Ha erre cserélnénk a sót, milliók életét menthetnénk meg

A túlzott sófogyasztás nagyon káros, van viszont egy megoldás, amivel ezt csökkenthetjük: egy nagyszabású kutatás kimutatta, hogy a nátriumszegény sóhelyettesítők segítségével emberek millióinak életét lehetne megmenteni.

A konyhaművészet elengedhetetlen alapeleme a só, nélküle nagyjából nincs is konyha, ami fennmaradhatna. A túl sok sófogyasztás azonban nagyon káros – egészen pontosan a só nátriumtartalma az, ami nem tesz jót a szervezetnek.

Ha erre cserélnénk a sót, milliók életét menthetnénk meg

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az egészséges sófogyasztás megáll napi 5 grammnál, ami nagyjából egy teáskanálnak felel meg. Ehhez képest legtöbben azért többet fogyasztunk, a férfiak tíz, a nők pedig nyolc grammot átlagosan. A túlzott nátriumfogyasztás keringési betegségekhez és magas vérnyomáshoz vezethet – a szív- és érrendszeri betegségek pedig a világ vezető halálokai közé tartoznak. Ugyanakkor más tanulmányok az emberi étrendben az elégtelen mennyiségű kálium egészségre gyakorolt hatásait mutatták ki, ami szintén negatív hatással van a vérnyomásra.

A külföldön népszerű, minden szupermarketben megtalálható sóhelyettesítők remek megoldást jelenthetnek a problémára. Eddig nem készült tudományos kutatás arról, hogy ezek milyen hatással vannak a szervezetre, és mennyit számíthat a használatuk, most azonban egy nagy kísérlet Kínában kimutatta, hogy rengeteg ember életét lehetne megmenteni az alacsony nátriumtartalmú megoldásokkal.

A kutatók szerint szinte mindenki a világon több sót eszik a kelleténél, és milliónyi korai halálozást lehetne megelőzni azzal, ha ezeket a sóhelyettesítőket használnánk. A The New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány 20 ezer falulakót vizsgált meg Kínában, akiknek korábban volt sztrókjuk vagy keringési betegségük. Az alanyok egyik fele sóhelyettesítőt kapott – nehéz kitalálni – a só helyett, a másik fele ugyanúgy használt sót, mint korábban.

A sóhelyettesítőben kevesebb nátrium és több kálium volt, a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a résztvevők használjanak nyugodtan többet belőle, mint amennyit sóból szoktak.

A kutatás végén komoly különbségeket figyeltek meg a két csoport egészségi állapota között. A kísérletet öt évre tervezték, de a lefolyásba beleszólt némileg a koronavírus-járvány is, így végül kicsit rövidebb lett az időtartam.

A 65 éves átlag életkorú alanyok közül négyezer elhunyt a majdnem öt év alatt, több mint 3 ezer sztrókot kapott, és 5 ezernek volt valamilyen keringési problémája. A sóhelyettesítős csoportban azonban mindegyik kategóriából sokkal kevesebb volt. A kutatók szerint Kínában a sóhelyettesítők bevezetése évente 460 ezer ember életét mentené meg, ez világszinten több millió korai halálozás megelőzését jelentené.


Még több a sóról:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...