Bár az üzletek polcai már roskadoznak a piros gyümölcstől, mi azért inkább megvárjuk a magyar eperszezont (bár már több helyen is megjelent)! Addig is felkészülünk az eper szakszerű kezelésére, mennyei epres recepteket gyűjtünk, sőt, még annak is utánanéztünk, hogyan kell szakszerűen megmosni az epret!
Bár a legegyszerűbbnek az tűnik, hogy hideg folyóvíz alatt megmosod az epret, ha igazán profi akarsz lenni, ennél egy kicsivel továbbmész. Nem kell azonban semmi bonyolultra sem gondolnod: egyszerűen áztasd az epret egy rövid ideig sós vízbe. Egy pohár vízhez nagyjából egy evőkanál sót adj, és egy nagy lábosban áztasd az epreket öt percig. Ezután egy szitában csöpögtesd le őket, végül hideg folyóvíz alatt mosd még egyszer át a gyümölcsöt.
A só ’koptató’ tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal szó szerint eltávolítja a felületi szennyeződéseket és koszt.
Ezek az enyhén koptató tulajdonságok azt jelentik, hogy a sós víz jobban tisztít, mint a víz önmagában. Ráadásul teljesen fenntartható, olcsó és egyszerű trükkről van szó, ami nem változtatja meg a bogyók ízét.
Míg egyes források szódabikarbóna vagy ecet használatát javasolják a szamóca tisztításához, az egyszerűség ebben az esetben is jobb választás. Ugyanis a szódabikarbóna vagy más tisztítószerek beszivároghatnak a gyümölcs puha héjába, és nem mosódnak le teljesen, ezzel veszélyeztetve az étel ízét és állagát.
Plusz egy tipp
A bogyós gyümölcsök gyorsan romlásnak indulnak azután, hogy nedvesség éri őket, ezért egyszerre mindig csak annyit moss meg, amennyit biztosan elfogyasztasz.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai praktikák minden napra: