Abszolút az eper kerül az előtérbe ilyenkor május végén, június elején, hiszen a mézédes gyümölcs szemezgetésére csak egy viszonylag rövid időszak adott. Érdemes tehát a legtöbbet kihozni a piros bogyókból, és nemcsak különféle izgalmas receptek készítésével, hanem újító és formabontó ízpárosítások kipróbálásával is. Lássuk, mik kísérhetik az epret!
Eper+bazsalikom
Az „olaszos” zöldfűszer egy meglepő kiegészítője lehet az édes gyümölcsnek: kellemes, nem túlzottan tolakodó fűszeressége jól illik a piros bogyós mézédes ízéhez. Persze ne szárított zöldfűszert, hanem a friss leveleset használjuk.
Érdemes kicsi hagyni a két ízt, hadd barátkozzanak meg: az epret a bazsalikommal keverjük el, és hagyjuk állni legalább 30 percet.
Mindegy, hogy levest, italt, desszertet vagy lekvárt készítünk, használhatunk az eper mellé a zöldfűszerből. Főzve veszít egy keveset friss aromájából, ezért leginkább nyers receptekhez ajánlott.
Eper+balzsamecet
Ugyanezen az itáliai vonalon maradva, locsolhatunk egy kevés balzsamecetet is az eperszemeinkre. A legtöbb édes gyümölcs mellé mindig jól jön egy kevés savasság: ettől jobban előbújnak az ízek.
Pár csepp balzsamecet már nagyon erős hatást kiválthat, ezért mindenképpen legyünk óvatosak vele. Hozzáadhatjuk főzéssel vagy anélkül készülő epres finomságokhoz is kerülhet, de egy végső garnírozásra is használhatjuk az ecet eggyel sűrűbb verzióját.
Eper+chili
Az édes és csípős dolgok mindig nagyon jól illenek egymáshoz, és így van ez az eperrel és a tüzes chilipaprikával is. Attól függően, hogy mennyire bírjuk az égetést, kaparjuk ki, vagy hagyjuk benne a paprika magjait.
Akár süteményekbe is tehetjük, ha nagyon bátrak vagyunk, elsősorban azonban salátákba, levesekbe és italokba érdemes egy kis tüzet vinni vele.
Eper+lime
Szintén egy savas alapanyag, amivel hamisítatlan nyári életérzést adhatunk a gyümölcsnek. A lime karakteres savanyúsága nagyon jól együtt tud dolgozni az eperrel, bármit is készítünk belőle.
Héjat és levet is adhatunk az ételeinkhez, előbbi inkább az aromás illatokért, utóbbi pedig a savanykás ízekért felel majd.
Eper+tarkabors
Ha szeretnénk csípős ízt adni az epernek, de még nem állunk teljesen készen a chili tüzére, akkor maradjunk az egy fokkal szolidabb tarkaborsnál. A szerény bors íz tud némi erős aromát, meglepő fűszerességet átadni.
Őröljük az eperhez felhasználás előtt, hadd ismerkedjenek meg alaposabban, hadd érjenek össze az ízek. Levesekben, koktélokban, de akár desszertekben is szerepelhet.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több epres cikk, recept és ötlet: