A csípős ízt a kapszaicin nevű vegyület adja, ami egy színtelen, szagtalan anyag. Igazából ez a vegyület a szájban lévő, fájdalomérzékelő idegvégződéseket ingerli, melyek jeleket küldenek az agynak, így az úgy értelmezi, mintha égne a szánk. Emiatt izzadni kezdünk, a pulzusunk és a vérnyomásunk megemelkedik, gyorsabb lesz a légzésünk, plusz a hangulatunk is felélénkül. Azért is jó gyakran fűszeres ételeket enni, mert aktivizálják a test hűtési mechanizmusait, illetve hangulatjavító hatásuk is van.
Mikor kívánjuk meg? Rosszkedvűen!
Tehát akkor kívánjuk meg általában a csípős ételeket, amikor nyomottak vagy lehangoltak vagyunk, és szeretnénk egy kicsit feldobni a hangulatunkat és a kedvünket.
Már kutatások is bizonyították, hogy kapszaicin által kiváltott fájdalom miatt az agy pozitív neurotranszmittereket (ingerületátvivő anyagokat) állít elő. Ezek közé tartozik az endorfin is, ami természetes fájdalomcsillapítói hatással bír, emellett pedig az örömöt, elégedettséget adó hormon.
Szóval, ha egy kicsit rossz kedved van, akkor készíts magadnak egy csípős fűszerekkel készült ételt, ami egy kicsit felrázza majd a testedet!
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Hajdina, az örök győztes – elmondjuk, miért érdemes szeretned!
Tudtad, hogy a hajdina az egyik legkedveltebb gluténmentes élelmiszer?
Jenei GrétaA világ leghíresebb csípős szószától már be is téphetsz!
Amerikában egyre több olyan állam van, ahol legalizálják a marihuánát, sőt, Kaliforniában már csípős szószt is készítenek belőle!
Masszi- Rigó Csilla7 lépés, amivel csökkentheted a vérnyomásodat, ahogy öregszel
A magas vérnyomás az egyik legpusztítóbb népbetegség – számos halálos probléma előidézője. Tehetünk azonban a kialakulása ellen.
Stuth-Nagy NikiÍgy pucolj és vágj fel egy sütőtököt – a kemény...
Az ősz és a tél sztáralapanyaga, egészséges, szép színű, univerzális, sütikben, húsokhoz, tésztákhoz, főzelékben és levesekben is remek...na de hogy kell felvágni?
Brecz Judit