A brokkoli és a karfiol megosztó zöldségek, hiszen ízük meglehetősen karakteres, a legtöbb gyerek épp ezért a kisgyerekkor valamelyik pontján jó esetben is bizalmatlansággal közelít a belőlük készült ételekhez. Bár felnőttkorra a legtöbben megszeretjük őket, ez nem jelenti azt, hogy ne válhatnának könnyen unalmassá, de azt sem, hogy a ne készíthetnénk belőlük olyan különleges fogásokat, amiket a gyerekek is jó kedvvel kóstolnak meg.
A brokkoli bizony könnyen szétfő, de szuperül fagyasztható
A finom brokkoli titka az, hogy ha nem szeretnénk levesként fogyasztani, akkor óvatosan bánjunk a főzésével, mert könnyen szétfő, elveszti harsogó zöld színét, és vizes, szottyadt valami lesz belőle, amit aztán tényleg nem nagy élvezet elfogyasztani. Ha ügyelünk arra, hogy akár pároljuk, akár sütjük, alapvetően ress maradjon, már félig nyert ügyünk van. Rizs mellé egy kis szójaszósszal megbolondítva, vagy tejszínesen, sőt akár magokkal megszórva és hirtelen forró serpenyőben átforgatva, ázsiai tésztaételekben, rakottan, sőt krémlevesként is imádni való. Kalóriatartalma rendkívül alacsony, cserébe tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal. Remekül fagyasztható, így aztán akár állandóan tarthatunk belőle a mélyhűtőben – mivel tényleg elég neki pár perc, bármikor előkaphatjuk, és beletehetjük az épp készülő raguba, levesbe vagy sült húsok, zöldségek mellé.
Karfiol, amiből még pizzaalap is lehet
A karfiol a brokkolihoz hasonló, ízében kicsit harsányabb zöldségünk, amely kevésé fő szét, így levesekben apróra vágva is nagyszerűen érvényesül, ehetjük rakottan és panírozva is, készülhet belőle hamis rizs, sőt pizza is. Ekkor az egészen pici rózsáira szedett karfiolt durvára daraboljuk, megpároljuk, és rizsköret helyett fogyasztjuk, vagy épp tojással elkeverve pizzalapot formázunk belőle és elősütjük, majd úgy ízesítjük, mint a hagyományos pizzát. Sőt néhány éve nagy divat volt a gasztronómiában karfiolsteak is, ami nem más, mint egy egész karfiol szép, vastag szelete, amit aztán forró serpenyőben meggrilleznek mindkét oldalán.
Így süss egész karfiolt, ami kívül aranybarna, belül krémes és édes
Akkor van a legegyszerűbb dolgunk, ha igazán mély, szinte már édes ízűre sült karfiolt ennénk. Semmi mást nem kell tennünk, mint az egész fej zöldséget, leveleit is rajta hagyva 15 percig előfőzzük, majd tepsire tesszük – még mindig egyben hagyva az egészet – , és a sütőnk létező legmagasabb hőfokán legalább fél órán át sütjük. Akkor van kész, ha a külseje szinte feketére sült, belül pedig ellenállhatatlanul puha, krémes és édes karfiol fogad minket. Kínálhatunk hozzá fűszeres majonézt, salátát, különböző kencéket, az biztos, hogy önmagában egy igazi főétel, nem kell hússal számolnunk mellé.
Így készíts karfiolt és brokkolit vajas-fokhagymás fürdőben
A brokkoli és a karfiol remekül párosíthatók is, megpárolhatjuk őket együtt, de még jobb, ha kipróbáljuk a The Kinchn receptjét, ahol a két zöldséget vajas-fokhagymás fürdőben készítik el. Az egyik kulcskérdés ennél a receptnél is, hogy ne főzzük túl a zöldségeket, maradjanak villával jól átszúrhatók, ne puhuljanak meg túlságosan. Egy lábosban forraljunk fel két pohár vizet, majd adjunk hozzá háromnegyed pohár zsíros tejet, négy gerezd zúzott fokhagymát, 15 dkg sótlan vajat, sót és borsot, és fél-fél kiló rózsáira szedett brokkolit és karfiolt. Főzzük az egészet addig, amíg a zöldségek félig megpuhultak, majd szedjük ki őket a tejes-vajas-fokhagymás fürdőből, és tálaljuk. Ellenállhatatlanul mély és zamatos lesz a végeredmény.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
További izgalmas zöldséges cikkeinket itt (is) megtalálod: