Vihetünk-e házi sütit az iskolába? Mutatjuk a Nébih válaszát

A Nébih egyszer s mindenkorra tisztázta, hogy ajánlott-e a házi vagy otthon készített sütemények gyermekintézménybe való bevitele.

Bár jogszabály nem tiltja a házi készítésű sütemények bevitelét a gyermekintézményekbe, ám az oktatási intézmény döntése, hogy beengedi-e az ellenőrizetlen háztartásokból származó otthoni készítményeket, vagy sem – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Facebookon közzétett posztjában.

Vihetünk-e házi sütit az iskolába? Mutatjuk a Nébih válaszát

Milyen kockázatokkal jár a sütemény bevitele?

Ha az intézmény megengedi a házi sütemények bevitelét, akkor a Nébih szerint minden esetben tájékoztatnia kell a szülőket a lehetséges kockázatokról is, hisz „ahány ház, annyi szokás”, vagyis eltérőek lehetnek a higiéniai állapotok, vagy épp az élelmiszerbiztonsági szabályokat sem feltétlenül követik a háziasszonyok.

A gyermekintézményben házi, otthon készített sütemények bevitele, közös fogyasztása tehát élelmiszerbiztonsági szempontból még alkalmilag sem támogatható

– írja a Nébih.

A cukrászdából származó sütemények is bajt okozhatnak

Az oktatási intézmények általában engedélyezni szokták az élelmiszer-vállalkozótól (cukrászda, élelmiszerbolt) vásárolt sütemények bevitelét az intézménybe. Ám, fontos hangsúlyozni, hogy az élelmiszer-vállalkozó csak az átadásig felel az édességért. Így a szállítás során bekövetkezett esetleges szennyeződés vagy a hűtési lánc megszakadása élelmiszerbiztonsági kockázatot eredményezhet.

Ezenfelül mindig ajánlott egy allergén információkat tartalmazó dokumentumot vagy számlát kérni a szülők által vásárolt sütemények mellé.

A szakértők szerint az a legjobb, ha maga az intézmény rendeli meg a gyermekek számára a tortát vagy süteményt, ezzel megelőzve a szállításból fakadó kockázatot is, írja a Nébih.

Összességében elmondható, hogy az iskolai rendezvényekre (például születésnap vagy farsang) biztonságosabb az élelmiszer-vállalkozó által előállított, különleges tárolási körülményeket nem igénylő keksz, pogácsa és sütemény bevitele.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...