5 élelmiszer, ami a magas vérnyomás esküdt ellensége

A magas vérnyomást nemcsak gyógyszerekkel tudjuk kezelni, de helyes táplálkozással is. Jöjjenek most azok az élelmiszerek, amelyeket érdemes elkerülni, ha ezzel a betegséggel küzdünk.

A magas vérnyomás az esetek többségében az életmóddal befolyásolható megbetegedés. A betegség kialakulását megelőzhetjük a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra és a rendszeres fizikai aktivitásra épülő életmóddal. Szintén fontos eleme a prevenciónak a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, valamint a hatékony stresszkezelés.

Amellett, hogy gyakran felsoroljuk azokat az élelmiszereket, amelyek jót tesznek, azt is fontos tudni, melyek azok az alapanyagok, amelyeket érdemes elkerülni, ha magas vérnyomással küzdünk.

5 élelmiszer, ami nagyon rosszat tesz a magas vérnyomásnak

Bőr nélkül

A magas vérnyomással küzdőknek érdemes kerülniük a telített- és transzzsírsavakat, ezek ugyanis nincsenek jó hatással az erekre. Az előbbi például bőségesen megtalálható a csirke bőrében és a vörös húsokban, ezért érdemes inkább fehér, bőr nélküli húsokat fogyasztaniuk.

Semmi csomagolt

Bár tudjuk, hogy néha nagyon jól jönnek az előre csomagolt élelmiszerek, mégis fontos, hogy ezeket elkerüljék a magas vérnyomással küzdők. Ezekben az ételekben ugyanis rengeteg nátrium található. Ezt könnyen kiküszöbölhetik azzal, hogy főzéskor egy adaggal többet készítenek, amit aztán lefagyasztanak.

Búcsú a tejtől

Érdemes elkerülni a zsíros tejet és tejtermékeket is. Ha ugyanis a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falán rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat.

Engedjük el a sós páclét

A só a benne lévő nátriumtartalom révén fokozza a vérnyomást. Ezért is fontos, hogy az ilyen betegséggel küzdők nagyon figyeljenek arra, mennyit visznek be belőle. Ha naponta kevesebb, mint 5 gramm sót fogyasztunk csupán, ami körülbelül egy teáskanálnak felel meg, azzal kutatások szerint a stroke kockázatát 23, a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját pedig 17 százalékkal csökkenthetjük.

Emiatt érdemes elkerülni a különböző savanyúságokat, olajbogyót és sós lébe áztatott tonhalat. Ezekbe ugyanis rengeteg só kerül a tartósítás miatt. A legjobb, ha otthon készítjük el a pácot is, hiszen így tudjuk szabályozni, pontosan mennyi só kerüljön bele.

Az esti program

Biztosan megemeli a vérnyomást, ha több mint három pohár alkoholos italt fogyasztunk el egy este. Legfeljebb napi egy pohár száraz, jó minőségű vörösbor ajánlott magas vérnyomás esetén, a benne található polifenolok ugyanis segíthetnek a szívbetegségek megelőzésében.

Forrásaink voltak.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

További cikkek