A sófogyasztás az elmúlt években igencsak kiemelt téma volt a magyarok körében. Alapvetően egy olyan nemzet vagyunk, aki mindent IS szeret egy kicsit megsózni, rengetegen már az első falat előtt megszórjuk az ételt, és a sütemények többségébe is rakunk egy csipettel az édes íz kiteljesedésének érdekében.A túlzott sófogyasztás azonban a magas vérnyomás egyik fő kiváltó oka, aki pedig eddig abban reménykedett, hogy a drágább és színesebb himalájai só használatától majd egészségesebb lesz, sajnos nagyot tévedett.
Az Index.hu - Ma is tanultam valamit rovatában legutóbb a himalájai sót leplezték le az írók, a cikkből pedig kiderül, az egzotikus hangzású ásványi anyag se nem egzotikus, se nem egészséges, szimplán csak rózsaszín.
Nem is himalájai
A rózsaszín, nagyszemű, kristályos anyag valójában nem a Himalájából származik, hanem a 300 kilométerrel odébb fekvő pakisztáni Khewra sóbányából, amit a legendák szerint Nagy Sándor fedezett fel.
Bár valóban több ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér só, a 98 %-os nátrium-klorid-tartalom miatt csupán elenyésző, 2%-nyi extra jótékony ásványi anyag található meg benne, a kis mennyiségű fogyasztás miatt viszont ezek az ásványi anyagok nem igazán képesek befolyásolni az élettani hatásokat.
Ahogy az Index.hu cikkéből kiderül, a himalájai só csak kis mértékben csökkenti a nátriumbevitelt, és bár egy kanál konyhasóban több nátrium van, mint egy kanál himalájaiban, utóbbitól is simán fel tud menni bárki vérnyomása.
Ha még ez sem lenne elég, a fehér, asztali sóval szemben a himalájai sóban nincsen jód, ami éppen csak azért kár, mert a szervezetünknek folyamatosan szüksége van jódra feltéve, hogy nincsenek pajzsmirigyproblémáink.
Összességében tehát a rózsaszín himalájai só bár szebb és mutatósabb, mint a sima fehér só, de drágább is, jótékony hatásai pedig sajnos elenyészőek.
Ezeket olvastad már?
Mire jó még a só? 21 okos trükk
A só minden háztartásban megtalálható. Ez a csodaszer még nagyon sok módon felhasználható azon kívül, hogy ételt ízesítünk vele!
Gréti5 alapanyag a sok SÓ HELYETT, amivel fokozhatod az ízeket
Ha figyelsz az egészségedre, és nem akarsz túl sok sót enni, fokozd másképp az ízeket! Van pár trükk, figyelj...
Brecz Judit7 háztartási probléma, amire a só a megoldás
A só nemcsak a konyhában, hanem a takarításban és az egész háztartásban is a segítségedre lehet. Így használhatod a sót a legsokrétűbben!
Petrás Gabriella15+1 okos trükk, amihez SÓT kell használnod!
A só igazi csodaszer. Minden háztartásban megtalálható, és a főzésen kívül még megannyi dologra fel lehet használni. Mutatjuk, mi mindenre jó még az ízesítésen kívül.
Nosalty