4 étel, ami fellendíti az endorfintermelésed a dietetikus szerint

Bár a hangulatunk sok tényezőtől függ, jó ideje tudjuk, hogy az ételekkel is meghackelhetjük azt, hogyan érezzük magunkat. Az alábbiakban 4 olyan ételt hoztunk, ami a dietetikus szerint elősegíti az endorfintermelést.

Az elfogyasztott élelmiszerek nemcsak üzemanyagként szolgálnak, hanem hatással vannak a szervezetünkre, pozitívval és negatívval egyaránt. De miért ne fókuszálnánk a pozitívumra, például arra, hogy hogyan ehetjük magunkat boldogra? A Well + Good járt utána annak, milyen ételek segítik a testünket abban, hogy endorfint termeljenek, és az általuk megkérdezett szakember, dr. Caroline Leaf hozott is pár remek példát. (Természetesen önmagukban ezek az ételek nem fogják megváltoztatni az ember hangulatát, különösen komolyabb problémák esetén, de segíthetnek, hogy kicsit jobban érezzük magunkat a bőrünkben.)

Étcsokoládé

Nem mondunk újdonságot, hogy a csokoládé képes javítani a hangulatunkon. A kutatások is alátámasztják ezt, és nem csak megfigyelésen alapul ez az állítás: „A csokoládé több olyan vegyületet tartalmaz, amelyek valószínűleg kapcsolatba hozhatók a jó közérzetért felelős neurotranszmitterek, például a szerotonin, a dopamin és az endorfin stimulációjával" - mondja Dr. Leaf. "Egyes kutatások azt sugallják, hogy a csokoládé kölcsönhatásba lép az endorfinnal. Ez azt jelentheti, hogy amikor édes vagy kellemes ízű ételeket eszünk, ezek serkenthetik az endorfin felszabadulását a hipotalamuszban (ez az agy érzelmi tevékenységben részt vevő része), amitől potenciálisan jobban érezhetjük magunkat.  Csokinak persze mindig van hely, hiszen az a szívbe megy, és nem a gyomorba, de maximális előnyök érdekében válaszd az étcsokoládét, amiben több a kakaó, ráadásul antioxidánsok is vannak benne.

4 étel, ami fellendíti az edorfintermelésed a dietetikus szerint

Citrusfélék

Ha épp nem kívánod az édeset, akkor is van megoldás az endorfintuningra! „A citrusfélék tipikus friss és felemelő illata a fő kémiai összetevőjüknek, a d-limonénnek köszönhető" – mondta Caroline Schroeder, okleveles aromaterapeuta.

A tanulmányok szerint ez az összetevő támogatja az idegrendszer azon részét, amely a relaxációért felelős. Más szóval csökkentheti a stresszt.

Ezen felül a citrusfélék fogyasztása a C-vitamin-tartalmuk miatt is növeli az endorfinszintet Dr. Leaf szerint. „Számos tanulmány jutott arra a megállapításra, hogy a magasabb C-vitamin-koncentráció összefüggésben áll vagy korrelál az emelkedett hangulattal, míg más tanulmányok azt sugallják, hogy a C-vitamin hiánya a depresszió és a szorongás magasabb arányával függ össze" - mondta.

Ha pedig citrusfélék, igyekezz bio és/vagy Fairtrade terméket választani, amelyek nem sokkal drágábbak hagyományos társaiknál, ellenben nincsenek mindenféle vegyi anyagokkal kezelve és méltányos megélhetést biztosítanak a termesztőinek.

Kaliforniai paprika

A citrusfélék híresek a C-vitamin-tartalmukról, pedig sok más ételben több van belőle – ezek közé tartozik a kaliforniai paprika is. Mivel a test nem képes a C-vitamin előállítására, külső forrásból kell bevinnünk, de ha ilyen finom formában is meg lehet tenni, mi nem panaszkodunk. A kaliforniai paprika mellett a brokkoli, a kelbimbó és az eper is remek forrása a C-vitaminnak.

Csili

A chilipaprika sokkal fűszeresebb, mint a kaliforniai paprika, de a tudományos vizsgálatok azt is megállapították, hogy endorfinnövelő hatású - legalábbis a patkányoknál.

Ez a híres kapszaicin miatt van, ez az a vegyületet, ami olyan csípőssé teszi őket. Mindemellett a kapszaicin olyan jól teljesített a kellemes érzés kiváltásában, hogy tudományos vizsgálatokban fájdalomcsillapítóként használták.

Az endorfinszint emelése mellett a kapszaicin a hosszú élettartammal is összefüggésbe hozható, ami egy másik ok, amiért érdemes egy kis csípőset fogyasztani, akár csokoládéval párosítva, a maximális hatásért.

Forrásunk volt.


Még több életmód cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...