Eper – nem csak finom, egészséges is!

Ismerjük meg ennek a csodás gyümölcsnek a táplálkozás élettani értékeit! Válogassunk a belőle készíthető kényeztető receptekből, mire lemegy az ára, legyen pár jó ötletünk.

Számomra az eper megjelenése a piacokon jelzi a nyár megállíthatatlan közeledését. Ilyenkor már nehezen bírom kivárni, hogy az ára alacsonyabb legyen, napi szinten vásárolom, kisfiaim percek alatt befalják. Lédús, édes, és rendkívül változatosan felhasználható.

Szezonja sajnos nagyon rövid, de ha jót akarunk magunknak, és a hideg őszi, téli napokon is szeretnénk egy falat tavaszt, készítsünk belőle lekvárt vagy szörpöt, de kisebb adagokban akár le is fagyaszthatjuk a pürésített epret, amelyet a későbbiekben sütemények krémjébe, joghurtunkba, reggeli turmixunkba keverhetünk.

Tápértéke

10 dkg eper mindössze 32 kalória, szénhidráttartalma 8 g. Ez utóbbi gyümölcscukor-tartalmából fakadó, gyorsan felszívódó szénhidrát, ha cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával élünk, akkor kísérjük magas rosttartalmú élelmiszerrel, pl. korpás keksszel, mondjuk uzsonnára natúr joghurttal kikeverve.

Az eperről általában nem ismert, hogy C-vitamintartalma magasabb a citroménál, ráadásul jóval nagyobb mennyiségben is fogyasztjuk, ha egyszer nekiülünk. Egy tál (30 dkg) eperrel a napi C-vitamin-szükségletünk több mint kétszeresét biztosíthatjuk. De ne ijedjünk meg, túladagolni nem fogjuk, szervezetünk a C-vitamint nem raktározza el, hanem a kiválasztás során megválik a feleslegtől, dohányosoknak, várandós és szoptató kismamáknak, sportolóknak pedig direkt jól jön ez a többlet.

Mennyei íze mellett fogyasszuk folsavtartalma miatt is, készítsünk belőle reggelire gyümölcsjoghurtot (görög joghurttal még krémesebb! - nálunk most otthon éppen ez a sztár), keverjük müzlinkbe.

Hétvégére pedig süssünk belőle sütit! Nálunk a harmadik recept lesz a menün. Most nem nézzük a kalóriákat.

  1. 1.

    Epres blondie

  2. 2.

    Epres mascarponés egyszerű desszert

  3. 3.

    Epres-túrós süti

  4. 4.

    Epres-rebarbarás álompite

  5. 5.

    Babapiskótás-epres pohárdesszert

  6. 6.

    Epermisu

  7. 7.

    Epres csokoládétorta

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...