogy kicsit a tápanyagtartalmukban is eltérnek.
Az éretlen banánban található rezisztens keményítő és pektin is, melyek segíthetnek kordában tartani a vércukorszintünket, valamint a bélrendszer és emésztés megfelelő működését.
Ezzel szemben, amint a banán érésnek indul, a cukortartalma is megnő, ami a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél.
Ezek alapján tehát az éretlenebb banán előnyösebb a cukorbetegek számára, de egyáltalán nem jelenti azt, hogy az érett ne lenne nagyon jó. Az érési folyamatoknak köszönhetően ugyanis az antioxidánsok – a rák és a szívbetegségek ellen védő anyagok – szintje némileg megnő.
Melyik tehát a jobb?
Igazából mind a két fajta tökéletes, hiszen a sárga és a zöld banán is remek kálium-, B6-vitamin-, rost- és C-vitaminforrás. A lényeg csupán annyi, hogy az érett banánt könnyebben feldolgozza a szervezetünk, és több antioxidánst tartalmaz, mint az éretlen. A zöld banán viszont alacsonyabb gyümölcscukor-tartalommal bír, és magasabb a rosttartalma.
Még több az egészségről: