Elszomorító dolgok derültek ki a himalájai sóról

A mutatós és drágább rózsaszín sóról sokan hiszik azt, hogy egészségesebb, mint jódozott, asztali rokona. Íme a szomorú igazság.  

A sófogyasztás az elmúlt években igencsak kiemelt téma volt a magyarok körében. Alapvetően egy olyan nemzet vagyunk, aki mindent IS szeret egy kicsit megsózni, rengetegen már az első falat előtt megszórjuk az ételt, és a sütemények többségébe is rakunk egy csipettel az édes íz kiteljesedésének érdekében.A túlzott sófogyasztás azonban a magas vérnyomás egyik fő kiváltó oka, aki pedig eddig abban reménykedett, hogy a drágább és színesebb himalájai használatától majd egészségesebb lesz, sajnos nagyot tévedett.

Az Index.hu - Ma is tanultam valamit rovatában legutóbb a himalájai sót leplezték le az írók, a cikkből pedig kiderül, az egzotikus hangzású ásványi anyag se nem egzotikus, se nem egészséges, szimplán csak rózsaszín.

Nem is himalájai

A rózsaszín, nagyszemű, kristályos anyag valójában nem a Himalájából származik, hanem a 300 kilométerrel odébb fekvő pakisztáni Khewra sóbányából, amit a legendák szerint Nagy Sándor fedezett fel.

Bár valóban több ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér só, a 98 %-os nátrium-klorid-tartalom miatt csupán elenyésző, 2%-nyi extra jótékony ásványi anyag található meg benne, a kis mennyiségű fogyasztás miatt viszont ezek az ásványi anyagok nem igazán képesek befolyásolni az élettani hatásokat.

Ahogy az Index.hu cikkéből kiderül, a himalájai só csak kis mértékben csökkenti a nátriumbevitelt, és bár egy kanál konyhasóban több nátrium van, mint egy kanál himalájaiban, utóbbitól is simán fel tud menni bárki vérnyomása.

Ha még ez sem lenne elég, a fehér, asztali sóval szemben a himalájai sóban nincsen jód, ami éppen csak azért kár, mert a szervezetünknek folyamatosan szüksége van jódra feltéve, hogy nincsenek pajzsmirigyproblémáink.

Összességében tehát a rózsaszín himalájai só bár szebb és mutatósabb, mint a sima fehér só, de drágább is, jótékony hatásai pedig sajnos elenyészőek.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...