Ha erre cserélnénk a sót, milliók életét menthetnénk meg

A túlzott sófogyasztás nagyon káros, van viszont egy megoldás, amivel ezt csökkenthetjük: egy nagyszabású kutatás kimutatta, hogy a nátriumszegény sóhelyettesítők segítségével emberek millióinak életét lehetne megmenteni.

A konyhaművészet elengedhetetlen alapeleme a só, nélküle nagyjából nincs is konyha, ami fennmaradhatna. A túl sok sófogyasztás azonban nagyon káros – egészen pontosan a só nátriumtartalma az, ami nem tesz jót a szervezetnek.

Ha erre cserélnénk a sót, milliók életét menthetnénk meg

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az egészséges sófogyasztás megáll napi 5 grammnál, ami nagyjából egy teáskanálnak felel meg. Ehhez képest legtöbben azért többet fogyasztunk, a férfiak tíz, a nők pedig nyolc grammot átlagosan. A túlzott nátriumfogyasztás keringési betegségekhez és magas vérnyomáshoz vezethet – a szív- és érrendszeri betegségek pedig a világ vezető halálokai közé tartoznak. Ugyanakkor más tanulmányok az emberi étrendben az elégtelen mennyiségű kálium egészségre gyakorolt hatásait mutatták ki, ami szintén negatív hatással van a vérnyomásra.

A külföldön népszerű, minden szupermarketben megtalálható sóhelyettesítők remek megoldást jelenthetnek a problémára. Eddig nem készült tudományos kutatás arról, hogy ezek milyen hatással vannak a szervezetre, és mennyit számíthat a használatuk, most azonban egy nagy kísérlet Kínában kimutatta, hogy rengeteg ember életét lehetne megmenteni az alacsony nátriumtartalmú megoldásokkal.

A kutatók szerint szinte mindenki a világon több sót eszik a kelleténél, és milliónyi korai halálozást lehetne megelőzni azzal, ha ezeket a sóhelyettesítőket használnánk. A The New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány 20 ezer falulakót vizsgált meg Kínában, akiknek korábban volt sztrókjuk vagy keringési betegségük. Az alanyok egyik fele sóhelyettesítőt kapott – nehéz kitalálni – a só helyett, a másik fele ugyanúgy használt sót, mint korábban.

A sóhelyettesítőben kevesebb nátrium és több kálium volt, a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a résztvevők használjanak nyugodtan többet belőle, mint amennyit sóból szoktak.

A kutatás végén komoly különbségeket figyeltek meg a két csoport egészségi állapota között. A kísérletet öt évre tervezték, de a lefolyásba beleszólt némileg a koronavírus-járvány is, így végül kicsit rövidebb lett az időtartam.

A 65 éves átlag életkorú alanyok közül négyezer elhunyt a majdnem öt év alatt, több mint 3 ezer sztrókot kapott, és 5 ezernek volt valamilyen keringési problémája. A sóhelyettesítős csoportban azonban mindegyik kategóriából sokkal kevesebb volt. A kutatók szerint Kínában a sóhelyettesítők bevezetése évente 460 ezer ember életét mentené meg, ez világszinten több millió korai halálozás megelőzését jelentené.


Még több a sóról:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...