5 élelmiszer, ami a magas vérnyomás esküdt ellensége

A magas vérnyomást nemcsak gyógyszerekkel tudjuk kezelni, de helyes táplálkozással is. Jöjjenek most azok az élelmiszerek, amelyeket érdemes elkerülni, ha ezzel a betegséggel küzdünk.

A magas vérnyomás az esetek többségében az életmóddal befolyásolható megbetegedés. A betegség kialakulását megelőzhetjük a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra és a rendszeres fizikai aktivitásra épülő életmóddal. Szintén fontos eleme a prevenciónak a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, valamint a hatékony stresszkezelés.

Amellett, hogy gyakran felsoroljuk azokat az élelmiszereket, amelyek jót tesznek, azt is fontos tudni, melyek azok az alapanyagok, amelyeket érdemes elkerülni, ha magas vérnyomással küzdünk.

5 élelmiszer, ami nagyon rosszat tesz a magas vérnyomásnak

Bőr nélkül

A magas vérnyomással küzdőknek érdemes kerülniük a telített- és transzzsírsavakat, ezek ugyanis nincsenek jó hatással az erekre. Az előbbi például bőségesen megtalálható a csirke bőrében és a vörös húsokban, ezért érdemes inkább fehér, bőr nélküli húsokat fogyasztaniuk.

Semmi csomagolt

Bár tudjuk, hogy néha nagyon jól jönnek az előre csomagolt élelmiszerek, mégis fontos, hogy ezeket elkerüljék a magas vérnyomással küzdők. Ezekben az ételekben ugyanis rengeteg nátrium található. Ezt könnyen kiküszöbölhetik azzal, hogy főzéskor egy adaggal többet készítenek, amit aztán lefagyasztanak.

Búcsú a tejtől

Érdemes elkerülni a zsíros tejet és tejtermékeket is. Ha ugyanis a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falán rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat.

Engedjük el a sós páclét

A só a benne lévő nátriumtartalom révén fokozza a vérnyomást. Ezért is fontos, hogy az ilyen betegséggel küzdők nagyon figyeljenek arra, mennyit visznek be belőle. Ha naponta kevesebb, mint 5 gramm sót fogyasztunk csupán, ami körülbelül egy teáskanálnak felel meg, azzal kutatások szerint a stroke kockázatát 23, a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját pedig 17 százalékkal csökkenthetjük.

Emiatt érdemes elkerülni a különböző savanyúságokat, olajbogyót és sós lébe áztatott tonhalat. Ezekbe ugyanis rengeteg só kerül a tartósítás miatt. A legjobb, ha otthon készítjük el a pácot is, hiszen így tudjuk szabályozni, pontosan mennyi só kerüljön bele.

Házi savanyúság

Az ősz beköszöntével ideje biztosítani a téli vitaminpótlást, úgyhogy megmutatjuk, hogyan csinálhattok savanyúságot egyszerűen, gyakorlatilag bármilyen zöldségből.

Csalamádé télire

Milyen jó is a hétvégi ebédnél, amikor eszünkbe jut, hogy van még néhány üveg házi csalamádé a hátsó polcon. Ezzel a recepttel legalább 6 befőttesüveget megtölthetünk! ;) Házi ...

Az esti program

Biztosan megemeli a vérnyomást, ha több mint három pohár alkoholos italt fogyasztunk el egy este. Legfeljebb napi egy pohár száraz, jó minőségű vörösbor ajánlott magas vérnyomás esetén, a benne található polifenolok ugyanis segíthetnek a szívbetegségek megelőzésében.

Forrásaink voltak.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...