Ezért kívánod meg a csípőset

A testünk mindig jelez valamit, ha megkívánunk egy ételt. Most azt tudhatod meg, mit üzen, ha éppen csípőset ennél.

A csípős ízt a kapszaicin nevű vegyület adja, ami egy színtelen, szagtalan anyag. Igazából ez a vegyület a szájban lévő, fájdalomérzékelő idegvégződéseket ingerli, melyek jeleket küldenek az agynak, így az úgy értelmezi, mintha égne a szánk. Emiatt izzadni kezdünk, a pulzusunk és a vérnyomásunk megemelkedik, gyorsabb lesz a légzésünk, plusz a hangulatunk is felélénkül. Azért is jó gyakran fűszeres ételeket enni, mert aktivizálják a test hűtési mechanizmusait, illetve hangulatjavító hatásuk is van.

via GIPHY

Mikor kívánjuk meg? Rosszkedvűen!

Tehát akkor kívánjuk meg általában a csípős ételeket, amikor nyomottak vagy lehangoltak vagyunk, és szeretnénk egy kicsit feldobni a hangulatunkat és a kedvünket.

Már kutatások is bizonyították, hogy kapszaicin által kiváltott fájdalom miatt az agy pozitív neurotranszmittereket (ingerületátvivő anyagokat) állít elő. Ezek közé tartozik az endorfin is, ami természetes fájdalomcsillapítói hatással bír, emellett pedig az örömöt, elégedettséget adó hormon.

Szóval, ha egy kicsit rossz kedved van, akkor készíts magadnak egy csípős fűszerekkel készült ételt, ami egy kicsit felrázza majd a testedet!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...